查看完整版本 : 帶個女做一日公主 (宜蘭-冬山)

j.l.9394 2017-12-30 05:47 PM

帶個女做一日公主 (宜蘭-冬山)

2017聖誕期間,帶小朋友去台灣玩幾日,主要行程係3晚台北,1日宜蘭民宿,1日新北投温泉酒店。

由於Hea遊,事前無租車自駕,無包車,出入主要靠捷運,火車同的士。 台北期間,無乜特別分享。 反而想分享下宜蘭芯園公主城堡民宿嗰日行程。

出發前幾個月,聽閒宜蘭好多親子主題民宿,6歲女兒鎖定要做公主,所以好早比晒錢,訂定Cinderella 房間。

隨左機票酒店外,行程,交通,食肆都係之前嗰晚先決定。 係台北玩左三日,晚上就睇定宜蘭行程。 上网查過,由台北往宜蘭冬山站,要近3小時火車,無快車,票價160元台幣。 於是晨早出發,去台北車站搭11:20嘅火車往冬山站。

[attach]7732385[/attach]

由於架火車係先往東面行走,再往南行往宜蘭。 所以車程超耐。 往東,即係去平溪線瑞芳站嗰個方向,架車係瑞芳站之後嘅100分鐘車程,幾近無人,成架車,每卡4-5個人,連我們一家三口。 如果用台北車站出發計到冬山站,全車只有1個人比我們坐得還久,就係司機:lDD_004::lDD_004:

經過漫長車程,終於到左冬山站。 出到站係揾唔到的士,徬徨之際,就打俾芯園,佢話派司機嚟接我地,其實車程只需5分鐘左右。

到了大門口
[attach]7732386[/attach]

大門口四週都係水稻田
[attach]7732387[/attach]

去到店大約兩點半左右。

j.l.9394 2017-12-30 06:27 PM

由於3點先可以check in, 所以係民宿範圍內行下,影下相。

[attach]7732479[/attach]
[attach]7732480[/attach]
[attach]7732481[/attach]
[attach]7732482[/attach]
[attach]7732483[/attach]
[attach]7732484[/attach]
[attach]7732485[/attach]

等到3點,終於可以Check in。 之前訂房要7000台幣一晚,包早餐。 店主問我要980餐飲卷,還是直接退500台幣俾我自己搞掂晚餐,同太太商量後,要500,夜晚順道去行下。

hon11016 2017-12-30 06:44 PM

温馨提示:台北往羅東巴士只需65分鍾,而羅東至冬山只5公里

j.l.9394 2017-12-30 06:54 PM

入房前,個女話要做下公主先

[attach]7732571[/attach]
[attach]7732572[/attach]
[attach]7732573[/attach]
[attach]7732574[/attach]
[attach]7732575[/attach]

係呢個區可以揀自己喜愛嘅公主3換,佢有齊晒小飾物同鞋,大人版都有小量。 當然無乜人著啦! 個女就揀左睡公主,白雪公主,同美女與野獸嘅美女嚟做。 每次一換完3,連賭神都即刻拉住爸爸我週圍影相。 個刻,佢真係投入左成為公主:smile_35::smile_35::smile_35:

註:公主3,目測都算多,由3歲到10多歲都有供選擇。 衛生就... ... ok la,我地接受到著底衫同襪著公主3同鞋。 但我見有其他住客就直接著上身,務求成為最靚嘅公主。

j.l.9394 2017-12-30 07:06 PM

終於入到房

[attach]7732639[/attach]
[attach]7732640[/attach]
[attach]7732641[/attach]
[attach]7732642[/attach]
[attach]7732643[/attach]
[attach]7732644[/attach]

間房好大,有2張床,同1張南瓜床。個女開心到震,仲有個浸浴間。[attach]7732645[/attach]

呢張相影到隻小木馬。 公主幫佢改左個名叫神木。 公主佢騎足成晚神木,係間房到走嚟走去。 我就一時辦演父皇,侍衛,仲要辦埋獅子俾公主打獵:smile_42::smile_42::smile_42:

