查看完整版本 : 101 計劃點解今時今日仲可以呃到人?

ppissocute 2017-7-20 11:04 PM

101 計劃點解今時今日仲可以呃到人?

N年前年少無知為佐幫朋友買佐個101,D fee 層層疊,基金表現幾勁都扺唔過中介D傭(計過,未計本身基金淨係個 plan D 乜費物費,一年要 4%,當大部分基金收1.5%, 投乜可以 guarantee 每年回報超過 5.5%? ) 仲有agent 從來無 provide service (都唔預佢有乜 advice 比,但 Admin 嘢都搞到一鍋屎)同埋sell 嘢先出現。

依家唯有努力自己管理個戶口,總之志在唔輸當贏。

點解各大報張從唔深入報導?點解監管機構可以隻眼開隻眼閉?其實香港投資最大風險唔係市場風險,而係收費風險!

基金銷售又過份集中銀行同D IFA,收費貴服務差!大陸都可以用支付寶投資,香港幾時有間可以 disrupt 下?

香港ETF 選擇又少。依家主玩美國 ETF,option market 又大,多嘢玩。個人覺得好多時係香港人自己玩死所謂金融中心。

disclaimer000 2017-7-21 06:10 PM

唉!

都唔知講乜,日日電視都有播,錢家有道啦,要點樣深入報導?

驚訊成日都播,棚友都比人騙。

自己嘅野唔自己去理賴人都冇用架喎。

disclaimer000 2017-7-21 06:14 PM

[quote]原帖由 [i]ppissocute[/i] 於 2017-7-20 11:04 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=464853423&ptid=26803614][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
N年前年少無知為佐幫朋友買佐個101,D fee 層層疊,基金表現幾勁都扺唔過中介D傭(計過,未計本身基金淨係個 plan D 乜費物費,一年要 4%,當大部分基金收1.5%, 投乜可以 guarantee 每年回報超過 5.5%? ) 仲有agent  ... [/quote]
個人覺得好多時係香港人自己玩死所謂金融中心。

你要睇下當權人點管理。

睇下鄉土就知啦。鄉土係香港嘅縮影,棚友搲生意,有誹謗成份嘅言論唔去理,專門搵咩咩離題野來管。
頁: [1]
查看完整版本: 101 計劃點解今時今日仲可以呃到人?