查看完整版本 : 想買來求婚,價錢值得嗎?

EK_coupe 2018-6-30 12:35 AM

想買來求婚,價錢值得嗎?

想問問如果呢粒樓上舖,價錢質素ok? 我覺得好似多左d羽毛。$52k
[attach]8466046[/attach]
或者下面$65k
[attach]8466146[/attach]

[[i] 本帖最後由 EK_coupe 於 2018-6-30 12:52 AM 編輯 [/i]]

bobojit 2018-6-30 02:20 PM

[quote]原帖由 [i]EK_coupe[/i] 於 2018-6-30 12:35 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=482909852&ptid=27545128][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
想問問如果呢粒樓上舖,價錢質素ok? 我覺得好似多左d羽毛。$52k
或者下面$65k
8466146 [/quote]

整體來說最好3個ex none 囉!
這粒比例有問題,加上半粒石都是瑕疵鍾無艷咁幾款,你考慮清楚能否接受到囉!還有太多隱藏瑕疵囉!很差的SI1.

Twinning Wisp孿晶紋,意思是有異常晶體集結成區域

Indented Natural鋸齒天然面,意思是有凹凹凸凸的表面不平滑囉,如果石面有Indented Natural鋸齒天然面,我就接受唔到,如果石底而且少的話就可以考慮囉!
在石底

備註話有Surface graining表面孿晶紋,意思是表面有異常晶體,你一定要用放大鏡睇,睇不到亦可接受,睇到少少也可以接受,這種情況可以範圍很大

bobojit 2018-6-30 02:26 PM

整體來說都是麻麻地囉!用放大鏡睇清楚有冇黑屎。

Indented Natural鋸齒天然面,意思是有凹凹凸凸的表面不平滑囉,如果石面有Indented Natural鋸齒天然面,我就接受唔到,如果石底而且少的話就可以考慮囉!在石底

Natural天然面,意思是粒石已經打磨仍然保留原石的岩岩巉巉表面,如果石面有 Natural天然面,我就接受唔到,如果石底而且少的話就可以考慮囉!
在石面

EK_coupe 2018-6-30 03:34 PM

多謝各位嘅解答,小弟再睇睇先。都係搵返3 EX none會好d。如果大家有邊間樓上舖介紹,可以PM我 thx

threerx 2018-7-9 03:56 PM

這些磚石參數有幾個人看得懂?辨得真?!!:smile_o10:

宇宙永恆的菠菜 2018-7-12 05:14 PM

辨得真?

倬晞 2018-7-13 01:16 AM

以呢個價錢,同質素比,唔成正比,而家都揀3ex多架😁
頁: [1]
查看完整版本: 想買來求婚,價錢值得嗎?