玩完一輪就參加左民宿安排嘅畫畫活動。
由於安排左自己食,所以叫左酒店安排的士車去羅東食嘢。 價格一律200

j.l.9394 2017-12-30 07:25 PM

補充下

由於去程太累太耐,所以係去程途中已經安排左包車走。 直去北投,1個半小時多少少,1600台幣。 大家真係去就唔好學我地咁蠢:smile_42::smile_42:

晚飯本身訂左宜蘭嘅櫻桃鴨,但佢嚟酒店要半個小時車程,由於太餓加懶,改去較近嘅羅東。 上网查完,決定食平價鐵板燒

[attach]7732702[/attach]
[attach]7732703[/attach]

乜都點下,魚,蝦,牛,雞,帶子等。埋單1400,好平,味道就好一般,不過太餓,所以ok。 之後就去左隔離嘅羅東夜市行。

[attach]7732704[/attach]
[attach]7732705[/attach]
[attach]7732706[/attach]

由於無乜期望,一路行一路有驚喜。 都幾多嘢食,又有小朋友遊戲玩,公主仲換左套射箭,所以返到房我就要扮打獵。 後來因為有微微雨,所以就call返啱啱架的士返嚟接我。

係車上同司機傾計,佢話成嗰冬山,得4架的士。 佢同佢老豆已經佔左冬山的士市場嘅百分之50市場佔有率:smile_o01:,難怪我係火車站揾唔到:smile_42:。

j.l.9394 2017-12-30 07:43 PM

返到公主房,玩多兩個鐘角色扮演遊戲,即係佢騎住神木,我做下侍衛,父皇同猛獸咁先肯瞓。

張床同衛生就一般,張床好軟,瞓到腰痛。 瞓瞓下仲覺得有嘢咬。 但係公主就好開心,佢過足引,我同太太就... ...為左個女咁囉。

第二朝早餐好豐富,但無影相。 11:00包車司機準時到,接我地到下一站,新北投老爺酒店。

1300左右到,放低行李
[attach]7732815[/attach]

就去新北投嗰間好多人嘅拉麵店食午餐

[attach]7732816[/attach]
[attach]7732817[/attach]

等左30分鐘左右,叫左排骨拉麵,醬油叉燒拉麵,同泡菜拉麵。

3個都唔好食,個豬骨湯底淡而無味...... 唔值得食,更唔值排隊

[attach]7732872[/attach]
[attach]7732873[/attach]

反而呢間蛋糕店有驚喜。

老爺酒店又係麻麻地,公共温泉好普通,係比房間嗰個温泉大少少。 最差係張床,單人房只有2呎半,我身型大,又反瞓,成晚差點掉落床。

酒店so call5星,房間每晚要8000台幣,個人就覺得麻麻地。

反而早餐就不錯,係半自助。[attach]7732874[/attach]

[[i] 本帖最後由 j.l.9394 於 2017-12-30 07:57 PM 編輯 [/i]]

kingsian 2017-12-30 09:06 PM

正如#3版友所講,由台北至宜蘭各地搭客運乃係明智之選,因為客運行駛高速公路,中途不停站。

搭客運由台北到羅東再轉台鐵去冬山車站比搭台鐵直達快同平。

[[i] 本帖最後由 kingsian 於 2017-12-30 09:10 PM 編輯 [/i]]

圍頭佬 2018-1-1 10:41 AM

三個鐘頭火車真係......
台北去宜蘭坐客運真係不二之選,穿雪山隧道比火車條路快夾票價平,我最遠由圓山坐到去蘇澳都係個半鐘左右,大前題係最好避開星期六日假期呢啲高峯期。

chauluilui 2018-1-2 09:12 AM

c hing,

跟小朋友童年回憶開心的:loveliness:

cheers

身寸米青一次郎 2018-1-2 09:27 AM

好殘下

yonnie1215 2018-1-18 05:04 PM

參考下,想帶仔仔去台灣
頁: [1]
查看完整版本: 帶個女做一日公主 (宜蘭-冬山)