查看完整版本 : English assignment problem

周口 2017-7-29 12:56 PM

English assignment problem

有assignment 既野想問下。

條題目係咁,Mary 昨晚一邊飲水一邊流汗,問今天可不可以以"Mary drank water last night." 來描述。我認為應該可以用這句來描述,大家認為點樣。

[[i] 本帖最後由 周口 於 2017-7-29 01:01 PM 編輯 [/i]]

shaynekira 2017-7-29 02:28 PM

我覺得唔可以wor. 淨飲水都冇描述到流汗

最少都 "Mary drank water when she was sweating last night." 啦

周口 2017-7-29 02:38 PM

咁唔理留汗,咁"Mary drank water last night." 岩唔岩。

shaynekira 2017-7-29 02:45 PM

岩呀.  一句有 subject + verb + object (Mary drank water) 其實已經岩

周口 2017-7-29 02:48 PM

多謝你解答,還有問題想問問。

I don't need to wash my hands. I have washed them.

想問問"I have washed them." 這句的意思是不是指我洗手這個動作已經完成。

備註:其實我兩個小時前洗完手

shaynekira 2017-7-29 03:07 PM

[quote]原帖由 [i]周口[/i] 於 2017-7-29 02:48 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=465283117&ptid=26821687][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
多謝你解答,還有問題想問問。

I don't need to wash my hands. I have washed them.

想問問"I have washed them." 這句的意思是不是指我洗手這個動作已經完成。

備註:其實我兩個小時前洗完手 [/quote]

其實係呢句入面 你已經可以估到洗手既動作已經完成左。
因為前面句子 "I don't need to wash my hands." 表示我現在唔需要洗手
後面補充多句 "I have washed them." 係補充原因  係呢到意解我已經洗左手

周口 2017-7-29 03:20 PM

其實我寫"I have washed them." 這句,我無理到我隻手現在需唔需要洗,我只係想表達我已經洗了手。即使我隻手現在唔需要洗,我都可以用" I have washed them." ,因為I have washed them 已經表達了我已經洗左手。

shaynekira 2017-7-29 04:28 PM

我覺得睇你點用啦

I have washed my hands 只係可以表達洗手呢個動作已經完成

要表達埋宜家唔需要洗手就最好加埋時間

周口 2017-7-29 04:38 PM

要表達埋宜家唔需要洗手就最好加埋時間。
加時間係邊到??

shaynekira 2017-7-29 05:26 PM

我覺得簡單D既洗左手 可以用past tense, 可能比較易理解 : "I washed my hands [b]5 minutes ago[/b]"
如果要用present perfect tense加時間可以用 just/before/since等
例如 "I have [b]just[/b] washed my hands."

周口 2017-7-29 05:49 PM

其實我覺得"I don't need to wash my hands. I have  washed them."  都可以的,因為"I have washed them." 代表洗手既動作已經完成。另外"I don't need to wash my hands." 代表我現在唔需要洗手。

shaynekira 2017-7-29 06:03 PM

其實應該話 睇下你既著重點係
1)洗過手
2)岩岩洗左手

1)就用past tense (I washed my hands)
2)就用present perfect tense (I have washed my hands)

兩個都係完成左洗手呢個動作 不過表達既意思有D唔同

shaynekira 2017-7-29 06:12 PM

不如咁講

如果就咁話 如果要translate
I have washed my hands.
會有最近洗左手 剛完成動作既含意 就算唔係岩岩 時間同現在唔會差太遠

但係I washed my hands
可以係好耐之前 幾日幾月幾年之前洗左手都可以

所以人地問你食左飯未
你可以話 I have eaten (food/meal).
人地就會知你岩岩食完飯無耐

如果答I ate (food/meal). 人地就會冇咁清楚你幾時食左野

周口 2017-7-29 06:13 PM

我只係知道I have washed my hands. 係由過去直至現在為止,洗手這個動作已經完成。而I washed my hands yesterday. 指出洗手這個動作已經完成,現在隻手可能污糟,又可以隻手乾淨,同現在無關係。

周口 2017-7-29 06:17 PM

人地問我"Have you had dinner?"  例如我三個小時前食完晚飯,我會答佢"I have had dinner." 如果我剛剛吃完晚飯,我會答佢"I have just had dinner."
頁: [1]
查看完整版本: English assignment problem