查看完整版本 : 如果完成會計學士學位搵工?

wkw731089 2017-10-2 03:19 PM

問一:如果完成會計學士學位搵工,係唔係等同有degree學歷,去搵要求degree既工作?

問二:另外冇心讀碩士,咁一D學院和大學既所謂"榮譽"學士同"學士"對搵工方面又有冇分別?

問三:完成左OU既會計學士學位(英文)共120學分後,搵工幫助大唔大。

問四:另外對於其他學校於副學士或高級文憑畢業的學生,你的學歷只是等同於高級文憑畢業還是比高級文憑高?

問五:如完成OU既會計學學士學位(英文)或工商管理學士學位(英文),係唔係可以叫做大學畢業?定係正式大學畢業根本唔係讀呢個課程?

唔該各位

補充:SORRY,本人今年二十八歲,由舊制轉新制,以前聽慣大學四年,一路冇機會入到大學,宜家新制唔多清楚唔好見怪...:smile_34:

[[i] 本帖最後由 wkw731089 於 2017-10-2 03:28 PM 編輯 [/i]]

anthonyko 2017-10-2 08:23 PM

問一:如果完成會計學士學位搵工,係唔係等同有degree學歷,去搵要求degree既工作?
<- 係

問二:另外冇心讀碩士,咁一D學院和大學既所謂"榮譽"學士同"學士"對搵工方面又有冇分別?
<- 搵工冇乜分別..除非AO EO

問三:完成左OU既會計學士學位(英文)共120學分後,搵工幫助大唔大。
<- 依家社會成街大學生...真係好難同你講有乜幫助....有學位只係叫做有入場卷...[img]http://www.discuss.com.hk/images/smilies/default/smile_39.gif[/img]

問四:另外對於其他學校於副學士或高級文憑畢業的學生,你的學歷只是等同於高級文憑畢業還是比高級文憑高?
<- 通常副學士比文憑高.

問五:如完成OU既會計學學士學位(英文)或工商管理學士學位(英文),係唔係可以叫做大學畢業?定係正式大學畢業根本唔係讀呢個課程?
<- OUHK都係政府法定公立大學 [url]http://www.legco.gov.hk/yr99-00/chinese/panels/ed/papers/c838-03.pdf[/url]

[[i] 本帖最後由 anthonyko 於 2017-10-2 08:41 PM 編輯 [/i]]

wkw731089 2017-10-5 10:00 PM

THX

dfmtf 2017-10-19 05:16 PM

我都係會計120general degree
但係同你講
會計hon係成個OU唯一有用嘅hon
因為有hon先俾考QP牌
冇QP student member資格嘅話
我估應該搵唔啲咩大學生級數嘅會計工

當然,唔做會計自然唔使理
但係政府嘅大學生工都要有hon同成績二級榮譽
冇hon最多頂到2a3o,好過hd同副學士小小
頁: [1]
查看完整版本: 如果完成會計學士學位搵工?