查看完整版本 : 新手- 開缸1個月 -no2 no3 問題

fb33b20d28aecf 2018-1-30 11:30 PM

新手- 開缸1個月 -no2 no3 問題

請教。

開缸,想試玩Fish only with live rock.
2-4條mo仔 加1-2醫生蝦
如半年後穩定, 加小量珊瑚。

缸配套如下:

1)18"x12"x12" 缸
有10Kg 生物石,
淘寶貨20國內斤,
已用漂白石處理及過水曬多天

唔似假石, 買返黎好多紫苔, 及死文蛤定蜆之類。
當然已漂死及漂白

2)有下鹽 Red Sea - 水喉水開
用光學鹽度計校1.025

3)開濾筒 atman- 800
沒入生物環

4) 有開造浪sw-4

5)每天開燈6小時

6) set 暖管24度
----
Test kit:
NO2 :Salifert
No3 : Colombo
-----
開缸方法:
用無糖豆漿開缸

1月3日- set好魚缸,開始下20ml豆將。
沒加生物
開所有設備。
間中不定時測試NO2/no3

Data 如下:

NO3       

水喉水 3-4Ppm 1月30日測試       
14/1 over 2.0 -3.0ppm       
16/1 ~2.0ppm       
22/1 ~3.0-4.0ppm       
30/1.    3.0-4ppm       

NO2       

18jan 0.5-1.0ppm       
22/1   0-0.1ppm       
30/1  0.1ppm

我幾懷疑自己的讀數。
因為用色比較,我對準確性有保留。
-----
請較:一直以來見數值變化不大。
而且今日測no3同水喉水一樣。
測試時間相差5分鐘

以我見,我缸應該無足夠厭氧菌處理no3.

問題1)
是否test kit壞? 定n cycle 未開始過?
定正常?
------
黎緊想: ma環入滿濾筒, 2-3個月後再加個淘寶ats.

問題2)
我計劃加完環再入多20ml豆漿行多一星期睇數值, 是否合適?

寫得太長, 前輩請比點意見。

路比888 2018-1-31 09:08 AM

既然肯用成個月黎開缸,點解唔用返啲正正經經既傳統方法?加上你個缸咁細,搞到咁複雜做乜,建議你睇返啲精華貼先

fb33b20d28aecf 2018-1-31 09:41 AM

多謝你第一個回覆先。

我都有睇下文章, 當然知道未夠啦。
因為養海水魚要好多不同層面的知識。

師兄指的正正經經既傳統方法, 是否入魔魚?

有無一兩個key word提示下?

ok284333 2018-1-31 10:44 AM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

fb33b20d28aecf 2018-1-31 01:09 PM

你好。

你有啡苔, 應該是出左所謂的營養鹽。
我見人地講是ncycle 運行中的表象。 我都系睇人講,有錯請指正。

但我因爲漂左石, 有文章講唔爆藻/無啡苔 系正常。

我而家只見到開頭幾天的白糢水, 幾天後變清。
石上無任何藻。
水有點點海水味。

所以想問下大家意見。

ok284333 2018-1-31 02:42 PM

fb33b20d28aecf 2018-1-31 06:33 PM

系丫。

睇數據唔系點升過。又無藻。
所以更好懷疑自己個缸系咩情況。

但其實我跟緊個叫無糖豆漿開缸法,
佢話比豆漿是污染源, 可代替落魚開缸。
我見又有道理又唔殺生所以跟隨。

菌水, 我有落過兩次所謂蜂皇漿 hkd8蚊支那種。
但再睇下文,話其實所有市面上的菌水都唔系硝化菌。
理由是指因硝化菌於該包裝下存活成疑, 亦都測試對比下是沒作用。
對n-cycle 系零幫助。

我是否該用《等》黎解決呢?
但測唔到野,我又好似白等。

除左想開缸成功, 我更想知個原理, 或邊到有問題or錯左。
好忐忑。

ok284333 2018-1-31 07:20 PM

fb33b20d28aecf 2018-1-31 07:39 PM

好呀, 會系邊枝菌水?
推介下丫

你生物石是否直表入缸, 有無漂過?

ok284333 2018-1-31 07:58 PM

goalhead 2018-2-5 03:04 PM

分享下, 我都係18寸缸, 設備仲差過你。 40L 水, 一寸底沙, 500L 掛濾, 濾材係白棉+珊瑚骨, 氣木化氮, 陶寶cheap cheap 藍白燈, 100L 潛水泵做流, 生物石15磅。現開左缸4個月。

真係NO2 升完就跌, 同時N03 又係升完就跌。無反反覆覆情況。

可能因為我個缸設備最基本, 沒有豆機, 沒有環, 所以N cycle走得比較穩定

Week 1:

NO2: 0.5,

N03: 10

Week 2:

NO2: 0.25

NO3: 20

Week 3:

NO2: 0.25

NO3: 10

Week 4-5:

NO2: 0.125

NO3: 5

Week 6:

NO2: 0

NO3: 5

Week 7 to now:

NO2: 0

NO3: 0

sleepingyan2000 2018-2-8 02:29 AM

[quote]原帖由 [i]goalhead[/i] 於 2018-2-5 03:04 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=474874553&ptid=27216703][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
分享下, 我都係18寸缸, 設備仲差過你。 40L 水, 一寸底沙, 500L 掛濾, 濾材係白棉+珊瑚骨, 氣木化氮, 陶寶cheap cheap 藍白燈, 100L 潛水泵做流, 生物石15磅。現開左缸4個月。

真係NO2 升完就跌, 同時N03 又係升完 ... [/quote]

唔錯:smile_o12:耐性才是王道, 呢位師兄比較正路

一等閑人 2018-2-24 11:33 PM

用無糖豆槳應該行得好快,
試試換過D試濟。
市面有D試水濟係好流!
頁: [1]
查看完整版本: 新手- 開缸1個月 -no2 no3 問題