查看完整版本 : Hx flight attendant 面試流程分享

係愛呀係愛呀 2018-4-25 09:40 PM

Hx flight attendant 面試流程分享

因為我之前都係係度爬文 最近收到oc 所以想同大家分享返面試經過:loveliness:

Day 1 sd email
大家記住要係subject 打返Ref <-官網有寫!
同我選擇左係office hour send 希望快d覆(不過唔知關唔關事:smile_30:)

Day 2
收到reply 叫我first in
有心做既就記住記住對住個email 入面既野執齊去interview!!
帶漏即刻俾interviewer扣印象分 而且我first in當日真係有人帶唔齊而冇得in....
希望大家逐樣逐樣對清楚去in 唔好因爲依d而fail:)

Day 6
Email 約我0930 去到 不過始終返工時間
大家都最好預鬆少少時間 最好0910對到 樓下再等多5-10分鐘lift 上到去就perfect 池:D 遲到趕頭趕命會影響表現
夠鐘hr就入房叫大家準備文件一個一個交
交哂就做arm reach test

:lDD_001:Arm reach test -210cm
係屋企最好可以著suit 試一次 因為會緊少少
同大家要留意test完整理下衣服:loveliness::loveliness:

:lDD_001:普通話test
之後分兩組 用普通話向group mates 自我介紹
時間好充裕 大家唔洗搶住講 仲可以借機present到自己係一個好好既listener
我普通話唔叻唔標準 都係笑住講 同留心聽下人地講過咩 之後簡單對答兩句 內容唔重要 hr就會覺得你溝通到

:lDD_001:英文group discussion
留係原地 Interviewer會派題目同筆俾你地
之後用英文討論 討論完要出房同全部人present
最好盡快傾好共識 之後大家要諗下理據 幾個points 就夠 太多points反而會吸引你不停望紙
諗下點elaborate 就仲好
Present 時 keep住微笑 無論係你講 你groupmate講 定另一group 講緊既時候都唔好放鬆!hr就係依個時間睇大家表現架啦!!!

搞掂哂hr會離開房間一陣 大概5分鐘後入返尼 緊張時刻就到了....:smile_13:
嗌名既就入房做卷 冇嗌既就要再等半年:')

:lDD_001:英文筆試
入房做卷 1x頁 限時60分鐘
最緊要快 快 快! 唔識唔好浪費時間諗 做住下題先 一諗就唔夠時間做
同一定一定一定要溫書 睇佢官網 最近有咩update 背下會飛邊之類
佢問好多關於你同hka既了解 唔溫過根本唔識答:smile_42:

收卷之後叫我地等 過左陣就嗌名
原來係通知即日下就final in~~~ 好感動

:lDD_001:Final in
因為太多人in 其實好快見完
主要都係問cv野
Self intro
Why choose fa
Why u think u are able to be fa
Handle complaint case 之類
要笑 同可以聽完問題唔洗急住即刻答 諗幾秒組織下先答
之後即日收到bc call 約第二日bc

Sorry 文筆唔好 但都希望睇完對大家有幫助 加油呀💪🏻 希望有日大家一齊做同事:loveliness:

[[i] 本帖最後由 係愛呀係愛呀 於 2018-4-26 04:01 AM 編輯 [/i]]

Bell1234 2018-4-25 09:43 PM

請問樓主幾號bc,幾號收oc?

Bellisbear 2018-4-25 10:00 PM

想問下gp discuss 題目係咪都係vip lounge?

DALE2468 2018-4-25 10:20 PM

樓主幾時training 呀?

lovebubblelove 2018-4-26 10:28 PM

[quote]原帖由 [i]Bell1234[/i] 於 2018-4-25 09:43 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=479176918&ptid=27402307][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
請問樓主幾號bc,幾號收oc? [/quote]
x2 ☺️☺️☺️

Ibrahimovic12 2018-5-31 06:19 PM

樓主由send e-mail到收到interview call隔1日only?

3個扁扁的師姐 2018-5-31 07:03 PM

樓主第一次apply?
頁: [1]
查看完整版本: Hx flight attendant 面試流程分享