查看完整版本 : 發球是否違例

paulc2 2017-12-18 03:26 PM

發球是否違例

我不太確定以下發球是否違規:
1. 反手發球
2. 球拍慢慢向後拉,然後稍有“停頓”
3. 球拍向前推出偷後場

求教🙏🙏

alexfan 2017-12-18 04:09 PM

[quote]原帖由 [i]paulc2[/i] 於 2017-12-18 03:26 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=472557798&ptid=27129522][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
我不太確定以下發球是否違規:
1. 反手發球
2. 球拍慢慢向後拉,然後稍有“停頓”
3. 球拍向前推出偷後場

求教🙏🙏 [/quote]

球拍向前移動直至將球擊出,

中間不能停頓,否則就算違例 :smile_o05:

paulc2 2017-12-18 04:16 PM

有個波友有怨言,話我開波向後拉拍,然後停頓,使他向前衝後,我才偷後場,發球帶有欺騙性,是犯規的!

alexfan 2017-12-18 04:37 PM

[quote]原帖由 [i]paulc2[/i] 於 2017-12-18 04:16 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=472559873&ptid=27129522][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
有個波友有怨言,話我開波向後拉拍,然後停頓,使他向前衝後,我才偷後場,發球帶有欺騙性,是犯規的! [/quote]

球拍未向前移動擊球,都未算開始發球,

不過拉後可以停頓幾耐就無說明,

停頓太耐有可能被球證判延誤發球 :smile_o13:

而接發球球員在發球前是需要留在接發球場區內,

如果發球球員將球拍後拉,而又未向前將球擊出前,

對面接發球球員已離開接發球場區,

其實已經犯規 :smile_o06:

paulc2 2017-12-18 08:55 PM

謝謝師兄解釋我的疑惑!
我即是無違規!只是不可以停頓太久,我想1至2秒是容許吧!

9959 2017-12-18 11:09 PM

[attach]7691544[/attach]

leachaha 2017-12-19 12:07 AM

靠呢d小技倆黎拎分,佢鐘意咪由佢囉:fst_002:

pj2015hk 2017-12-19 08:55 AM

犯規,
正正常常開波咪好,好多人落旋.過心口.分2次[url]https://youtu.be/CB8j2-qhMkU.[/url]都唔知為乜. 打場GAME 者..:smile_o08:
落旋:5:21
[url=https://youtu.be/lPuLu1BjD7o]https://youtu.be/lPuLu1BjD7o[/url]

[[i] 本帖最後由 pj2015hk 於 2017-12-19 09:11 AM 編輯 [/i]]

alexfan 2017-12-19 09:36 AM

[quote]原帖由 [i]pj2015hk[/i] 於 2017-12-19 08:55 AM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=472584918&ptid=27129522][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
犯規,
正正常常開波咪好,好多人落旋.過心口.分2次[url=https://youtu.be/CB8j2-qhMkU.]https://youtu.be/CB8j2-qhMkU.[/url]都唔知為乜. 打場GAME 者..:smile_o08:
落旋:5:21
[url=https://youtu.be/lPuLu1BjD7o]https://youtu.be/lPuLu1BjD7o[/url] [/quote]

只要發球時首先擊中球托,

就算"落旋"都唔算犯規,

之前李龍大咁樣發球都唔會被罰 :smile_o05:

lulutang1999 2017-12-19 10:37 AM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

paulc2 2017-12-19 03:10 PM

我又有些疑惑,反手開波,向後拉拍後,可否稍為停頓?
上面youtube 的片段說不可以。但我問過一個裁判,他說可以的。

大家有什麼看法?

9959 2017-12-19 03:14 PM

[quote]原帖由 [i]paulc2[/i] 於 2017-12-19 03:10 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=472599491&ptid=27129522][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
我又有些疑惑,反手開波,向後拉拍後,可否稍為停頓?
上面youtube 的片段說不可以。但我問過一個裁判,他說可以的。

大家有什麼看法? [/quote]


停頓已經唔係連續性開球,好想知邊個裁判答你…

paulc2 2017-12-19 03:25 PM

[quote]原帖由 [i]9959[/i] 於 2017-12-19 03:14 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=472599621&ptid=27129522][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]



停頓已經唔係連續性開球,好想知邊個裁判答你… [/quote]
開名就唔好啦!反正他今年也有Hk open 做!或者我問得不好!

但上面第一位師兄回覆又似認同稍微停頓是可以的!

