查看完整版本 : 其實離婚會唔會對小朋友有好大影響?

寒冬粉紅的核心 2018-6-17 02:12 AM

其實離婚會唔會對小朋友有好大影響?

我今年36歲,我同我老公結左婚5年,個女而家十個月大,當初我同我老公註冊本身係諗住抽公屋,所以我地只係註左冊冇擺酒,連一啲結婚上禮儀我地都冇做到 冇過大禮冇禮金亦都冇請人食餅,直至我上年生左我個女,我都諗住攪埸百日宴就當埋結婚擺酒咁去做,但我老公一蚊都冇出過。 喺事業同金錢上我好都幫我老公,我一直諗住我地拍拖字十幾年有份感情喺到,我一直都冇計較過,唔知係咪我冇計,所以縱壞左佢,就算而家頭家我出既錢我都多過佢都好 我都唔出聲,唯有自己再比心機工作搵錢同養大個女,但我最唔甘心既係 ,咁來以黎佢一直都好唔錫我唔9會關心我 亦唔會擺時間落頭家到,放假只會理架車,放工亦只會掛住理張神枱,佢係一個好迷信既人,連佢阿媽話同天花漏水都話要問下神檯發生乜事,我越黎越覺得我老公好古怪 包括佢個樣同埋佢既舉止言行 ,好似撞邪咁,我個女十個月大仲未肯比佢抱,一抱就喊.... 加上佢張神枱有成二十幾三十個神(我都唔知果啲係乜黎),日日見佢dum哂地飲附水,晚晚返黎裝幾次香 又打座同神枱傾計.... 我真係覺得佢越黎越恐怖,我真係好驚佢已經走火入魔,究竟佢係咪養鬼仔?我真係唔知可以點,好想離開佢,但次次都離開唔到 都唔知點解?我最驚佢影響到我個女 真係唔知點算好。

[[i] 本帖最後由 寒冬粉紅的核心 於 2018-6-17 02:15 AM 編輯 [/i]]

結他王 2018-8-10 09:31 AM

實大問題啦,小朋友思想好單純,只想有爸爸媽媽係身邊,但相處成日有衝突既話,小朋友日日見到父母不和都唔係好事。要小心處理

殘廁花色師兄 2018-8-11 08:24 PM

離婚大人就解脫,小朋友就慘lu

herrylinloveyou 2018-8-27 04:12 PM

實穩會有點影響,但繫要睇父母點跟小朋友講

外國媽媽 2018-9-2 04:59 AM

我作為一個喺破碎家庭下長大既人,就一定會叫你唔好離婚囉,我父母係我小三時離婚,對我影響非常大,有情緒病,我可能話呢個心理陰影係影響一世,當然你囡一歲都無,都未知爸爸係咩理,但單親下長大,心理一定会有缺失。
你講既無擺酒無過大禮唔洗放係心上啦,我結婚都無跟傳統儀式,只係註冊,有咩所謂,結婚又唔係要做俾人地睇,咩百日宴個啲,我都無擺
最重要係你坐底同老公好好傾下,錢同佢拜神方面,佢拜神其實一心都係想神保祐你地一家姐,佢思想上係好既,你咪 casual 啲問下佢,佢同丫神枱傾咩,咁得閒拜咁多神,不如幫手湊下囡好過
P.s我囡細個時都係只肯俾我抱,bb對氣味好敏感,你老公又可能有陣燒香味,bb唔鐘意所以更加唔肯俾佢抱
你直接同你老公講,佢要改先挽救到段婚姻
其實佢又唔係有二奶,又唔係賭錢,有左小朋友,就唔好咁輕昜就諗離婚

mlee09599 2018-9-2 08:17 PM

zevo 2018-10-17 05:48 PM

Hclhcl117 2018-11-29 07:40 PM

小朋友是 無辜,不要輕視單親家庭對小朋友的影響,樓主再諗清楚先啦

KG123456 2018-12-10 09:51 PM

[quote]原帖由 [i]寒冬粉紅的核心[/i] 於 2018-6-17 02:12 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=482163700&ptid=27515122][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
我今年36歲,我同我老公結左婚5年,個女而家十個月大,當初我同我老公註冊本身係諗住抽公屋,所以我地只係註左冊冇擺酒,連一啲結婚上禮儀我地都冇做到 冇過大禮冇禮金亦都冇請人食餅,直至我上年生左我個女,我都諗住攪埸百日宴就當埋結婚擺酒咁去做,但我老公一蚊都冇出過。 喺事業同金錢上我好都幫我老公,我一直諗住我地拍拖字十幾年有份感情喺到,我一直都冇計較過,唔知係咪我冇計,所以縱壞左佢,就算而家頭家我出既錢 ... [/quote]

好大影響

我們由細阿媽教落,從一而終,唔好玩離婚

誰因父母離婚,性格不同常人,指出不少個案

有乜事,同你老公傾定佢
同時屋企唔好供太多神像,慢慢同佢傾,送走成收藏D神像
留一二尊拜拜,以求心安

VicNR753 2018-12-17 02:44 AM

離啦!

yat69 2018-12-19 07:39 AM

[quote]原帖由 [i]寒冬粉紅的核心[/i] 於 2018-6-17 02:12 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=482163700&ptid=27515122][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
我今年36歲,我同我老公結左婚5年,個女而家十個月大,當初我同我老公註冊本身係諗住抽公屋,所以我地只係註左冊冇擺酒,連一啲結婚上禮儀我地都冇做到 冇過大禮冇禮金亦都冇請人食餅,直至我上年生左我個女,我都諗住攪埸百日宴就當埋結婚擺酒咁去做,但我老公一蚊都冇出過。 喺事業同金錢上我好都幫我老公,我一直諗住我地拍拖字十幾年有份感情喺到,我一直都冇計較過,唔知係咪我冇計,所以縱壞左佢,就算而家頭家我出既錢 ... [/quote]

你個人處理事情既能力應該好低下
揀個老同做老公
咁顯淺既問題都要問

苦樂 2019-2-2 06:39 PM

當年我結婚班姊妹團做晒我 BB 契媽

76pk76 2019-3-4 11:22 PM

一鳩打爛啲鬼像再離婚啦 21世紀仲咁迷信

半夜清涼的OL 2019-3-5 09:53 PM

結婚前你已經知道啦,衣架先話想分開,同埋你個老公咩老公呀,不思進取 又唔擺時間落屋企,唔出錢唔出力 ……唉最慘係小朋友

dunnohowtodo 2019-3-11 10:21 AM

你同佢一齊十幾年,你結婚前唔知佢係迷信成咁咩?而你都話咁來以嚟佢一直都好唔錫你唔會關心你,咁當時你又選擇嫁佢?

對小朋友大影響嘅唔係父母離婚,而係父母點樣照顧教育個小朋友。

呢個硬硬的蛇 2019-3-12 01:57 PM

肯定會啦

beautymum 2019-3-16 11:21 PM

我覺得要視乎你地離婚後點雙方各自點處理同小朋友既關係
頁: [1]
查看完整版本: 其實離婚會唔會對小朋友有好大影響?