查看完整版本 : 內變速代步新車落地

fan66hk 2018-4-22 10:50 AM

內變速代步新車落地

前言:
家裡一直有两架彎把小輪, 但日常生活例如買餸吃飯等都是平把比較方便, 所以買了外變三速的風行412,
但用落發覺都是比較局限, 車身短高速下不穩定, 爆後胎換胎後等同要重裝波腳等,
所以後來又收左架 KHS T2, 16速的K仔當然好踩, 但摺埋實在太大架, 無可能帶到入食肆,
而且當初只係想有架較靚仔的日用摺車, 結果搞到4架車實在太過份, 最後決心精簡,
先賣走 412 和 K仔再諗, 諗番自己需要, 14" 太細, 20" 太大,於是鎖定 16", 有認真考慮過小布,
好合意但真係太貴唔捨得, 因筆直關係在淘寶搵國產車, 現在大陸16"主流四款,
分別係老番16"海豚, 16“K架, 16”Y架, 主要都係風行犀牛薩格脈途呢幾間廠造.
仲有風行自己設計的螞蟻腿鋼架, 最後揀左架彷Dahon PSL的Y架

訂車:
由於係大陸買呢類多數好似黃金砌電腦咁既方式, 佢會比張配置菜單出來, 你自己可以按心水加加減減咁,
車架已決定, 再來諗傳動系統, 考慮左好耐, 歸納左幾個需求, 要易打理唔駛點保養,
摺埋推行時花鼓要細聲甚至無聲(呢點好重要, 之前推412入商場, 花盒的滴滴聲太高調, 好討厭),
最少要有8速等, 在TB睇下睇下居然發現有間提供用 Shimano Neuxs 8既內變既砌車方案,
好奇心下上網爬文, 睇左好多中台外國既相關心得, 發覺似乎幾適合我, 再問左店家,
佢提供的 Neuxs 8 仲要係較高階的紅線版, 終於落答

首20公里試車小體驗:
輾轉等左幾日, 砌好車, 稱下重量, 10.5KG還算接受到(個內變盒1.75kg重...), 到手後試左約20KM,
頭一两公里個盒阻力好大, 踩車溜車都非常唔順, 不過呢點亦都預左,
網上經驗講過呢個盒起碼200-300公里後會順滑好多, 因砌車前計過數,
個盒跟16T飛輪, 配個最平的 50T Sora 餅, 咁個盒 8波(1.6)相等於 50T拖10T,
對於我隻肉腳來講剛好能驅動, 呢個內變行車好得意, 踩踏時會有細細的齒輪聲, 但溜車就完全無聲,
試車尾聲時其實個盒己比最初明顯順左啲, 特別溜車比相像中順暢, 少少意料之外

[[i] 本帖最後由 fan66hk 於 2018-4-22 10:54 AM 編輯 [/i]]

Ob1Kenobi 2018-4-23 12:24 PM

既有地方,又有$。俾我就同小輪say no了。

andyyyy 2018-4-27 11:46 AM

[quote]原帖由 [i]Ob1Kenobi[/i] 於 2018-4-23 12:24 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=479031793&ptid=27394200][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
既有地方,又有$。俾我就同小輪say no了。 [/quote]各有所好啫!其實我都有五部車,好彩自己住私人屋苑,樓下有免費單車位,加上啲位近更亭,安全可靠!
頁: [1]
查看完整版本: 內變速代步新車落地