查看完整版本 : 2個老師

fbcd73bfbc4bbc 2017-12-26 01:21 PM

2个老師

2個老師,一個要求高但基本功教得扎實,一個教得有趣味但要求冇咁高,兒童學琴的話應選那個?

lula135 2017-12-26 02:21 PM

問得出呢個問題, 你都係選擇後者吧

melodiess 2017-12-26 05:33 PM

唔好學

symphonicdance 2017-12-26 06:38 PM

家長期望是什麼?

viviwon 2017-12-26 06:43 PM

正確答案:第三個

Btw 兒童有幾大?

wan9898 2017-12-26 07:12 PM

我會選第一個. 一個要求高而且會為學生打好基本功既老師, 先係最好既. 或者初頭會比辛苦, 甚至要迫下佢. 但咁都係為左孩子既成長. 選第二個的話, 孩子的確會學得較開心, 但學耐左就會發覺自己基本功唔得, 彈一些難曲時完全學唔黎, 到時仲辛苦.

MLT1010 2017-12-26 08:26 PM

嚴師出高徒。第一個。

siu_peach 2017-12-26 09:53 PM

細路仔沒興趣就乜都係假,兩個老師都比佢試堂,試完佢揀邊個咪邊個囉

wan9898 2017-12-26 11:27 PM

無論孩子幾鐘意鋼琴,幾鐘意音樂幾有興趣都好,都好難會鐘意練習。因為練習係沉悶而艱鉅的,往往唔會有樂趣。樂趣總是練習之後先會出現。

我覺得一個好既老師要係有較高要求,而且能夠給孩子正確既學習方法及方向,使其能持續長久地不斷進步。滿足這樣要求既老師,都要熱愛音樂,而且具有豐富的音樂,鋼琴彈奏等相關知識。如果一個老師唔能夠做到,要求較低又學識不高,佢地只會叫孩子練習,但唔教相關既練習方法,可能會令孩子到達某些程度後不能進步,搵唔到方向,會容易放棄。

不過,老師教學講求趣味性都係好事,如果1,2能兩者兼得就更完美啦。

[[i] 本帖最後由 wan9898 於 2017-12-26 11:37 PM 編輯 [/i]]

255165 2017-12-27 04:38 AM

真係好難選,因為學習的過程一定會苦悶,我覺得先令佢唔反感先有動力學上去:smile_44:

spicyfree 2017-12-27 08:04 AM

我會㨂第二個
而家啲小朋友N咁多課外活動,練習就一定悶,如果太嚴格只會令佢失去興趣,好快唔想學

彌敦道刀疤強 2017-12-27 02:41 PM

好睇你同小朋友想點行。。 純粹當興趣就2,有心磨練就1, 如果小朋友太細,揀1家長要陪練吓。。

misiaforever 2017-12-27 03:45 PM

學好基本功好重要, 對於日後繼續發展會更有幫助
只要唔會令小朋友討厭或怕左學琴, 我會揀前者.
頁: [1]
查看完整版本: 2個老師