查看完整版本 : [初學者]三大元素, 助你唱出有質量的高音!

truthbelieve 2017-7-17 04:08 PM

[初學者]三大元素, 助你唱出有質量的高音!

[table][tr][td]
事先聲明,下面既內容講既係唱高音既小技巧,唔係完整聲樂理論,我亦唔打算講得太詳細同複雜令大家一頭霧水

如果你本身有一定基礎,呢篇野未必幫到你太多,而且以下內容僅表示我學過既某學派既理論,如某啲字眼或者理論與閣下有所不同請理解及理性討論[/td][/tr][/table]

truthbelieve 2017-7-17 04:08 PM

-導論-
其實唱出有質量既高音應該先從基礎元素講起,而唔係盲目亂嗌死嗌
係西方聲樂既角度,有質量既聲音必須要有「Support」
Support譯返做中文大概既意思就係運用氣息有效推動聲音的能力,中文好似冇一個

完全100%等同既詞語,最接近既應該係大家成日聽既「用丹田唱歌」

而唱出有support既聲音有三大元素:
1)氣息
2)聲帶
3)共鳴[/td][/tr][/table]

1 - 氣息
airflow,健康發聲既能量發動機,一般坊間所教既「丹田唱歌=腹式呼吸」其實只係

答岩左一半,正確既airflow = 腹式呼吸+有效率地運氣
腹式呼吸上網search一大堆教學唔使多講,而有效率既運氣係需要透過練習去進步,最終要做到「穩,綿,長」,再加埋換氣要快(<0.3s)同無聲(當然而家好多歌手會慣左chok埋比你聽)

truthbelieve 2017-7-17 04:09 PM

[table][tr][td]2 - 聲帶 聲帶形狀天生,擔當轉換既角色(就係將氣流有效率咁轉化為聲能),學習既初期需要 確保聲帶處於正確閉合既狀態, 一般人唱高音會過度擠壓而形成扁/尖既音色會相 當刺耳而且傷聲,而過度擠壓到臨界點會突然一下子放鬆,就係平時唱k成日聽到既 破音,正確既聲帶閉合初學者需要少少時間去捉摸,最簡單易明既方法就係平時自己低聲 細語既狀態,初學者練聲期間一定要注意聲帶既良好閉好,太緊就擠壓好尖易走音易 傷聲,太鬆就漏氣變虛磨聲帶(一般懶有感情既人都係咁唱歌) 同時注意喉位同舌根部份要放鬆,唔好因為唱高音而用錯力同位置抬高(男仔更明顯)[/td][/tr][/table]

truthbelieve 2017-7-17 04:10 PM

3 - 共鳴
初學者應該嘗試習慣唱歌要找出共鳴區,共鳴某程度來講係屬於音質及音色的增幅
器(呢度唔打算提及M1及M2既分別,亦唔會講TA同CT既控制),希望我用簡單既角度去
解釋一下

唔知各位巴打有冇發現,普遍香港人講野好似比較低音同粗魯,其實呢樣野同廣東話既語境有關,九聲入面除左一同七稍高之外,其餘既發聲位置都唔高,加上n音同gw音既字匯唔多(同埋呢廿年懶音既問題),香港人講野習慣左係中低音區域,即係chest voice, 香港既成名歌手亦不難留意出佢地既低音區比起大陸/台灣/韓國歌手發展完善(學友eason梅姐哥哥)

chest voice 係屬於powerful既低共鳴區,所以用廣東話Hi人係兇狠過用普通話
雖然音域係天生,有高有低有闊有窄,但始終唔可以只依靠一個chest voice,因為用
chest強行唱承受能力之外既音區會造成損耗,若干年後聲帶會比一般歌手退化得稍快

mixed voice(一般西方聲樂/sls)
mask voice(美國傳統聲樂/kpop)
口腔共鳴(華人聲樂/台灣傳統聲樂)
鼻腔/鼻竇共鳴(華人/胡人/俄國聲樂)

(而headvoice係較進階先掌握到)

以上唔同學派所講既共鳴區,其實都係講緊一個高共鳴(比起chest),唔同學派既訓練方法可能稍有不同,但大部份都係講緊同一個器官-軟顎
講幾個用得多同明顯既歌手(不評論唱功),陳栢宇,權志龍,林俊杰等等
練呢個共鳴有好多方法,甚至要完全developed,花費既時間可能要以年計

大家可以試下發出一個細路岩岩訓醒唔願起床扭計既聲
從你自己中音開始(唔識搵既上網搵個online piano禁,搵自己既中音)
分別用5個音唱scale[img]http://forum.>>><<</faces/biggrin.gif[/img]o Mi So Mi Do
而個咬字係「na, ne , ni ,no ,nu」

要記得前面所講既airflow 同聲帶狀態, 練得岩既話你會發覺個喉嚨唱中高音個陣
一啲都唔攰,音色雖然冇chest voice咁powerful,但會顯得稍為清澈同乾淨
要慢慢練習,半度半度咁上(但都會有盡頭既)

以上為方法只係一個小技巧,唔係完整既聲樂理論,如果巴打本係有底或者完全陷入
誤區,上面堆野對你應該完全冇用
希望有興趣既巴打勤加練習齊齊進步[/td][/tr][/table]

Wukin2 2017-7-18 03:37 AM

support u la

truthbelieve 2017-7-18 11:26 AM

感謝你:loveliness:

人戈 2017-7-18 12:53 PM

學習從基礎出法發比從樂曲出發更好

garykyl 2017-7-18 11:31 PM

[quote]原帖由 [i]truthbelieve[/i] 於 2017-7-17 04:10 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=464672837&ptid=26796015][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]

3 - 共鳴
初學者應該嘗試習慣唱歌要找出共鳴區,共鳴某程度來講係屬於音質及音色的增幅
器(呢度唔打算提及M1及M2既分別,亦唔會講TA同CT既控制),希望我用簡單既角度去
解釋一下

唔知各位巴打有冇發現,普遍 ... [/quote]
講埋headvoice啦.

清晨熱情的P圖 2017-7-19 10:53 AM

很好!!

唱唱歌 2017-7-22 12:55 AM

字上談兵,冇得聽冇示範,好多普通人好難明白的。

zhongsir 2017-7-24 02:43 AM

都無示範,新手鬼知你講咩

gopandaA 2017-7-25 09:16 PM

拍埋片就正囉

Rainyuyou123 2017-8-6 09:15 PM

我是新手😅吾太明但多謝分享

AAA1232004 2017-8-15 11:53 AM

所謂CHEST VOICE、HEAD VOICE,其實用聲帶狀態/形狀去理解會更容易。TA、CT表面上複雜,但比起用共鳴位置去理解更加不會入誤區

當然,不同學派有不同的理論,只要能教好人就是好學派

一般用家 2017-8-17 03:35 PM

多謝分享

黃金工程 2017-8-20 08:21 PM

[quote] mixed voice(一般西方聲樂/sls)
mask voice(美國傳統聲樂/kpop)
口腔共鳴(華人聲樂/台灣傳統聲樂)
鼻腔/鼻竇共鳴(華人/胡人/俄國聲樂)  [/quote]

請教:
日本和韓國,屬哪種voice/共鳴?

[[i] 本帖最後由 黃金工程 於 2017-8-20 08:22 PM 編輯 [/i]]
頁: [1]
查看完整版本: [初學者]三大元素, 助你唱出有質量的高音!