查看完整版本 : 依家d presale真好做

s383838 2018-1-29 08:12 AM

依家d presale真好做

今日有個si sales姐姐同個代理既presale上黎sale 野,你講個vendor deck ppt都算,個個都系甘,每個feature用兩句講完都算,問佢design 有咩prerequisite,話check下先,之前implementation有咩要注意,話check下先,過幾日check完就俾份data sheet我。sorry,data sheet唔系俾technical睇,data sheet系俾sales睇完,等佢地以為自己好technical。唔該si sales帶眼識人,你約到個vendor technical先上黎啦。你搵班代理gen BOM OK,佢地就系做呢d,睇spec,睇part number系佢地technical強項。但佢地講左product feature就以為自己講左solution,OMG。BTW,你講完唔識做甘同個sales有咩分別

howevera 2018-1-29 01:36 PM

做 presale 應該都要識答 d technical 野. 

tungsingyiuyeu 2018-1-29 05:10 PM

Presale 一向好做, 只係吹水, 吹到咩都做到, 最尾賣左件野落去,
post sale個班做唔到就俾客鬧,

細SI既Presale都仲好D, 有時會落手做, 大公司個D presale真係純粹做presale, hands on經驗可以係話0

所以咩野都唔好靠presale講, 要自己再睇

先生擔唔擔 2018-1-29 05:51 PM

鞋⋯⋯ Disty 同 SI 嘅 sales + presales skills 每況愈下 已經係屢見不鮮。不過 vendor presales vs disty/si presales 只 focus sell 一種 product,對比 disty/si sell 一大堆 products。難度相對較高~:smile_o13:

s383838 2018-1-30 07:19 PM

依家d in house 話cut IT人手,outsource出去就可以理解姐,連接project做既si都唔養IT人真系好有問題,寧願搵disty做presale同implementation,結果d野爆曬鑊,香港地做infra真系唔值錢
頁: [1]
查看完整版本: 依家d presale真好做