查看完整版本 : 圖書館奇遇

hkatcc 2018-6-22 11:33 AM

圖書館奇遇

平時有預約圖書習慣,也知道要付款(每本$3.3),為了減少硬幣數量,通常也用硬幣繳付,今天在青衣圖書館有一奇遇…
當完成手續準備付款時,我已準備好實額硬幣如下:兩個一元;一個伍毫;四個兩毫…合共$3.3,準備投入錢箱之際,職員竟然說:不行!面額不足...
我當堂呆了…並很客氣地回應:如果這裡不是$3.3,那麼是多少呢?職員很疑惑也無法回答,我建議她不如用計算機幫忙…
也許基於面子問題,她沒有動用計算機,凝望枱面一堆硬幣(我估計)逐毫逐毫地用心數…
經過大約一分鐘,她無奈地接受枱面的確是$3.3,並叫我投入錢箱,也沒有表示一點慚愧或回應一句抱歉說話...
後記:究竟是現今大部份人已習慣電子付款而忘記了貨幣模樣?還是要求一位基層職員去解決小學生也能應付的心算題太過苛刻呢?耐人尋味…:smile_39:

[[i] 本帖最後由 hkatcc 於 2018-6-23 09:12 AM 編輯 [/i]]

MoonRackers 2018-6-23 02:03 AM

唔想收輔幣?

judylam651 2018-6-23 08:36 PM

呢個奇遇幾有趣 .. :loveliness:
這位女職員驚收少錢而逐一細數,
都算係盡責,雖然禮貌真係欠缺咗..

suetying_suki 2018-6-25 11:18 AM

即使以前要俾兩個半,我俾晒神沙佢,我間館都冇去數......

重點係......如果真係要數大約一分鐘......咁都幾耐!!

當然,依家梗係想用八達通啦,但我堅持俾散紙都唔可能咁樣。

poonmorris 2018-8-14 05:30 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

呀豹 2018-8-16 11:13 PM

是樓主比較少體會現今一代有多不濟  :lol

沙田多年 2018-8-28 06:59 PM

好似係[quote]原帖由 [i]MoonRackers[/i] 於 2018-6-23 02:03 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=482510094&ptid=27527178][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
唔想收輔幣? [/quote]好似係

是貓也 2018-9-6 11:45 PM

有時最簡單慨野最會出錯

wongchuting 2018-9-27 10:48 PM

奇人奇事
頁: [1]
查看完整版本: 圖書館奇遇