查看完整版本 : ︱〔HKUST House One〕|〔科大社一學生會〕誠意呈獻2017新生攻略

HouseOne1718 2017-7-25 09:44 PM

︱〔HKUST House One〕|〔科大社一學生會〕誠意呈獻2017新生攻略

大家好! 我地係[b]香港科技大學學生會本科生社一學生會[/b][b](TheUG House One SA, HKUSTSU)嘅[/b][b]Executive-Committee(下稱[/b][b]Ex-Co)[/b]。呢個新生指南係為左令各位黎緊有興趣/準備讀科大嘅準大學生可以對UST同住Hall/ Hall life有更多認識。大家對有關UST/住Hall嘅問題都可以係到問我地架,我地House One Ex-Co會用呢個account [b](HouseOne1718)[/b]黎回答你嘅問題!

[b]House One[/b][b]簡介[/b]

科大一共有9個UndergraduateHall,而只有Hall I 至Hall V有學生會,我地HouseOne 就係當中歷史最悠久嘅。而今年就係House One嘅25th Anniversary!每個House都有各自嘅主題顏色,而我地House One嘅代表顏色就係黑色! 而我地House One嘅吉祥物就係獨角獸同埋獅子!
[attach]7129721[/attach]

Hall One係咁多個Hall之中最接近學術大樓,位置可以話係UG Hall之中最好,由Hall One 行去學術大樓計埋搭Lift都只係一條直路,十分方便,大家就算上朝早堂訓遲左都冇有怕啦! 而且行去學術大樓係全程有瓦遮頭,就算落大雨住Hall One嘅大家都完全冇影響,唔使帶遮出入咁麻煩。同埋Hall One位置係UG Hall之中最高,望到最靚最大嘅海景,朝早仲可以睇到日出架!
雖然Hall One係最早建成嘅,但係近年已經重新裝修左,所以所有設施、房間、走廊、Common Room等等都非常新簇!
[attach]7129722[/attach]

我地House One Ex-Co每個月都會準備好多唔同種類嘅活動俾大家,例如夜闖飛鵝山、樓會大決鬥、等等,鍾意做運動同打波嘅我地都會有好多Sports Training同Friendly等大家可以大展身手,有靜有動,有得食有得玩,務求令住喺Hall One嘅大家感受到好似家人咁嘅溫暖,一齊開開心心咁過每一日,令大家好好咁享受大學生活同體驗Hall Life!

[[i] 本帖最後由 LocoRocoCoco 於 2017-7-27 01:28 AM 編輯 [/i]]

HouseOne1718 2017-7-25 09:45 PM

[align=left][b]條條大路通科大[/b][/align]

[align=left]想入科大又唔知點黎? 唔怕! 有圖有真相,等我地圖文並茂咁教大家點黎科大啦![/align]
[align=left]

[b]經彩虹[/b][/align]
[align=left]大家到左彩虹港鐵站首先去C出口[/align]
[align=left][attach]7129740[/attach][/align]
[align=left]去到個分叉口,如果想搭小巴可以向左轉(即係C1出口)上樓梯,上完樓梯擰轉面望到最頭嘅小巴站就係啦[/align]

[b][attach]7129741[/attach][/b][align=left]小巴-11[/align]
[align=left]車費: $7.1[/align]
[align=left]車程: 約15分鐘[/align]
[align=left]班次: 6 - 15分鐘[/align]
[align=left]服務時間: 05:20 -23:50[/align]

[align=left]小巴-11S(深宵線)[/align]
[align=left]車費: $8.5[/align]
[align=left]班次: 15 - 50分鐘[/align]
[align=left]服務時間: 00:20 -05:20[/align]

[align=left]如果大家想搭巴士,可以係頭先個分叉口右轉(即係C3出口),上到去行前兩步就會見到91、91M嘅巴士站[attach]7129742[/attach][/align]
[align=left]巴士- 91[/align]
[align=left]車費: $7.4[/align]
[align=left]車程: 約30分鐘[/align]
[align=left]班次: 20-25分鐘[/align]
[align=left]服務時間: 06:00 - 22:25[/align]

[align=left]巴士- 91M[/align]
[align=left]車費: $6.1[/align]
[align=left]班次: 12-20分鐘[/align]
[align=left]服務時間: 06:00 - 00:10[/align]

