查看完整版本 : 舊制會考生可否以自修生身分報考物理

陳JC 2017-9-22 12:20 PM

舊制會考生可否以自修生身分報考物理

如題
會考時有修讀phy,chem,bio(最後一屆)
當時因爲家境問題冇繼續進修落去
但現在ive的收生條件都是需要dse成績
所以只好以自修生身分報考一次拎個門檻入學
但上網睇又好似話冇校內實驗sba果啲成績係唔會比你報考理科

咁我主要想報讀ive 的屋宇裝備HD,
本身都已經做緊相關工作差唔多5年,
請問要入工程系物理科係唔係一定要報考?
定抑或是只要有5科2或更高分就可以入讀?
唔需要一定有物理?只要數學夠分就可以?

littleyys 2017-9-22 05:42 PM

入IVE工程高級文憑冇物理都得(飛機維修工程除外)
另外得CE應該唔可以用自修生報考實驗科目(物理), 但建議你打去問下HKEAA
有人試過報理科但收Reject letter

[b]公開考試資訊中心 [/b][b]3628 8860[/b]
[email=dse@hkeaa.edu.hk]dse@hkeaa.edu.hk[/email]

[[i] 本帖最後由 littleyys 於 2017-9-22 05:43 PM 編輯 [/i]]

Phoebe2017 2017-9-22 05:59 PM

[quote]原帖由 [i]陳JC[/i] 於 2017-9-22 12:20 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=468235174&ptid=26943344][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
如題
會考時有修讀phy,chem,bio(最後一屆)
當時因爲家境問題冇繼續進修落去
但現在ive的收生條件都是需要dse成績
所以只好以自修生身分報考一次拎個門檻入學
但上網睇又好似話冇校內實驗sba果啲成績係唔 ... [/quote]
有3種情況可自修生報考HKDSE phy,chem,bio.
1. HKCEE考過phy,chem,bio合格.
2. HKAL有考過phy,chem,bio.
3. HKAL有讀過phy,chem,bio.

詳細都系問考試局.

CUHKJD 2017-9-23 04:45 PM

冇問題
頁: [1]
查看完整版本: 舊制會考生可否以自修生身分報考物理