9959 2017-12-19 03:42 PM

你只係想得到認同遮,冇需要再討論…

paulc2 2017-12-19 03:50 PM

[quote]原帖由 [i]9959[/i] 於 2017-12-19 03:42 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=472600709&ptid=27129522][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
你只係想得到認同遮,冇需要再討論… [/quote]
我只是想知道這樣開波有冇犯規!是不是有爭議的?若真是這樣,我下次就不這樣開波,無謂大家玩得唔開心啦!

講真這樣開波是因為有些波友企到很前接發球,壓力很大哬!🤣🤣🤣

hongkongpeter 2017-12-19 03:54 PM

[quote]原帖由 [i]paulc2[/i] 於 2017-12-19 03:10 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=472599491&ptid=27129522][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
我又有些疑惑,反手開波,向後拉拍後,可否稍為停頓?
上面youtube 的片段說不可以。但我問過一個裁判,他說可以的。

大家有什麼看法? [/quote]


Ching你可以出去打吓比賽,用同樣的發球,裁判有冇判你發球違例,咪可以清楚是否犯規囉!:smile_35:

[[i] 本帖最後由 hongkongpeter 於 2017-12-19 03:55 PM 編輯 [/i]]

alexfan 2017-12-19 05:13 PM

[quote]原帖由 [i]9959[/i] 於 2017-12-19 03:42 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=472600709&ptid=27129522][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
你只係想得到認同遮,冇需要再討論… [/quote]

球拍後拉唔算已經發球,

係計球拍向前,

一開始向前,就唔可以停,直至將球擊出,

球拍拉後稍作停留係無犯規 :smile_o13:

[[i] 本帖最後由 alexfan 於 2017-12-19 05:15 PM 編輯 [/i]]

alexfan 2017-12-19 05:14 PM

DEL

mhlam_chong 2017-12-19 07:27 PM

[quote]原帖由 [i]9959[/i] 於 2017-12-19 03:42 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=472600709&ptid=27129522][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
你只係想得到認同遮,冇需要再討論… [/quote]

x2

mhlam_chong 2017-12-19 07:33 PM

[quote]原帖由 [i]paulc2[/i] 於 2017-12-19 03:50 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=472601047&ptid=27129522][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]

我只是想知道這樣開波有冇犯規!是不是有爭議的?若真是這樣,我下次就不這樣開波,無謂大家玩得唔開心啦!

講真這樣開波是因為有些波友企到很前接發球,壓力很大哬!🤣🤣🤣 [/quote]

波友接發球,當然壓前準備隨時撲網,有乜吾啱?你有壓力就要發你所講個啲"吾知有無問題嘅球"!

paulc2 2017-12-19 07:41 PM

[quote]原帖由 [i]mhlam_chong[/i] 於 2017-12-19 07:33 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=472609311&ptid=27129522][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]


波友接發球,當然壓前準備隨時撲網,有乜吾啱?你有壓力就要發你所講個啲"吾知有無問題嘅球"! [/quote]
大家誤會了!壓前凖備撲網是對的!當發球稍微高些,便可以撲網向下壓!

所以發球偶爾偷後場,使對方有介心不可以全力向前壓網!

mhlam_chong 2017-12-19 07:47 PM

[quote]原帖由 [i]paulc2[/i] 於 2017-12-19 07:41 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=472609591&ptid=27129522][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]

大家誤會了!壓前凖備撲網是對的!當發球稍微高些,便可以撲網向下壓!

所以發球偶爾偷後場,使對方有介心不可以全力向前壓網! [/quote]

場主,咁既然你都識講 「偷」後場囉,未好似Peter 師兄咁講,出去比賽,「偷」下,讓裁判評核囉。

alexfan 2017-12-20 09:23 AM

[quote]原帖由 [i]mhlam_chong[/i] 於 2017-12-19 07:47 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=472609821&ptid=27129522][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]


場主,咁既然你都識講 「偷」後場囉,未好似Peter 師兄咁講,出去比賽,「偷」下,讓裁判評核囉。 [/quote]

只要發球動作無違規,

發後場球絕無問題,

職業比賽好多時都有發後場球,

唔見得全部會被吹罰,

另一方面說,

接發者要頂發球線準備撲波,

就要有能力接到人地發後場球 :smile_o13:

graceeeeee 2017-12-20 05:17 PM

:o
頁: [1]
查看完整版本: 發球是否違例