[align=left]提提大家,一般黎講係彩虹轉車會比較快,但如果打算係鑽石山出發,都可以係鑽石山港鐵站C2出口經荷李活廣場去到91同91M嘅巴士站[/align]
[align=left][attach]7129743[/attach]

[b][b]經坑口[/b][/b][/align]
到左坑口港鐵站去B1出口向左轉行入少少就會見到小巴站啦
[attach]7129744[/attach]
小巴 11M
車費: $5.2
車程: 約10分鐘
班次: 3-10分鐘
服務時間: 07:00 - 24:00

[align=left]小巴-11[/align]
[align=left]車費: $7.1[/align]
[align=left]班次: 6 - 15分鐘[/align]
[align=left]服務時間: 05:20 - 23:50[/align]

[align=left]小巴-11S 深宵線[/align]
[align=left]車費: $8.5[/align]
[align=left]班次: 15 - 50分鐘[/align]
[align=left]服務時間: 00:00 - 05:00[/align]

經寶琳到左寶琳港鐵站去B2出口沿電梯落,落去就會見到巴士同小巴站架啦[b][attach]7129745[/attach][/b][/align]
[align=left][attach]7129746[/attach][/align]
[align=left]巴士- 91M[/align]
[align=left]車費: $6.1[/align]
[align=left]班次: 12 -15分鐘[/align]
[align=left]服務時間: 05:40 - 23:50[/align]

[align=left]小巴- 12[/align]
[align=left]車費: 10.8[/align]
[align=left]班次: 10-15分鐘[/align]
[align=left]服務時間: 05:50 - 22:25[/align]

[align=left][b]經將軍澳/調景嶺[/b][/align]
[align=left]係將軍澳/調景嶺出發嘅可以搭792M[/align]
[align=left][attach]7129747[/attach][/align]
[align=left]巴士-792M[/align]
[align=left]車費: $6.9[/align]
[align=left]車程: 約15分鐘 (From調景嶺)[/align]
[align=left]班次: 12 -15分鐘

[b][b]經牛頭角[/b][/b][/align]
[align=left][b]係牛頭角港鐵站A1出口轉左就會見到104小巴站[/b][/align]

[align=left]小巴-104[/align]
[align=left]車費: $7.6[/align]
[align=left]班次: 13-25分鐘[/align]
[align=left]服務時間: 06:25 - 21:00[/align]

到達科大如果你係彩虹、坑口(11M)、寶琳(12)、西貢或者鑽石山轉車,你就會喺北閘落車[/align]

[attach]7129748[/attach]
之後要經青蛙路行
[b][attach]7129749[/attach][/b]
[b]就會見到科大地標「火雞」,行入去就會到Main Building 嘅Atrium (香港賽馬會大堂) 啦[/b]
[b][attach]7129750[/attach][/b]
[b]如果你係坑口(11)、寶琳(91M)或牛頭角上車, 會係南閘落車[/b]
[b][attach]7129751[/attach][/b]
[align=left]沿前面停車場旁邊嘅路行就會進入鄭裕彤樓(CYT)(亦都係大家整學生證嘅地方),落左電梯直行到一道門入去就係Concourse啦[/align]

[[i] 本帖最後由 HouseOne1718 於 2017-7-26 07:28 PM 編輯 [/i]]

HouseOne1718 2017-7-25 09:55 PM

[align=left]科大校園 (地標)[/align]
[align=left]地標[/align]

[align=left]火雞[/align]
[align=left]係科大嘅標誌,因為外形相似而叫做火雞,事實上係個日晷黎嘅[/align]
[align=left][attach]7129853[/attach][/align]
[align=left]蘑菇[/align]
[align=left]因為睇落似蘑菇而得名,科大有個術語叫做「跳蘑菇」,意思就係喺呢度跳落去,大家咁叻入到科大梗係唔會做傻事啦![attach]7129854[/attach]天一泉[/align]
[align=left]天一泉係LG7返Hall嘅必經之地,科大人好少會喺度玩,但科大人都會知佢嘅鬼故,想知嘅話記得join我地Ocamp啦[attach]7129855[/attach]智慧石[/align]
[align=left]係Bridge link(連接Main building同學生宿舍)中間嘅一舊石,傳說踩上去嘅人一係入dean list (姐係GPA過3.7),一係就defer,大家夠唔夠膽去挑戰下?[attach]7129856[/attach][/align]
[align=left]羅馬廣場[/align]
[align=left]圓形草地,望落幾似中世紀羅馬鬥獸場遺址咁[attach]7129857[/attach]偷情小徑[/align]
[align=left]徑如其名,但係多數係用黎係Bridge Link當捷徑去LSK/南閘[attach]7129858[/attach]共振橋[/align]
[align=left]連接UC(通常係for PG同學)同Main Building嘅橋,係上面行條橋會震,係上面跳嘅話效果會更加明顯![attach]7129859[/attach][/align]

