查看完整版本 : 廢青今鋪終於唔使瞓劏房喇!

上不到車的廢奴 2017-7-28 04:19 PM

廢青今鋪終於唔使瞓劏房喇!

我覺得今時今日呢個社會,好似無人記得廢青都一樣係人:smile_34:,都一樣有住屋需要咁。你同人講話你申請公屋,即刻俾人鬧你無用無出息,後生細仔點解咁不求上進乜乜乜:smile_42:,但係轉頭睇吓新聞,日日都講緊上車新盤愈劏愈細,但係同時又創咗歷史癲價新高喎。喂,連嗰班中產都話儲唔切首期,咁我地呢啲廢青點算先?:smile_38:唔想盲目做一世樓奴啫,依家個社會係咪連條生路都唔俾人行吓先?

如果唔揀做樓奴呢條路,除咗繼續同屋企人住或者租劏房之外(之前睇過有啲啱budget既單位,俾佢個廚廁合一場景打消咗搬出黎既念頭),香港地仲有咩嘢住屋選擇?:smile_13:之前聽過有業主將單位改裝做好似日本嗰啲平價太空艙(之前去日本都無住過),月租好似好平,不過一直無機會睇到真實環境係點。啱啱上星期六晚睇 ViuTV 個節目,兩個主持就假扮租客,仲拍咗條片,真係大開眼界。:smile_14:原來呢啲太空艙月租只係$3,200,包水電,裏面有獨立電視同Wifi,連滅火筒都有,個人物品就可以擺响艙外面既儲物櫃,都係免費既,至於其他共用空間,例如廁所都算乾淨。個女主持仲扮晒嘢,話自己真係好鍾意搞嘢:smile_47:,問開門俾佢入黎睇嗰個租客,太空艙既隔音效果得唔得,真係膠到笑咗出黎!:smile_30:

[attach]7140067[/attach]

[attach]7140068[/attach]

[attach]7140069[/attach]

睇完個節目,坦白講除咗覺得得啖笑之外,都刺激到自己諗多咗好多唔同既 idea:P,發現原來除咗做樓奴同租劏房之外,世界上仲有好多突破盲腸既選擇俾我呢類廢青,只係自己夠唔夠膽認真去發掘一吓,考慮吓實際可唔可行啫。:handshake我依家覺得太空艙我真係 OK 既,因為地方都算乾淨企理,而且呢個 budget 包埋水電 Wifi,基本上都負擔得到,點都好過住廚廁合一劏房。:smile_46:

咁如果太空艙我都 accept 得到,我諗同朋友夾份租村屋應該都無問題,但係聽聞村屋好多改建,唔知佢合唔合法;P,又關唔關租客事。至於再長遠啲,可能都要諗吓抽居屋,學吓咩嘢叫做綠表申請,咩嘢叫做補地價,又或者先了解吓啲納米樓到底咩料,住唔住得落人。諗吓諗吓,其實凶宅、離島屋、工廈可能我都 OK 喎:smile_45:,唔使太早 say no 啫:smile_44:,同埋唔買都可以睇吓啫,學定又唔會蝕底,萬一樓市真係咁好彩大冧市,又咁好彩儲夠首期,都識得轉身向邊面射個三分波吖:$。BTW﹐個電視節目叫《磚。家》,上星期啱啱開始播,逢星期六晚 9:30 ViuTV99台有得睇。:smile_15:

歡迎偷圖 2017-7-31 12:04 AM

C hing咁你等追睇節目啦,我個fd喺電視台做,知道隊crew真係plan咗去拍凶宅、納米樓、工廈同埋一樓一之類,仲話拍凶宅嗰陣堅驚。:funk:
:funk: :funk:

唱K~aty 2017-7-31 12:12 AM

無錢就唔好搬出黎住啦。:smile_27:

Mydear911 2017-7-31 12:25 AM

個晚有睇
唔明點解咁都有咁多人住:smile_41:

dbw20031174 2017-7-31 03:45 AM

不如去住工廈唔好? 呢D人住架咩?

mousehunter 2017-7-31 08:51 AM

太空倉會唔會好似迷李倉咁燒死人架?

lcy2071 2017-7-31 09:32 AM

[quote]原帖由 [i]mousehunter[/i] 於 2017-7-31 08:51 AM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=465364712&ptid=26820128][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
太空倉會唔會好似迷李倉咁燒死人架? [/quote]

