查看完整版本 : 差啲唔夠錢找裝修費,真係一額汗!

見習人夫 2017-8-4 12:08 PM

差啲唔夠錢找裝修費,真係一額汗!

小弟自問係無力上樓既平凡小薯:smile_13:,同女朋友拍咗幾年拖,到咗談婚論嫁既關頭,點都要搵個地方落腳。好彩佢屋企親戚多,用盡方法終於騰咗一間居屋出黎租俾我地結婚後住,但係單位本身裝修都幾殘,我地兩個出錢幫親戚大執一下間屋在所難免。

其實我同女朋友都係第一次親自跟裝修,諗住自己諗design同買料,然後交俾相熟裝修師傅做我地兩個既 dream home 其實好簡單,唔使好多花巧嘢,有個企理廚房俾老婆得閒煮吓飯,睡房造幾個上到天花既衣櫃,床底再造個儲物地台,買返張靚梳化,加對夠勁既 Hifi 喇叭,等我睇戲聽歌打機响陣享受吓高級視聽效果就OK。老婆仲建議不如將原有兩房間隔都扑埋,索性改用玻璃敞門,令成間屋睇落開揚光猛啲喎,呢方面親戚都無異議。:smile_35:

不過搵裝修師傅上門睇完,我先至知咁大件事:

[attach]7167473[/attach]

玩大左:funk:…完全超出 budget!都仲未計買靚梳化、傢俬電器、喇叭同 amplifier!不過話晒係一生第一個真正屬於自己既安樂窩,而且估計都有排住唔會搬,我地諗咗好耐,最終都覺得花多啲錢裝修得企理舒適啲係值得既,但係又唔想再搵屋企人幫忙。(連屋都俾埋你住,仲邊好意思伸手借錢?)結果我地搵左aeon既家居貸款,因為佢地比到48個月還款期我,可以俾我地攤長黎還,加上本身係日本公司,唔同嗰啲成日花錢賣廣告既財務公司,所以食水無咁深,利息方面優惠啲。呢頭網上填完 form 交咗,無幾耐就收到客戶服務職員打比我,詳細了解我當前狀況,結果好快就批咗 20 萬出黎,加埋我地之前儲落既私已錢,足夠我地應急找裝修條尾數,仲買齊晒所有傢俬電器,依家終於可以享受吓真正既二人世界;P。

唔係老婆d親戚WhatsApp都唔知有得網上申請 ([url=https://goo.gl/6eaZUs]https://goo.gl/6eaZUs[/url])

[attach]7166841[/attach]
[attach]7167511[/attach]

[attach]7167172[/attach]
因天雨令工程延誤、外行人買材料俾人呃等,都有機會令裝修開支超出預算,萬一真係計唔掂數,而家先知原來有裝修貸款可以考慮。

[attach]7167533[/attach]
拆牆改裝玻璃門既決定雖然使多咗錢,但係單位真係闊落同光猛咗好多!:smile_o12:

mouseccy 2017-8-14 01:34 PM

其實拎咁多錢去幫人裝修,
不如自己辛苦D, 拎裝修舊錢去比首期做九成按
買間有少少裝修既住左先
唔夠錢
又要靚HI-FI, 又要靚梳化
咪就係同而家D廣告一樣借錢去享受
而且真係講借錢,
有咩方法借錢平得過樓按個息

richardku 2017-8-14 01:38 PM

賣廣告俾少少誠意,之前開幾個飛機 post 先

第一篇就咁落力 sell Aeon ... 好難信服

powerantivirus 2017-8-14 03:02 PM

拆牆可不做
木工可做少些

BoBoBiBiBi 2017-8-14 03:52 PM

我同男友都準備裝修間屋, 真係好多錢要駛:funk:

小金子28 2017-8-14 04:01 PM

廣告味濃~

pompompurins 2017-8-14 04:07 PM

靚裝真係住得開心好多好多.
不過又要供樓又要還貸款都好辛苦下喎

mk每況妹 2017-8-14 04:19 PM

寫明係客戶資訊既廣告我OK既, 個人覺得個手寫表有參考價值:smile_o10:

蠍子女女王 2017-8-14 05:11 PM

有冇ching知道, aeon係咪堅係利息平d先?

