查看完整版本 : 沒有愛心和良心的獸醫

lovedogverymcuh 2017-11-2 06:05 PM

沒有愛心和良心的獸醫

[table][tr][td]

[table][tr][td]之前有一次帶狗狗去睇醫生因為嘔吐,有個獸醫(SPCA Princess margaret road: Dennxx Lin)只係識用英文,有護士翻譯,佢一開始就話唔知係咩問題,話而家立即比1600蚊驗血就知咩問題。

我就同護士講驗完血係唔係就知咩問題會唔會比藥食,因為之前幾次都試過獸醫唔好,只係想騙錢。個醫生唔知點解好似突然識聽廣東話一樣,好敏感覺得我形容佢騙錢。就不停係度用英文話我,之後抽血的時候,我都感覺到佢好粗暴對我狗狗,最後仲要用力拋個血tube入鋅盤,當時我嚇左一嚇。之後護士叫我出去等。

第二次入去果時,護士不停講狗狗老化的問題,之後話要去灣仔入院。我就開始拒絕,因為知道狗狗會好抗拒住醫院。跟住,我真係唔知道個醫生想繼續騙多D錢定大我,醫生開始話狗狗老了,住院係必須的,有可能要幫狗狗做安樂死!當時,我真心嬲了,我狗狗雖然嘔過,但係佢係好精神同好食得同會飲水。我同佢講,你講得過份左。佢回我,安樂死係動物權益,我唔應該阻止。我好想問,濫殺無辜都係動物權益?狗狗只不過老左d就要佢死?

最後,我拒絕呢間spca的繼續醫治,佢亦都係冇比藥,仲要我簽一份同意書指我唔同意住院同安樂死的建議。

呢位獸醫為賺錢可以埋沒佢既良心去到幾盡呢?[/td][/tr][/table]
[/td][/tr][/table]

syn204 2017-11-2 07:11 PM

同情況!上次去過這一間,都係唔多鐘意個男醫生,好自大!狗仔gum可爱都可以冇良心😡 利申:哥基

sasa13 2017-11-12 10:24 PM

個人情況 抱隻狗前腿時不時作痛叫嫌無乜精神,
睇診那十分鐘, 淨係摸兩下話無事, 無驗血和化驗,
D獸醫是咪只識開止痛藥唔識睇症.  
(都唔知有冇獸醫牌照.)
一句無事找不出情況同乜都無理會就收人$1XXX.

問佢止痛藥會不會影響腸胃, 她答你咁可以唔食.
呢D獸醫一直答你廢話, 無方法和無知識教主人,
單單咁樣之後無開任何藥/保健品比狗仔,
白白摸完袋客人$1XXX

[[i] 本帖最後由 sasa13 於 2017-11-12 10:37 PM 編輯 [/i]]

NOBODY1122 2017-12-16 06:21 PM

[quote]原帖由 [i]lovedogverymcuh[/i] 於 2017-11-2 06:05 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=470286215&ptid=27032298][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]

之前有一次帶狗狗去睇醫生因為嘔吐,有個獸醫(SPCA Princess margaret road: Dennxx Lin)只係識用英文,有護士翻譯,佢一開始就話唔知係咩問題,話而家立即比1600蚊驗血就知咩問題。

我就同護士講驗完血係唔 ... [/quote]
我個case同你差不多,我隻貓在總部做手術,因家住得近九龍呢間,所以帶牠到這裡覆診,貓貓出院後唔肯食嘢,覆診個獸醫話,如果牠再唔食嘢,表示牠自己放棄自己,觀察多幾天再唔食嘢就要將牠安樂死!

我都唔明白這位醫生點解可以講出這些說話?有無想清楚佢哋唔食嘢個原因是甚麼,咁快就咁判斷話佢自己放棄自己?!
頁: [1]
查看完整版本: 沒有愛心和良心的獸醫