查看完整版本 : Paralegal

lemonicedtea 2018-3-18 22:27

大家好,
我係一個外國執業既事務律師,我係間中型律師樓主要做商業訴訟既,我來年打算係香港發展同長住。
我未有香港執業資格但計劃報考2019年海外律師執業資格試。但由於2019既資格試要年尾先可以考,我將會有一段時間要投身其他職位。
我考慮尋找合適既Paralegal位做,一黎可以熟悉香港法律行業既工作環境,二黎唔會令自己脫節。

自己目標係搵國際大行既corporate paralegal,因為想接觸多d 例如IPO, DCM方面既工作,但唔太清楚香港既行情,想問下各位既意見。
1. 做corporate paralegal既經驗對日後轉返做corporate focused既事務律師幫助大唔大?
2. 當成功係香港有執業資格後,我想由paralegal轉做原律師樓或者其他大型律師樓既associate,過往有無類似既例子?
3. 請問各位對我計劃既呢個career path有無咩意見?好處同壞處都歡迎提出。

感謝各位既時間。

今天加加速老闆 2018-4-24 22:08

You can actually apply for Registered Foreign Lawyer post, this is very common in international firms
頁: [1]
查看完整版本: Paralegal