查看完整版本 : Brompton 再改 2018

GNYR 2018-3-23 04:02 AM

Brompton 再改 2018

2017 踩完轉 釧路-根室-羅臼-知床-斜里

[attach]8051044[/attach]

[attach]8051045[/attach]

[attach]8051043[/attach]

[attach]8051046[/attach]

[attach]8051047[/attach]

遊記就唔想响度寫
但部 Brompton 去完 北海道
返到嚟,拆,洗,裝,又想再改部車,就分享吓啦

[[i] 本帖最後由 GNYR 於 2018-3-26 12:34 AM 編輯 [/i]]

GNYR 2018-3-23 04:18 AM

今次部Brompton主要 6速 改 6速
近呢幾年响北海道,大概踩四分三日數都淋住雨
個內變年年返嚟拆洗比較花功夫
所以想尾Hub改行Bearing,即係轉為外變
雖然RIDEA已經有量產尾4速連手掣
不過6速去旅行,已經好夠用
另外,坊間一般改法唔太合心水
所以改嘅件亦有D唔同

[[i] 本帖最後由 GNYR 於 2018-3-23 07:16 AM 編輯 [/i]]

GNYR 2018-3-23 04:41 AM

改外變 6速 Brompton
通常兩個方案
1) 前2 後3
2) 前3 後2
後者改法比較經濟,可沿用原裝嘅全SET後2變速
我就取向第一個方案

要 Brompton 改雙盤,波撥碼少不了
我嘅選擇係佢 - Litepro 波撥碼
[attach]8051123[/attach]
揀佢最主要貪佢外型比較靚仔
[attach]8051124[/attach]
Set前後位有兩粒螺絲固定,亦對我揀嘅前變拉力有幫助
[attach]8051125[/attach]
簡單鉸摺,一粒螺絲固定到
[attach]8051126[/attach]
不過,車同碼都會有些少公差
所以用番條Rim Tape,就可以確保Fix 得緊
仲好靚仔添
[attach]8051127[/attach]
[attach]8051128[/attach]

GNYR 2018-3-23 05:03 AM

針餅方面,坊間大都偏向重量考慮
多會選擇 Shimano 91,68,5800 或者 ROTOR
我就仍然用番重踩都好可靠又耐用嘅方心BB
大盤就走番傳統格調,揀佢 - STRONGLIGHT

[attach]8051141[/attach]

先以細盤做考量
我同女皇各預定為 38T 34T
剛好有 Impact Double 48/38 同 Impact Compact 50/34T
只要將細盤亙換就解決

[attach]8051142[/attach]

[attach]8051143[/attach]

開箱,就係要呢隻Feel

[attach]8051144[/attach]

[[i] 本帖最後由 GNYR 於 2018-3-23 07:17 AM 編輯 [/i]]

GNYR 2018-3-23 05:08 AM

可以比較到
Compact 同 Double
曲柄釘位,形狀,同拋光 都有所分別

[attach]8051145[/attach]

[attach]8051146[/attach]

[attach]8051147[/attach]

[attach]8051148[/attach]

GNYR 2018-3-23 05:19 AM

到波撥,都係靚仔先決
揀咗 FD-R8000-F

[attach]8051154[/attach]

[attach]8051156[/attach]

[attach]8051155[/attach]

貪佢細細隻,條線尾又收得好睇
又改良咗,加有拉Wire Tension 嘅螺絲

[attach]8051157[/attach]

[attach]8051158[/attach]

[attach]8051159[/attach]

GNYR 2018-3-23 05:27 AM

裝波撥碼,上鏈餅步驟就可以直跳

[attach]8051160[/attach]

[attach]8051161[/attach]

可以睇到細盤同車架後三角之間嘅距離

[attach]8051162[/attach]

[attach]8051163[/attach]

[attach]8051164[/attach]

GNYR 2018-3-23 05:29 AM

上波撥

[attach]8051165[/attach]

[attach]8051166[/attach]

GNYR 2018-3-23 05:41 AM

要棄用原裝Brompton 舊有嘅 Signature 兔仔耳 Shifter
但又想保留到隻Feel,唔用DT Swiss,Suntour,Rockshox 之類
最後決定用 SL-RS700

[attach]8051182[/attach]

[attach]8051183[/attach]

前2後11

[attach]8051184[/attach]

長變把用上碳纖

[attach]8051185[/attach]

Wire 入口位有膠塞封口

[attach]8051186[/attach]

GNYR 2018-3-23 05:50 AM

雖然Brompton 17年都將變把改到把下面
不過都係想 Set 番有原本兔仔耳 Feel

[attach]8051193[/attach]

[attach]8051194[/attach]

唯獨對Shifter摺後就會向外

[attach]8051195[/attach]

GNYR 2018-3-23 06:04 AM

波撥拉線先經過個C位
再上到波撥頂用螺絲收緊

[attach]8051199[/attach]

線再繞過前冚下面,再穿過頂螺絲蓋

[attach]8051200[/attach]

