查看完整版本 : 如何一個server host 兩/至三個網頁

just_discuss 2018-1-1 02:41 AM

如何一個server host 兩/至三個網頁

大家好

我係整網頁新手,想請教下以下問題

而家我係godaddy到host左個server(係可以放多個一個domain果種)
比如我想host a.com b.com , 咁係www入面,為左方便睇,我可唔可以開一個 a folder ,b folder?  
a.com 就指返a folder 而唔係一定要www 開始
b.com 就指返b folder

just_discuss 2018-1-1 02:45 AM

打過電話去客服問,佢話因為a,b folder 係放wordpress 所以只可以放www 果到, 所以搞唔到咁分開做

我想問如果我想seperate 咁管理唔到網站, 係咪唔可以咁做? 就算folder唔係放wordpress ,只係其他普通網都好??

龍頭大阿哥 2018-1-1 05:40 PM

你用緊既管理平台係咩版本?

just_discuss 2018-1-1 08:05 PM

你好
你意思係cpanel ?

wordpress 係4.8.4 , 近日上網睇左好多只係教subdomain, 不過唔係講2個來domain 點分返分..... 

龍頭大阿哥 2018-1-2 03:16 AM

咁應該你用緊間server / hosting 限左

sinson123 2018-1-2 09:38 AM

普通可以係底層HTTPD用virtual host做到,但你租人地server就要睇返你主控到幾多野,同佢整個架構係點樣先

mack0817 2018-1-6 09:53 AM

Godaddy出名慢,他們強項是『域名Domain』,網站寄存不是一個好選擇,您還想導入2-3個網站?他們指的是純HTML的網站,您放10個都不會慢,您放1個wordpress要連接MySQL等等,1個已超出限額,如果您安裝59美金的主題接近不可能。
2018年最佳虛擬主機及雲端主機服務供應商 - Siteground(from $3.95/mo)
2018 best web hosting and cloud hosting service providers - Siteground(from $3.95/mo)

[url]https://www.siteground.com/index.htm?afcode=7c91b0e161c8d7b496b6760597638707[/url]

#siteground #WordPress #Joomla #WebsiteDesign #Website #Webhosting #Webhost #VPS #Domain #Cloud #SSL #Transfer #Free #SharedHosting #StartUp #GrowBig #GoGeek #Blog #網站寄存 #虛擬主機 #雲端主機 #網站搬家 #部落客 #部落客搬家 #痞客邦搬家 #網站設計 #網域

[[i] 本帖最後由 mack0817 於 2018-3-7 11:30 PM 編輯 [/i]]

進擊的孖寶 2018-1-8 09:05 PM

係唔係用apache?
改返cd /etc/apache2/sites-available/000-default.conf
開個VirtualHost
指返個Server 同document root

(前題係你開到shell)
頁: [1]
查看完整版本: 如何一個server host 兩/至三個網頁