查看完整版本 : 有關Garment 行業前途問題。

Alessandra. 2017-12-7 09:36 AM

有關Garment 行業前途問題。

本人係女仔,今年21 歲,於2015 年中六畢業(DSE 主科中文不合格),後來在Garment 公司工作做Assistant Merchiaser 差不多有兩年,同時就讀CITA 的Textile and Fashion Diploma (Part-time 課程),仲有年幾先畢業。

我認為無論點都好,我一定要讀返個Textile and Fashion Degree 返黎(有諗過Polyu),但暫時無諗過放棄依加呢份工,想一直Part time 讀夜校砌Degree,真係好後悔當初好好努力讀書,浪費光陰。

- 1) 請問我係咪要讀完依加呢個Diploma 課程 > Higher diploma > Degree ?

- 2) 請問有無啲更快捷嘅方法得到Degree ?

@弱雞男@ 2017-12-7 05:56 PM

[quote]原帖由 [i]Alessandra.[/i] 於 2017-12-7 09:36 AM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=472028606&ptid=27106906][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
本人係女仔,今年21 歲,於2015 年中六畢業(DSE 主科中文不合格),後來在Garment 公司工作做Assistant Merchiaser 差不多有兩年,同時就讀CITA 的Textile and Fashion Diploma (Part-time 課程),仲有年幾先畢業。

... [/quote]

有更快,讀香港唔認受的degree或直接買張沙紙。諗過polyu?你好似講到你想入就入到咁:fst_010: 唔係打擊你,唔好話degree定top up,HD都唔知入唔入到,因為HD係收毅進/FD/5科2。

VectorInfinite 2017-12-30 01:06 AM

其實聽講Garment 嚮香港ge前景越來越淡。。。
你讀Logistics可能出路闊少少,除非你真係中意Design。

manyuen.chu 2018-2-2 01:34 PM

以前個制度可以combine cert, 而家係唔得?
因為我有朋友係combine 3 年入poly f & t
頁: [1]
查看完整版本: 有關Garment 行業前途問題。