[b]科大校園[/b][b] (設施[/b][b])[/b]  
Concourse
通去好多Lecture Room/課室嘅必經之路
[attach]7129860[/attach]

Academic Records and Registration Office (ARRO)
係正1/F Concourse旁,大家可以係到處理Administrative嘅事項,唔見左學生證都可以係到俾150蚊補番[attach]7129861[/attach]

Security Center(保安中心)
係G/F近Lift2,想報失野就黎呢到啦
[attach]7129862[/attach]

診療所&牙科診所
位置係LG1(Lift 4),係到睇醫生俗稱「睇獸醫」,又近又免費,係診療所旁仲有得睇牙,而洗一次牙都係$70咋[attach]7129863[/attach]

Souvenir Shop
係G/F lift 1附近,有好多科大嘅精品賣架
[attach]7129864[/attach]

Students’ Union CO-OP Shop
係LG5 lift 10-12附近,出示學生證係到買野可以有9折架[attach]7129865[/attach]

Barn B
係1/F Concourse右邊,係個電腦室,大家可以係到用科大account影印野,我地科大每年都有$120 Print Budget架,而旁邊仲有恆生同中銀ATM各一
[attach]7129866[/attach]

商務印書館係G/F lift 3旁,上堂用既教科書都可以係到搵到[attach]7129867[/attach]

百佳
係LG7 lift 10-12旁,係買日用品同野食嘅好地方,旁邊仲有2部科大卡嘅增值機,住Hall要入冷氣錢同洗衫就靠佢啦[attach]7129868[/attach]

銀行
科大有三間銀行,分別係恆生、中銀(係Atrium右邊),同埋東亞(係Atrium左邊)[attach]7129869[/attach][attach]7129870[/attach]
BBQ場
科大有兩個BBQ場都係海邊,大家可以Book黎用架[attach]7129871[/attach]

[b]運動設施[/b]
Sports Hall
多用途室內運動場,可以打籃球、排球或者羽毛球,但係大家一定要Book左先用得架,可以係Starbucks隔離行樓梯落去,或者係Atrium左邊嘅樓梯落去
[attach]7129872[/attach]

Artificial-turf Soccer Pitch (ASP)
科大嘅草地足球場,我地Ex-Co會book場俾大家踢波或者踢Friendly架[attach]7129873[/attach]
Seafront籃球場
如果冇人book場就可以自由使用嘅籃球場[attach]7129874[/attach]
Seafront 5人足球場
同樣係冇人book場就可以自由使用嘅足球場[attach]7129875[/attach]
Swimming Pool
科大有2個游泳池,一個室內,一個室外[attach]7129876[/attach][attach]7129877[/attach]
Fitness Center
即係GYM房,設施齊備而且係免費架[attach]7129878[/attach]
Amenities Service Centre
呢到除左可以Book Common Room之外,仲可以借到康樂用品,例如桌球、壁球同乒乓波等等[attach]7129879[/attach]
[attach]7129879[/attach]

[[i] 本帖最後由 HouseOne1718 於 2017-7-26 07:32 PM 編輯 [/i]]

HouseOne1718 2017-7-25 10:02 PM

[b]教學設施[/b]

李兆基商學大樓(LSK)
主要係Business嘅同學上堂嘅地方

[attach]7129911[/attach]

鄭裕彤樓(CYT)
入面主要係Lab同埋課室
[attach]7129912[/attach]

圖書館
俗稱「拉把」,總共有5層,有好多俾大家自修嘅位置
[attach]7129913[/attach]

LearningCommons (LC)
係圖書館落一層(LG1),有好多StudyRoom俾大家book黎溫書,如果係考試period會好多人好快full架
[attach]7129914[/attach]

