查看完整版本 : 幾時VR先可以指揮一隊交嚮樂團?

thinker2017 2018-1-10 10:06 PM

幾時VR先可以指揮一隊交嚮樂團?

你唸下, 每個人都可以在面前有一隊樂隊, 根據你的不同動作變化演奏拍子, 音量和旋律, 再配上最好的音嚮。

希望會有有心人看到這idea

brainlessbrian 2018-1-11 02:29 PM

Good idea (另類打機) !  But...  指揮家通掌都要先用排練來 (1) 將他對音樂的演繹跟樂團溝通,(2) 因場地不同來試音放。:smile_41:

[[i] 本帖最後由 brainlessbrian 於 2018-1-11 02:32 PM 編輯 [/i]]

thinker2017 2018-1-11 09:43 PM

可以啊, 那就是設定不同動作音會怎樣改變。 到了那天, 也許古典或協奏會更普及, 因為更易做到。  哈哈
本真想隨便把這idea丟比ps4, 但, 還是用在粵語的世界吧。

10lau 2018-1-11 09:59 PM

:lDD_003:

thinker2017 2018-1-11 10:59 PM

哈哈哈, 多謝呀~ 回覆下自已唸法丫, 我要攞d分擺篇文章上時事評論呀。

教徒頂瓜瓜 2018-2-22 08:21 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

又索又解渴 2018-3-5 04:22 PM

[quote]原帖由 [i]thinker2017[/i] 於 2018-1-10 10:06 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=473603690&ptid=27174731][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
你唸下, 每個人都可以在面前有一隊樂隊, 根據你的不同動作變化演奏拍子, 音量和旋律, 再配上最好的音嚮。

希望會有有心人看到這idea [/quote]

呢個可應用在搞笑game
育成一隊雜牌軍sym orchestra
要靠指揮靈敏耳朵去搵出
隊team邊D豬隊友off beat 走音 唔跟譜(如: 應大聲時細聲 vice versa)
甚至成part miss 咗, ................捉佢出黎罰企或玩變態懲罰小遊戲
(如, 走音嘅成員被罰聽走音富婆女高音唱歌)

:smile_o01:

[[i] 本帖最後由 又索又解渴 於 2018-3-5 04:41 PM 編輯 [/i]]
頁: [1]
查看完整版本: 幾時VR先可以指揮一隊交嚮樂團?