[attach]8051201[/attach]

夾埋線尾的

[attach]8051202[/attach]

調校 Wire Tension 螺絲

[attach]8051203[/attach]

GNYR 2018-3-23 06:08 AM

[attach]8051205[/attach]

[attach]8051206[/attach]

[attach]8051207[/attach]

[attach]8051208[/attach]

大盤,細盤,前後睇都好精緻 :loveliness:

GNYR 2018-3-23 06:26 AM

攪掂前2 ,到後3
上鍊上得順,原裝Shimano會比較可靠
不過大家都知要加工
唔改棘輪座,唔改彈弓
就係改齒片方案
1Pack 打開

[attach]8051214[/attach]

其實得兩細袋

[attach]8051215[/attach]

方案係 12-15-18T 同 12-14-17T

[attach]8051216[/attach]

用11S Spacer,即使11速嘅 SL-RS700 Shifter無問題啦

[attach]8051217[/attach]

加工過嘅12T齒片,感覺比用加工過嘅11T齒片可靠

[attach]8051218[/attach]

墊底Spacer 同加長嘅轆仔螺絲

[attach]8051219[/attach]

[[i] 本帖最後由 GNYR 於 2018-3-23 03:51 PM 編輯 [/i]]

GNYR 2018-3-23 06:35 AM

雖然比起其他選擇唔算平
但都想用番Brompton原裝2速尾Hub

[attach]8051251[/attach]

先上薄墊片

[attach]8051252[/attach]

1Sp

[attach]8051253[/attach]

11S Spacer

[attach]8051254[/attach]

2Sp

[attach]8051255[/attach]

3Sp

[attach]8051256[/attach]

上埋彈弓

[attach]8051257[/attach]

再加隻戒指响軸上面

[attach]8051258[/attach]

GNYR 2018-3-23 06:42 AM

上車照

[attach]8051279[/attach]

由原裝2速改為3速
原裝波腳都要修改

[attach]8051280[/attach]

需要鋸走三角部分

[attach]8051281[/attach]

原裝轆仔螺絲同加長版比較

[attach]8051282[/attach]

對位 Perfect

[attach]8051283[/attach]

GNYR 2018-3-23 06:55 AM

11速齒片,當然上番11速鏈啦

[attach]8051333[/attach]

新11S CN-HG901-11
已經 Dura-Ace 同 XTR 共用
旅行重踩都唔怕

[attach]8051334[/attach]

仲由跟鏈釘改為跟鏈扣

[attach]8051335[/attach]

可以買多對旅行應急

[attach]8051336[/attach]

[[i] 本帖最後由 GNYR 於 2018-3-23 07:10 AM 編輯 [/i]]

GNYR 2018-3-23 07:04 AM

試完腳之後
我嘅50T同女皇嘅48T都太輕腳
所以後來女皇轉為 50/34T
我就追加53T,變成 53/38T

[attach]8051342[/attach]

而且再Upgrade 做 CT2

[attach]8051343[/attach]

材質同切割都同Impact Compact/Double 跟嘅Chainring唔同

[attach]8051344[/attach]

[[i] 本帖最後由 GNYR 於 2018-3-23 03:57 PM 編輯 [/i]]

GNYR 2018-3-23 07:07 AM

大功告成

[attach]8051349[/attach]

[attach]8051350[/attach]

[attach]8051351[/attach]

[attach]8051352[/attach]

ever.green 2018-3-23 08:53 AM

師兄犀利 :smile_o12:

despatcher 2018-3-23 10:48 AM

師兄,勁呀!
請問新舊6速使用及操控分別如何?

GNYR 2018-3-23 04:19 PM

[quote]原帖由 [i]despatcher[/i] 於 2018-3-23 10:48 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=477306853&ptid=27327612][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
師兄,勁呀!
請問新舊6速使用及操控分別如何? [/quote]

舊6速,即係原裝6速
[u]操控上[/u]
[list][*]左2段,右3段[*]左外變(飛輪),右內變(即鏈餅)[*]內變Wire拉緊時會係輕波[/list]

[u]使用上[/u]
[list][*]內變變速唔會影響鏈條,所以舊6速停車起車多數會轉內變為主[*]Brompton 原裝 BWR 內變,設計比較Wide Range,最高波時Gear Ratio倍幅大,重腳但可以好好去[*]使用內變關鍵,整組衛星齒輪同軸心磨擦力較大,效能損耗偏大[*]舊有原裝波手,波線頭特別設計,維修需要配番原裝波線[*]完整折開BWR內變亦需要特別工具去協助[/list]

[[i] 本帖最後由 GNYR 於 2018-3-23 04:49 PM 編輯 [/i]]

GNYR 2018-3-23 04:46 PM

[quote]原帖由 [i]despatcher[/i] 於 2018-3-23 10:48 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=477306853&ptid=27327612][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
師兄,勁呀!
請問新舊6速使用及操控分別如何? [/quote]