朱朱古力大人 2017-8-14 05:51 PM

我下年都唸住要裝修......都知家下裝修好乸利:funk:

Bridgetqq 2017-8-15 10:05 AM

借咗唔用嚟裝修得唔得?

moni113 2017-8-15 01:31 PM

裝修要用咁多錢, 考慮下都好喎

Bridgetqq 2017-8-15 03:37 PM

借咗唔用嚟裝修得唔得?

lcy2071 2017-8-15 04:59 PM

我想裝修屋企好多年喇

轉身射個七分波 2017-8-16 09:34 AM

似廣告多過裝修:smile_30:

wilzon 2017-8-16 10:18 AM

買廣告行遠啲啦:smile_45:

Imaprettygirl 2017-8-16 11:44 AM

問過做裝修既FD 條數係真既 [雖然擺明係廣告:smile_38: ] 如果真心要靚裝
但物業都未有 走去借錢搞咁大壇野 其實有D奢侈

當然。。調番轉,30幾萬都係比唔到首期
銀行亦都未必借得出按揭 :smile_41:

真係好睇個人想要D咩
如果為左有一個舒服既屋企FOR 2口子 唔介意咁樣供款
有靚裝都係一種享受泥既 :loveliness: :smile_13:

熊羊熊 2017-8-16 11:51 AM

其實大家有冇相熟裝修師父介紹下呢? 可PM

bruceyuen1 2017-8-16 12:04 PM

裝修差不多一定會超支,每次D師傅都會做做下就叫你加錢做好D,加下加下到埋單先知出事,我上次裝修結果要加多成十萬先埋到單,下次裝修前問定裝修貸款都好,萬一out bud都定D啦!

MANHUNT8000 2017-8-16 03:00 PM

[quote]原帖由 [i]richardku[/i] 於 2017-8-14 01:38 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=466120240&ptid=26834554][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
賣廣告俾少少誠意,之前開幾個飛機 post 先

第一篇就咁落力 sell Aeon ... 好難信服 [/quote]
:smile_14::smile_14: CHING 講中重點 !!

INTSE 2017-8-16 04:22 PM

廣告要整輯相好d噃...:smile_45:

line89tw 2017-8-16 06:03 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

蠍子女女王 2017-8-17 11:30 AM

我想話, 如果可以計埋條數出黎, 話我知每個月即係還幾多, 仲好...
因為...我唔識計:smile_o06:

cheesinyan 2017-8-17 03:41 PM

借錢幫人裝修,
真係好嘢!

raymondkiss 2017-8-17 11:12 PM

Monthly flat rate at least 0.4%:funk:

Ho72681 2017-8-18 04:34 PM

廣告

keyman98 2017-8-18 11:16 PM

[quote]原帖由 [i]見習人夫[/i] 於 2017-8-4 12:08 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=465589613&ptid=26834554][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
小弟自問係無力上樓既平凡小薯:smile_13:,同女朋友拍咗幾年拖,到咗談婚論嫁既關頭,點都要搵個地方落腳。好彩佢屋企親戚多,用盡方法終於騰咗一間居屋出黎租俾我地結婚後住,但係單位本身裝修都 ... [/quote]
幾明顯係廣告, 一個正常人,借三四十萬回來結婚吾去買樓,竟然用來比錢去裝修人地間屋,正常香港人極少會這樣做!

kee1203 2017-8-19 09:00 AM

咁落本裝修不屬自己既屋...

一係蠢\一係廣告:@

plaza28g 2017-8-19 12:50 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

POKER108 2017-8-20 09:13 AM

粒粒都是米
頁: [1] 2
查看完整版本: 差啲唔夠錢找裝修費,真係一額汗!