查看完整版本 : 只係註冊,需要著什麼,做什麼?

chat_chatroom 2017-11-9 04:15 PM

只係註冊,需要著什麼,做什麼?

結婚係咪一定要搞大龍鳳先??
我係女, 我一心諗住只想簡單同男友註冊結婚, 當日來觀禮敫親戚朋友食個午飯就算, 因為我地早上註冊的,樓下有酒樓, 想註冊完就去樓下間酒樓食個午飯咁簡單。
點解我啊媽硬係要咁快, 又話要著紅色, 又話褂,算喇,紅色裙真係搵唔到喇, 咪諗住褂啦, 點知老媽又話又唔係擺酒著乜裙啫, 真係xyz。
我男友又唔出聲喎,問佢媽嚟唔嚟,又話唔知, 問佢著乜衫,又唔出聲, 十問十唔應
但有時男友問我親戚有幾多人呀, 要訂定枱喇, 但我又答唔出, 因為媽又話唔知, 又話佢地返工就唔嚟, 但放假就會嚟,咁我咪問邊個放假呀,佢又話唔知。 咁究竟想點L樣

我一心諗住簡簡單著條老牛註冊,飲埋個茶就搞掂
點解咁麻煩, 無人理我感受咁
我連結婚介子講n次, 我男友先很陪我去買

zevo 2017-11-10 09:14 PM

簡單一條裙也可,吾洗褂,俗語說褂一生人只可穿一次

vanessa_b 2017-11-11 02:19 PM

我同你遭遇一樣,自己結婚卻不能自己話事,而家仲要衰到跟男家番鄉下擺酒。屌。

yuuri 2017-11-21 11:58 AM

你淨係注冊真係無必要著褂喎
簡單啲嘅咪著返條靚少少嘅裙仔
隆重少少嘅咪著小禮服
正式啲嘅就著婚紗

講真你只係註冊其實好多親戚都未必會出席
再加上你又無正式嘅請柬~你呀媽都無理由兩手空空咁去請人
同睇你講嘅~應該你連餅都唔諗住派
咁你呀媽就更加唔想去問有無人到啦

咁反正你都唔想攪咁多嘢~註冊又何必要請其他人到呢?
你地確認自己嘅父母~親兄弟姊妹~呀公呀婆呀爺呀麻到唔到咪ok

同你男朋友結婚嘅嘢十問十唔應~佢有無心同你結婚架?

nana_pig 2017-11-21 05:05 PM

同兩邊父母食飯咪算囉, 一圍攪店

mis0060 2018-1-2 05:17 PM

我註冊當日着平時出街衫。叫左兩個證婚人去簽個名,之後一齊去食個buffet.完
雙方父母都無叫到。
本身諗住連介子都唔買,當老公買對簽名用啦
對介子帶左一日就收埋左
其實睇你同各長老邊個牙力夠就邊個話事

a9358777 2018-1-20 11:13 PM

著背心波褲踢拖註冊啦

sooikit1968 2018-2-2 04:38 PM

smart causal

MrsMeow 2018-2-4 03:46 PM

我阿哥阿嫂註冊嗰時哥哥著西裝打軚同waist coat但冇外套,阿嫂就一條簡單白色裙。

其實著乜都冇所謂,個人覺得乾淨企理就好。

起雙非兒童 2018-2-15 12:42 PM

其實著咩野無規定,最緊要兩個人大家夾過dress code, 同埋四大長老無問題就得

streethunter380 2018-2-15 02:33 PM

穿自己喜歡的衣服, 邀請自己喜歡的人, 去自己喜歡的餐廳
你才是主角, 不要被他人影響
你男友根本沒有思考過註冊的事, 你問他什麼都不知道

winwinlaice 2018-2-19 04:48 PM

記得帶身分證丫!因為我上次家姐唔記得🙈

1324354657 2018-2-20 11:56 AM

你都諗住簡單就算,咁就簡單到底,就咁兩個人加雙方父母簽紙就算,駛乜叫親戚朋友嚟,未盞多說話聽。訂一圍,乜都夠啦。唔好通知親戚啦

你未婚夫咁唔積極,仲有時間考慮係未真係嫁呢個人。之後仲有大把野嚟,有排激死你

[[i] 本帖最後由 1324354657 於 2018-2-20 11:59 AM 編輯 [/i]]

carrie_may 2018-3-25 10:37 AM

簡簡單單最好

money__money 2018-5-23 01:23 PM

自己話事,想點著就點著。

天生枯燥的臂彎 2018-7-9 04:03 PM

記得帶身分證

singtest 2018-7-16 11:27 AM

著性感,我哋食花生嘅至在𥄫嘢:smile_30:

殘廁花色師兄 2018-8-11 08:32 PM

換過is ok

清晨永恆的婆仔 2018-8-11 09:38 PM

[quote]原帖由 [i]chat_chatroom[/i] 於 2017-11-9 04:15 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=470622637&ptid=27047435][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
結婚係咪一定要搞大龍鳳先??
我係女, 我一心諗住只想簡單同男友註冊結婚, 當日來觀禮敫親戚朋友食個午飯就算, 因為我地早上註冊的,樓下有酒樓, 想註冊完就去樓下間酒樓食個午飯咁簡單。
點解我啊媽硬係要咁快, 又話要著紅色, 又話褂,算喇,紅色裙真係搵唔到喇, 咪諗住褂啦, 點知老媽又話又唔係擺酒著乜裙啫, 真係xyz。
我男友又唔出聲喎,問佢媽嚟唔嚟,又話唔知, 問佢著乜衫,又唔出聲, 十問十 ... [/quote]

嫁唔過,個男人冇主見!未識諗!你一定後悔!除非一定要嫁佢,第時唔好嚟後悔!

溫柔狂野的獅子 2018-8-23 09:28 PM

婚紗 👰🏻
頁: [1]
查看完整版本: 只係註冊,需要著什麼,做什麼?