查看完整版本 : 大牌子 Sig 手槍又再老貓燒鬚!

screwupman 2018-6-9 01:01 AM

大牌子 Sig 手槍又再老貓燒鬚!

上次 Sig P320 發生「手槍墮地會走火」事件,Sig Sauer公司趕忙為產品修正,以至美軍得以順利入手新一批M17制式手槍。
今次事件主角是[b][color=red] Sig P365[/color][/b] 這款袖珍型手槍!
自今年推出民用市場後,陸續有不少用家發現他們的 Sig P365 在使用幾百發之後,[color=red]撞針的末尖部份會斷掉[/color],不能擊發子彈的底火。

從蒐集問題客戶資料得知,有問題的手槍只出現在今年三月份出廠的批貨,其他生產月份的 Sig P365 則沒有同樣問題。

熱門槍械視頻道 MAC 在五月發表了一支影片,當中曝光了 Sig P365 兩項問題:
1. 發射過後,撞針會在彈殼的底火表面留下一條不尋常的「拖痕」(striker drag on the primer 或稱為 primer drag)。
24:58 - 29:26 視頻主持人懷疑這正是斷撞針事件的原因。但亦有些人認為「底火拖痕」出現在超短型(sub-compact)手槍是很正常的情況,例如 Glock 43、M & P Shield 都常出現「底火拖痕」。

「底火拖痕」成因:當子彈被擊發,滑架(slide)後退,彈殼向外拋出,此時撞針的末梢仍然貼近彈殼後面,所以在彈殼的底火表面留下一條「拖痕」。

2. 視頻主持人打了差不多九百發子彈之後,他的 Sig P365 的扳機竟然「死掉」,檢查發現是扳機連杆彈簧(trigger bar spring)斷掉。32:59 - 35:49
[url=https://youtu.be/BYCCQjx0M8M]https://youtu.be/BYCCQjx0M8M[/url]

岑岑豬 2018-6-10 11:49 AM

咁細枝, 唔知好唔好揸手 :smile_41:  

screwupman 2018-6-10 06:11 PM

[quote]原帖由 [i]岑岑豬[/i] 於 2018-6-10 11:49 AM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=481763137&ptid=27497697][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
咁細枝, 唔知好唔好揸手 :smile_41:   [/quote]


問得好!
細細枝,作為EDC係唔錯,不過亦要質疑下佢好唔好用...
[url=https://youtu.be/BYCCQjx0M8M]https://youtu.be/BYCCQjx0M8M[/url]


隨槍附送兩隻彈匣 1:59-2:30:都係10發彈匣,一隻彈匣冇前面突出黎既[color=red]尾指墊[/color](pinkie rest),另一隻彈匣有尾指墊,冇尾指墊的話握槍果陣隻尾指就會懸空,應該會幾唔慣…  9:20 示範有尾指墊既好處
另外有款特別既12發彈匣...11:26...成隻彈匣係長身d,長左既部份可以提供更多接觸面俾隻手掌握住,咁樣就唔洗懸空(咁多)下半部份既手掌...

仲有,因為握柄好幼細,扳機扣雞位同虎口位既距離好短,手大手指長既人就要用食指既接近根部位置去扣雞,會唔慣… 9:53-10:28 示範
頁: [1]
查看完整版本: 大牌子 Sig 手槍又再老貓燒鬚!