查看完整版本 : 我好容易就覺得好大壓力,覺得自己好廢

Colby_09 2017-12-11 04:42 AM

我好容易就覺得好大壓力,覺得自己好廢

其實我自問都係一個正面嘅人黎
但係面對壓力都遇到好多問題
我嘅能力或者天賦真係麻麻
但自問我好努力 
雖然我花好多時間先攞到中上但唔高分嘅成績
遇到無信心嘅嘢 我會花好多好多嘅時間準備
覺得努力就可以令自己安心啲
但我會好緊張好緊張 好似準備極到唔夠
會唔比自己訓覺 通頂溫書先安樂
眼訓就飲提神飲品 成日飲
有時覺得好緊張好不安又好攰 
不過我會push自己 同自己講我一定要努力
但同時我好易喊 我都唔想我唔易喊
我係大學生黎 Sem尾好多嘢做好多paper
我做嘢又慢 讀書又渣所以咩都唔識做
我對住部電腦 打打吓paper覺得唔識點做
我就會好想喊 或者喊埋出黎
諗起paper唔知點算 final又未溫
我就好不安好緊張 覺得好大壓力 
個個讀大學都係咁讀架啦 都係多嘢做架啦
但係我就成日做做吓嘢喊 尤其是通頂做嘢果時
雖然我唔會比人見到我喊 但我覺得自己好廢
做paper做到喊 我真係講出黎都覺得垃圾
所以真係唔敢比人知(識嘅人)
或者溫溫吓書 覺得好辛苦好大壓力 啲眼淚就係咁滴落黎 喊完繼續溫
我都喊知我喊乜 有乜用 但係我覺得好辛苦
我好想做好啲嘢 但我好似咩都handle唔好
我明明做緊好普通嘅嘢 做唔好之餘 我仲好廢咁成日係度喊 我真係好垃圾
覺得壓力好大果時我就集中唔到精神
我真係唔可以再係咁 我唔想咁垃圾
點解小小嘢都可以搞到我咁 我覺得自己好誇張

Colby_09 2017-12-11 12:51 PM

*我都唔知我喊乜 (我打錯字)

CMCJ 2017-12-13 03:23 PM

[quote]原帖由 [i]Colby_09[/i] 於 2017-12-11 04:42 AM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=472213455&ptid=27115014][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
其實我自問都係一個正面嘅人黎
但係面對壓力都遇到好多問題
我嘅能力或者天賦真係麻麻
但自問我好努力
雖然我花好多時間先攞到中上但唔高分嘅成績
遇到無信心嘅嘢 我會花好多好多嘅時間準備
覺得努力就可 ... [/quote]

你有無諗過所有壓力都係你自己俾自己, 如果你做到事事處之泰然, 世界上無野/人可以俾到壓力你. 你又有無諗過, 你花咁多時間去讀書, 但結果唔成正比, 唔係因為你廢, 只係你好似隻牛咁死讀書, 唔知自己讀緊乜野, 一心只想攞好成績. 我記得我舊老細同我講過, 假如你需要讀2小時就可以 pass, says C, 如果想攞B, 就需要讀4小時先可以, 如果想攞A, 就需要讀8小時先可以, 你想攞高一級既成績, 你所付出既代價唔係線性咁上, 而係幾何級數咁上. 咁既情況, 我老細認為點解唔就咁 pass 就算? 你讀書既效率咁差, 正正係你 mind 一d野. 試下將讀書既得失放開一點, 或者有意想不到既效果.

[[i] 本帖最後由 CMCJ 於 2017-12-13 03:25 PM 編輯 [/i]]
頁: [1]
查看完整版本: 我好容易就覺得好大壓力,覺得自己好廢