查看完整版本 : 學分承認(advanced diploma)

Wai961123950805 2017-11-27 10:48 PM

學分承認(advanced diploma)

請問各位巴絲打,我曾經修讀過city scope內既Advanced Diploma In Management Studies,就該diploma 能於ou DL BBA 中申請到學分承認嗎?有冇巴絲有相關經驗?

CB1668_2 2017-11-29 10:50 AM

[quote]原帖由 [i]Wai961123950805[/i] 於 2017-11-27 10:48 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=471554329&ptid=27086834][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
請問各位巴絲打,我曾經修讀過city scope內既Advanced Diploma In Management Studies,就該diploma 能於ou DL BBA 中申請到學分承認嗎?有冇巴絲有相關經驗? [/quote]
又係見無人答你,我頂住先。(不過,睇完可能令你失望)

Ouhk 的豁免可以分三種,
www.ouhk.edu.hk/wcsprd/Satellite?c=C_REG&cid=1385181987303&d=NonTouch&l=C_REG&lang=eng&lid=1385182126235&mid=0&pagename=OUHK%2FtcAdmWeb&sch=REG

一般學分承認:只可以豁免到公大課程中自由選修部分,一般黎講最多係20學分。(相信你會失望)
特定學分承認:即係你以前讀過科目同公大某一科高度相似,就可以豁免果一科。(據說唔易攞到,你唔駛諗。)
整體學分承認:即係整體學歷咁黎評定,亦係最「慷慨」的方式,
公大普通學位最高可以claim到80學分,榮譽學位可以最高Claim 100學分,係最多人用的途徑,
亦有先例可以援引
公大網站中亦有網頁

www.ouhk.edu.hk/~bpmswww/oubpms.pl

但我係網頁上搵唔到先例,但呢一個唔代表公大唔認可,只係之前無人用此學歷申請過豁免。

MΑRCO 2017-12-21 10:55 AM

QF4 就可以申請BCT

Travelvistor 2018-1-15 07:36 PM

你如果用pathway入學 你張你diploma 寄比學校 佢會覆返可唔可以except 80credit 如果唔得你就再報credit la
頁: [1]
查看完整版本: 學分承認(advanced diploma)