新6速,我嘅改法
[u]操控上[/u]
[list][*]前2速,後3速[*]左2速(鏈餅),右3速(波腳)[*]基本操控上同大車無異[/list]

[u]使用上[/u]
[list][*]尾Hub行Bearing,比起舊6速內變,溜車會好順滑好去D[*]無咗Wide Range 效果,就算用上53T,踩落都會覺得輕腳,平路要去到三十幾四十就要好高踏頻,唔似踩BWR一味重腳就爆到[*]摺車時,同大車一樣,前後都落晒細齒片;舊6速內變就反而去咗最高波[*]因為除轆仔同尾段彈弓,基本全部Standard件,維修上比較方便[*]因我嘅改法,Shifter摺車後會向外,旅行Pack車需特別注意[*]車無特別快咗,但溜車順咗,旅行一路Full load行車都會輕鬆咗[/list]

GNYR 2018-3-23 07:47 PM

新舊6速數字上比較

舊6速 BWR

[attach]8053759[/attach]

改後6速

[attach]8053760[/attach]

[[i] 本帖最後由 GNYR 於 2018-3-25 05:39 PM 編輯 [/i]]

despatcher 2018-4-2 10:13 AM

多謝師兄指教及詳細說明.:loveliness: :loveliness:

nhc9311 2018-4-3 11:34 PM

多謝分享。

請問師兄這個曲柄原裝上車fit位嗎?要不要改裝才穩固?還有,你有沒有想過不用shifter, 需要才人手轉波?

GNYR 2018-4-5 03:36 AM

[quote]原帖由 [i]nhc9311[/i] 於 2018-4-3 23:34 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=477924920&ptid=27327612][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
多謝分享。

請問師兄這個曲柄原裝上車fit位嗎?要不要改裝才穩固?還有,你有沒有想過不用shifter, 需要才人手轉波? [/quote]

因為我本身用隻Tange 方心bb 係119mm,所以曲柄直接裝上就可以,無嘢要加改。

Shifters 嘅出現,都係想一路行車,一路轉波,唔用去停低部車轉波,諗法有d倒退。而且,我揀呢款波手本身就係一對,唔用亦唔見得有咩好處。
(有見過人使出絕技,一路踩用隻腳去撥/逗條嚟上落大細盤)

nhc9311 2018-4-6 03:18 PM

[quote]原帖由 [i]GNYR[/i] 於 2018-4-5 03:36 AM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=477994605&ptid=27327612][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]

因為我本身用隻Tange 方心bb 係119mm,所以曲柄直接裝上就可以,無嘢要加改。

Shifters 嘅出現,都係想一路行車,一路轉波,唔用去停低部車轉波,諗法有d倒退。而且,我揀呢款波手本身就係一對,唔用亦 ... [/quote]
明白。上網看過牙盤,幾靚價錢合理。但想問下是大盤還是細盤裝上後跟車架距離和原裝單盤是一樣?若是大盤咁細盤有機會揩車架。看圖好似是細盤,若是過樣,在大盤外的曲柄會否頂出了一點呢?

GNYR 2018-4-9 12:28 AM

[quote]原帖由 [i]nhc9311[/i] 於 2018-4-6 15:18 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=478070304&ptid=27327612][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]

明白。上網看過牙盤,幾靚價錢合理。但想問下是大盤還是細盤裝上後跟車架距離和原裝單盤是一樣?若是大盤咁細盤有機會揩車架。看圖好似是細盤,若是過樣,在大盤外的曲柄會否頂出了一點呢? [/quote]

1) 新鏈餅大細盤,同原裝單盤位都不一樣
2) 齒片收落曲柄,鏈餅收入方芯,唔會有所謂“頂開曲柄”嘅狀況。相反,原裝單盤鏈餅曲柄嘅Qfactor,本身就同雙盤唔一樣。
3) 揩車架嘅情況,細餅同車架都有成5~6mm虛位。

[attach]8126096[/attach]

[attach]8126097[/attach]

[[i] 本帖最後由 GNYR 於 2018-4-13 11:59 PM 編輯 [/i]]

fan66hk 2018-4-11 09:28 PM

先多謝分享心得, 呢個 post 資料非常有用, 都準備入小布, 但係仲苦惱緊揀 2速定6速, M把定 P 把

GNYR 2018-4-13 02:05 AM

[quote]原帖由 [i]fan66hk[/i] 於 2018-4-11 21:28 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=478380447&ptid=27327612][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
先多謝分享心得, 呢個 post 資料非常有用, 都準備入小布, 但係仲苦惱緊揀 2速定6速, M把定 P 把 [/quote]

若你有翻睇我d油雞post 或者 改車post, 就會知我原本部車最初係S頭6速內3,改為燕把6速內3,再改M頭6速內3,到而家再改為M頭外變6速

唔改嘅話,6速都已經可以遊天下; P頭就多幾款握把會相對長途舒服d,但我自己就覺得M頭都好足夠
頁: [1] 2 3
查看完整版本: Brompton 再改 2018