查看完整版本 : 假如沒有馬沙之反擊....

cs2tse 2018-4-30 05:56 PM

假如沒有馬沙之反擊....

最近重睇返Gundam ZZ,想了一個問題,假如沒有馬沙之反擊,咁馬沙會係Gundam ZZ 後段出黎的立場會係點 ?

因之前有消息講過,因上層決定製作馬沙之反擊,所以放棄馬沙係Gundam ZZ出場的橋段。如果佢真係出場,大家覺得會唔會做返古利明既事,即係掛住新自護個名,對抗哈曼 :smile_41:

畢竟佢同哈曼理念唔同,又對地球聯邦死心,呢個可能性唔低....

wonglikheng 2018-5-1 08:03 PM

模型玩具最近又出一部紅色MK3高達,解說話留比馬沙專用Bandai網頁寫

ELred 2018-5-2 01:18 AM

你都估岩架啦
古利明個位本來馬莎做架
就係臨時整個馬反先搞到劇情九唔搭八
一個普通卒仔,仲要掛住溝女犯晒錯
無啦啦會做左指揮官
無啦啦又有一堆艦跟佢作反
毫無號召力加邏輯可言

cs2tse 2018-5-2 01:56 PM

[quote]原帖由 [i]ELred[/i] 於 2018-5-2 01:18 AM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=479524785&ptid=27413170][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
你都估岩架啦
古利明個位本來馬莎做架
就係臨時整個馬反先搞到劇情九唔搭八
一個普通卒仔,仲要掛住溝女犯晒錯
無啦啦會做左指揮官
無啦啦又有一堆艦跟佢作反
毫無號召力加邏輯可言 [/quote]

1.
古利明呢個角色真係怪怪地。明明第1次出場用緊加煞C個陣,先話自己係新兵,係第一次上陣。但之後明明無講佢有咩特別既事情,轉眼間已經做左指揮官,仲有資源同兵力去整隊新類型人部隊出黎。其實我覺得馬士文都有同樣情況,佢係第10集左右,故事講佢俾上層覺得不滿佢既戰績而被調走,由姬娜做指揮,但轉過頭就強化埋,走返出黎做指揮,又係怪怪地....

2.
如果去除賺錢角度,從故事合理性去睇,將馬沙之反擊作為gundam zz 的情節可能合理些。無記錯馬沙之反擊係個半鐘左右,用TV 的長度去計都只係大約4集。話就話gundam zz 後期行返主線,不過最後上返宇宙後,有幾集的劇情都有點多餘,所以如果將呢D多餘情節去除,係絕對夠位擺馬沙之反擊劇線入去,最多花一到兩集講阿寶點樣克服宇宙恐懼症,上返宇宙一齊幫手。到期時可能仲會睇到捷度同阿寶協力,一齊攻打馬沙的情節 :smile_47: 又或者阿寶同哈曼過招的情節 :smile_47:

wonglikheng 2018-5-2 08:48 PM

唔爭在嘉美尤正常返打埋一份 Z+ZZ一齊打:lol:lol:lol

ELred 2018-5-3 11:52 AM

馬士文先搞笑
比哈曼加強化左
講錯野後比佢拎去強化多次
頁: [1]
查看完整版本: 假如沒有馬沙之反擊....