查看完整版本 : 我想買終身保障儲蓄壽險

monica6159 2017-12-11 03:14 AM

我想買終身保障儲蓄壽險

首先係呢度講聲唔好意思借用其他朋友發出來嘅帖子做對比。。。
15年個陣我都有去過幾間不同公司了解壽險計劃,但了解三間公司嘅計畫書都另我不至滿意,所以就一直拖著未買保險,呢個保險專區有好多專業人士我就像問緊,點解俾我嘅保險計畫書都係咁大嘅數字?年繳保費有個係六萬美金左右嘅,有個係七萬港紙左右嘅,仲有個十萬港紙嘅。。。。因為我朋友都有買保險,佢年紀大過我仲係長期吸煙者,但佢保費年繳就一萬左右,就算早我兩三年買保險都唔可能保費差距咁大嘛。。來個度又見到前輩嘅保單都係幾千嘛,點解我去搵保險計畫書就都係幾萬幾十萬起步啊?就係呢個原因導致我拖延幾年都未揀到心水嘅保險計畫書。我就想知道到底原因係乜嘢呢?
我基本信息係34歲,女,身體健康每兩年有體檢,不抽菸。
歡迎真誠嘅朋友來解答我嘅疑問,多謝!

囧-rz 2017-12-11 11:05 AM

唔同計劃 唔同保額 唔同繳費年期 保費有高低 好正常

xxooxxoo7 2017-12-11 03:39 PM

[quote]原帖由 [i]monica6159[/i] 於 2017-12-11 03:14 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=472212866&ptid=27114971][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
15年個陣我都有去過幾間不同公司了解壽險計劃,但了解三間公司嘅計畫書都另我不至滿意,所以就一直拖著未買保險,呢個保險專區有好多專業 ... [/quote]

妳係想買既係[color=#ff0000]儲蓄保[/color]定係[color=#0000ff]人壽保障[/color]
[color=#0000ff][/color]
[color=#ff0000]儲蓄保[/color]
[color=#ff0000]槓桿比例好低可以話係近乎零或者1~5% , 即係妳俾1蚊保費 => 變成 1.1 / 1.5 蚊既保額 [/color]
[color=#ff0000]呢類主要係長遠收紅利之用 , 有閒錢先好買. [/color]
[color=#0000ff]人壽保障 + 儲蓄成份[/color]
[color=#0000ff]存在不同槓桿比例, 2~5倍 , 1蚊保費 變成 500蚊保額 ,[/color]
[color=#0000ff]儲蓄功能主要係為左供斷張單 , 日後有紅利賺係bonus .[/color]
回到妳既問題

[color=#9932cc]點解俾我嘅保險計畫書都係咁大嘅數字?年繳保費有個係六萬美金左右嘅,有個係七萬港紙左右嘅,仲有個十萬港紙嘅。。。。[/color]
咁就要睇睇Agent俾妳既係乜野計劃喇 , 計劃書仲健在既就不妨post上黎 , 如果唔係好難知道原因.
可能係因應預算? 可能係因應所需保額? 可能係儲蓄保當人壽保障介紹?

fantasmicathk3 2017-12-11 04:23 PM

[quote]原帖由 [i]monica6159[/i] 於 2017-12-11 03:14 AM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=472212866&ptid=27114971][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
15年個陣我都有去過幾間不同公司了解壽險計劃,但了解三間公司嘅計畫書都另我不至滿意,所以就一直拖著未買保險,呢個保險專區有好多專業 ... [/quote]
原因好簡單, 因為資料不足, 根本唔可以幫你認真計算投保額, 而如果你真係覺得有需要, 咁更加需要認真去面對.
計算人壽有好多方面資料要收集
1. 有無負債?
2. 現有流動現金總額
3. 有無供樓?
4. 有無供養父母?
5. 有無小朋友?
而如果以上有答案, 又可能引申另一堆問題.

紅王明 2017-12-12 05:24 AM

搵個agent傾下會容易理解啲~
香港幾十間保號,睇plan都睇傻你啦:D
頁: [1]
查看完整版本: 我想買終身保障儲蓄壽險