查看完整版本 : 達文西同米開朗基羅,你地鐘意邊個多啲?

前期冰凍的榴槤 2018-4-25 04:47 PM

達文西同米開朗基羅,你地鐘意邊個多啲?

如題,最近睇緊有關文藝復興既書,覺得好有趣,當然佢地兩個本身已經係天才中既天才,無得比較,而且近排見到死侍2張電影poster真係覺得好正好攪笑,如果有人分享下就好啦

[[i] 本帖最後由 前期冰凍的榴槤 於 2018-6-6 05:39 PM 編輯 [/i]]

Mimi~~ 2018-4-28 09:45 PM

中意Michelangelo多D. 因為中意佢既雕塑多D. 

Mimi~~ 2018-4-28 10:08 PM

佢地既書.

[attach]8209867[/attach]

[attach]8209225[/attach]

[[i] 本帖最後由 Mimi~~ 於 2018-4-29 12:13 AM 編輯 [/i]]

前期冰凍的榴槤 2018-4-29 09:31 AM

[quote]原帖由 [i]Mimi~~[/i] 於 2018-4-28 09:45 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=479349619&ptid=27401532][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
中意Michelangelo多D. 因為中意佢既雕塑多D.?[/quote]

😊😊😊我最近先知原來佢地係同時代出生,而且達文西都好欣賞米基,尤其係《大衛》,只不過達範數太多,藝術只係一小部分……

真係好佩服米高西斯汀啲天頂畫,要昂高個頭幾耐先完成到😂😂,仲要當時如果邊個同佢過唔去,就畫嗰個人個樣醜化佢,然後留存到永遠,真係唔好得罪藝術家呀😂😂😂

Mimi~~ 2018-4-29 10:40 PM

兩個都各有千秋, 我睇唔知邊本書講, 佢地係唔岩傾. 

我覺得雕塑鑿錯一下可以成個像都失敗, 如果大衛像對眼唔對焦, 就好大件事. (所以以前有D雕塑係冇眼珠)

畫, 設計圖可以用顏料蓋住D錯, 或改完又改. 

ichthys2 2018-6-3 08:21 PM

我喜歡拉斐爾。

productdesigner 2018-6-10 04:54 PM

Leonardo da Vinci:smile_34:

萬家扁扁的婆仔 2018-7-25 03:20 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***
頁: [1]
查看完整版本: 達文西同米開朗基羅,你地鐘意邊個多啲?