查看完整版本 : 分享本人係基督城(Christchurch, New Zealand) 讀master嘅心得

onkipun 2017-11-3 10:28 AM

分享本人係基督城(Christchurch, New Zealand) 讀master嘅心得

我係上年10月到基督城先讀Language course 後升上大學.
本身想報IELTS但最後同屋企人商量後都係決定赧讀3個月language course, 總括黎講呢三個月係enjoy嘅, 我係呢度識到的同學同系大學結交的感覺會唔一樣, 感覺會比較單純, 我之後搬出如噩夢一般的home stay後合租的三個中國女仔就系系語言學校結識的。

ok,講下我的大學, 我選擇University of Canterbury 的原因有兩個, 一系因為地理位置, Christchurch因為幾年前地震所以人口突然減少好多,尤其是international students, 正因為相對於Auckland, Christchurch的華人數量小好多, 而我可以處於一個相對更理想的環境。二黎Canterbury的商科系出色的, Auckland U 當然依然系全New Zealand排名最高的大學,但系呢幾年中國留學生增加,其學術要求已經無之前嚴謹,我相信Canterbury會不斷向上。

之後系我的專業,Master of Business Management. 我要提醒選擇系Canterbury讀商科的朋友,要拿到master的話,綜合成績要有B/B+, GPA:5-6 學校先會比你做project。只有canterbury有這個規定。而且我想講的系,呢個科目唔容易拿到高分如果無相關學習背景或工作經驗的話。我本人就讀得幾吃力的。

小小補充,Christchurch系一個值得一去的地方,環境幽靜而且人都好nice,物價相對其他地方會便宜,但系要有心理準備系會超級無聊,無7-11,無club,k房12點鐘關門,shopping mall平日星期一至三下午5點就會結束營業。

如果有興趣黎New Zeland的朋友有任何疑惑或心得pm我

[[i] 本帖最後由 onkipun 於 2017-11-3 10:31 AM 編輯 [/i]]

UKpostgrad 2017-11-4 09:39 PM

你都讀到 Master 喇,竟然仲講得出大學中國人多變咗唔嚴謹!大學隨便收人,隨便俾人畢業係大學問題,似乎同是否中國人冇乜關係,By product 就唔出奇。出名商學院多亞洲人,特別中國人係好正常,唔代表唔得。

不過,一定要誠認既,就係如果多中國人或香港人,而你又同佢地群埋,咁英文就好難進步,反而普通話會有進步。

maulee2008 2017-11-14 12:19 PM

移民好容易嗎?

殘廁野性的高潮 2017-11-15 10:24 PM

支持

fb4884538 2017-11-25 10:04 PM

謝謝分享。

七個外圍的樹根 2017-12-15 10:20 AM

[quote]原帖由 [i]onkipun[/i] 於 2017-11-3 10:28 AM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=470313075&ptid=27033567][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
我係上年10月到基督城先讀Language course 後升上大學.
本身想報IELTS但最後同屋企人商量後都係決定赧讀3個月language course, 總括黎講呢三個月係enjoy嘅, 我係呢度識到的同學同系大學結交的感覺會唔一樣, 感覺會比 ... [/quote]
五該曬樓主分享!我係想問一下言語學校的資料!可以分享一下給我嗎?

Potatooo 2017-12-19 05:29 PM

咁多位,我都好有興趣想去NZ讀書/移民過去,可唔可以交個朋友啊?

ringowkng 2018-4-28 04:55 PM

咁 undergraduate 是否係紐西蘭讀?

illi 2018-4-30 01:58 PM

借問聲留學多少年可以取居留權

mice- 2018-7-15 12:52 PM

deleted

[[i] 本帖最後由 mice- 於 2018-7-15 12:56 PM 編輯 [/i]]
頁: [1]
查看完整版本: 分享本人係基督城(Christchurch, New Zealand) 讀master嘅心得