琴日睇左好似個艙入邊有酒水系統

lcy2071 2017-7-31 09:33 AM

其實約埋十幾個FD一齊租哂全層太空艙都幾好喎

朱朱古力大人 2017-7-31 09:38 AM

咁不如同朋友夾份租屋住好過啦.......起碼同識既人用同一個廁所.......噉唔衛生我住唔到:funk:

kylieC 2017-7-31 09:44 AM

幾條廢青一人夾 幾千 出泥租屋唔好 :funk: :funk: :funk:

bel193 2017-7-31 09:49 AM

真係成功需父幹,無父幹就要有朋友,如果要我住呢d, 我寧願同frd 夾份住其他

pompompurins 2017-7-31 09:50 AM

其實有無防火措施?
咁危險唔會搬出黎住啦:smile_27: 搵FRD 夾村屋仲好啦

holaholahey 2017-7-31 11:35 AM

好想睇.....

來生不做香港人 :smile_27:

nevereva 2017-7-31 01:52 PM

如果到真係要揀既時候
細唔細唔緊要
最更要有冷氣同埋乾淨囉
:fst_001:

redpocket 2017-7-31 02:01 PM

同人夾租好過.
起碼share到張檯做下野.

無聊傻佬 2017-7-31 02:44 PM

父母唔會拋棄廢青,只係廢青想拋棄父母,成日話要自由有自己空間,唔知點解無錢開飯無錢使時又會死返屋企食飯問要錢呢

lcy2071 2017-7-31 03:40 PM

[quote]原帖由 [i]歡迎偷圖[/i] 於 2017-7-31 12:04 AM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=465355822&ptid=26820128][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
C hing咁你等追睇節目啦,我個fd喺電視台做,知道隊crew真係plan咗去拍凶宅、納米樓、工廈同埋一樓一之類,仲話拍凶宅嗰陣堅驚。:funk:
:funk: :funk: [/quote]
好期待睇兇宅囉,笑下都好啊

bruceyuen1 2017-7-31 03:46 PM

好似一個有wifi嘅棺材

gio1832 2017-7-31 06:06 PM

你估火警D火又會按比例咁縮返細呀?
火燒連環船, 越多野, 就越燒得咁, 迷你倉夠有灑水, 濃煙絕對係第一樣擺人條命.
你去旅行, 一條友又搵唔到落腳, 住一晚半晚當玩下就話.

MantisShrimp 2017-7-31 07:10 PM

咁嘅價錢又真係幾抵。

tfortest 2017-7-31 09:05 PM

樓價幾年內推高咁多 中產都頂吾住

sherming 2017-7-31 10:06 PM

又無本事, 又要搬出來住, 搶貴哂D租, 抵佢地折墮!!!

憤怒的小馬 2017-7-31 10:13 PM

patrick_test 2017-8-1 11:17 AM

pompompurins 2017-8-1 05:31 PM

[quote]原帖由 [i]gio1832[/i] 於 2017-7-31 06:06 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=465390623&ptid=26820128][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
你估火警D火又會按比例咁縮返細呀?
火燒連環船, 越多野, 就越燒得咁, 迷你倉夠有灑水, 濃煙絕對係第一樣擺人條命.
你去旅行, 一條友又搵唔到落腳, 住一晚半晚當玩下就話. [/quote]
其實住一晚半晚我都唔會搏..都唔知住呢D地方有咩保障
真係搵命搏:smile_45:

MajiGomi 2017-8-1 05:38 PM

好奇一問,其實邊區會搵到呢D太空倉?
係合法架咩?

倒錢落海... 2017-8-1 07:11 PM

on9

晚膳行動10 2017-8-1 10:22 PM

中產買唔起樓其實係噱頭野來既啫,我唔係中產又買到??廢青最廢既係信蘋果唔自己親身睇下,

mk0010553312 2017-8-1 10:32 PM

如果我話俾廢青知,關口d城中村一房一廳都係二千幾人仔

但係有三百幾呎接近四百呎,佢地會不會為左冇return home card 後悔:smile_46:

穹蒼一飛雁 2017-8-1 10:49 PM

:loveliness: 買骨灰龕啦.....遲早都要既....
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 廢青今鋪終於唔使瞓劏房喇!