Schoolof Science Office of Academic Advising and Support (OAAS)
近1/F lift 25-26,Science嘅同學如果有咩學術問題都可以黎呢到問架
[attach]7129915[/attach]

Centerfor Engineering Education Innovation (E2I)
近1/F lift 27-28,Engine嘅同學如果有咩學術問題都可以黎呢到問架
[attach]7129916[/attach]

[b]科大校園[/b][b] (飲食[/b][b])[/b]

Starbucks
係G/F近lift 3,出示科大卡有7折架
[attach]7129917[/attach]

Cafe(American Sandwich)
係1/F Concourse近lift 25-26,主要係賣西式嘅野食,仲有室外露天茶座
[attach]7129918[/attach]

南北小廚
係G/F近lift 13-15,即係科大嘅中菜廳,大家可以黎呢到飲啖茶食個包,不過而家暫時裝修緊

LG1Canteen
係LG1近lift 13-15,呢到嘅燒味飯真係唔錯架! 朝早果到仲會賣一籠籠嘅點心,仲有朝早9點同晏晝3點呢到仲會有出爐蛋撻,好搶手好快就會賣晒。不過而家暫時裝修緊
[attach]7129919[/attach]

LG5McDonald’s & McCafe
係LG5近lift 10-12,有咩食唔使多介紹啦,不過呢間M記係收12點架唔係開24小時
[attach]7129920[/attach]

LG7 AsiaPacific Catering
姐係大家樂,佢嘅下午茶好受歡迎架
LG7金飯碗
食物選擇好多,中西日式嘅食物都有,不過質素就見仁見智
LG7Milano Fresh
主要係提供西式食物,鍾意西餐記得去食啦
[attach]7129921[/attach]

Seafront Canteen
係Hall VI G/F,主要賣車仔麵、碟頭飯同埋糖水,最好係凌晨2點先收,係食宵夜嘅不二之選
[attach]7129922[/attach]

Subway
Subway有咩食大家都知啦,大家係咪會「This This This」咁叫野食?
[attach]7129923[/attach]

LSKCanteen
係LSK入面,主要係賣快餐,門口出面仲有小食同三文治賣
[attach]7129924[/attach]

清真 (Ebeneezer's)
係LSK Canteen旁邊,賣清真野食
[attach]7129925[/attach]

[[i] 本帖最後由 HouseOne1718 於 2017-7-25 10:29 PM 編輯 [/i]]

HouseOne1718 2017-7-25 10:03 PM

留位

HouseOne1718 2017-7-25 10:30 PM

[align=left][b]RegistrationDay (Reg Day)[/b][b]有咩做[/b][b]?[/b][/align]
[align=left]今年Non-Jupas嘅Reg Day係19/7(Wed)同2/8(Wed),而Jupas嘅Reg Day係9/8(Wed)同10/8(Thu)![/align]

[align=left]1)黎到科大第一件事,記得要先去鄭裕彤樓嘅王則翠演講廳LT-L註冊同整學生證[/align]

[align=left]Non-Jupas嘅同學記得做埋Credit Transfer呀![/align]

[align=left]做完大家就正式成為科大學生啦![/align]

[align=left]2)做完之後大家出到黎會有好多唔同Society嘅Ex-Co介紹佢地各自嘅迎新活動,不過最重要梗係去搵我地House One Counter等我地Ex-Co同helper帶大家行下HallTour啦[/align]

[align=left]3)行完Hall Tour之後梗係要報番個Ocamp玩下啦,科大嘅Society會分為:[/align]
[align=left]ICA(Independent Clubs & Associations): 課外興趣方面既Society[/align]

[align=left]Department:即係「系會」,通常都會揀返自己讀嘅系嘅 Society田[/align]

[align=left]House: 即係「社」,為大家係Hall搞Functions,科大有5個House Associations,最好玩最Warm嘅House One就係其中之一[/align]

[align=left]StudentUnion: 以一個學院作為單位[/align]

[align=left](大家記得睇清楚各個Ocamp日期呀)[/align]

[align=left]HouseOne O’Camp 2017[/align]
[align=left][attach]7129929[/attach][/align]
[align=left]我地等緊大家架!![/align]

[[i] 本帖最後由 LocoRocoCoco 於 2017-8-8 03:00 AM 編輯 [/i]]
頁: [1]
查看完整版本: ︱〔HKUST House One〕|〔科大社一學生會〕誠意呈獻2017新生攻略