查看完整版本 : 新手爸爸創業請指教

D-Wai 2018-7-6 11:46 AM

新手爸爸創業請指教

各位師姐師兄請指教,小弟係打工仔,現為將來多點陪老婆和阿仔而打算同時創業,計劃小本經營小食店,但未開波已有疑問,上網搵過好多資料都搵唔倒,請各位指教和分享。

如想開細舖,自己一向都鍾情呢類只外帶(外賣)食店,請問是否可特許經營呢?類似7-11果類同一個舖名,每間分店由加盟者自已控制收支,貨沿供應,舖名和類型相同:

林昌記魚蛋
唐記包點

地點:長沙灣至茘枝角地舖,最想租房署的商場細地舖

炎夏藍色神 2018-7-6 02:29 PM

任何生意都可發展特許經營,問題係有冇人要你個品牌經營。

SZwoman 2018-7-8 01:14 AM

創業會有時間陪老婆?

香港貼地青年 2018-7-9 12:17 AM

[quote]原帖由 [i]D-Wai[/i] 於 2018-7-6 11:46 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=483266497&ptid=27559571][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
各位師姐師兄請指教,小弟係打工仔,現為將來多點陪老婆和阿仔而打算同時創業,計劃小本經營小食店,但未開波已有疑問,上網搵過好多資料都搵唔倒,請各位指教和分享。

如想開細舖,自己一向都鍾情呢類只外帶(外賣)食店,請問是否可特許經營呢?類似7-11果類同一個舖名,每間分店由加盟者自已控制收支,貨沿供應,舖名和類型相同:

林昌記魚蛋
唐記包點

地點:長沙灣至茘枝角地舖,最想租房 ... [/quote]

房署租貴,基本上吾會有頂手,因為要還原間鋪。
要預留比較高退場成本。
出新牌會貴。二十萬最少。

街鋪200呎建,十萬頂手,二十萬流動資金。
地點十分重要,希望你識睇。
你吾識睇,又吾問岩人,只能祝你好運
而且做食陪老婆 ?
你老婆吾幫手,做死你就有份。

[[i] 本帖最後由 香港貼地青年 於 2018-7-9 12:07 PM 編輯 [/i]]

香港貼地青年 2018-7-9 12:22 AM

有人會問,禁小錢邊到夠。
我只能說
有料既廚師,一個鑊煮9大簋。
吾識既,一百萬既廚房都煎吾到隻旦。

babiesasa 2018-7-13 09:44 PM

我條邨, 領剪管理商場地鋪, 相信全港房署啲鋪都係, 因為最近某大學打來搵我做過問卷, 就係問領剪呢個問題

衰啲講, 領剪見啲人好生意, 個位好, RENEW租約一係喪加租, 俾得起就留俾唔起嘅走, 我條邨黎緊又執幾間, 連街市魚檔都執得
一係搵間好朋友品牌返來做同一業務係你隔幾間鋪, 照租俾原本好生意做同一樣野嗰間, 但唔俾佢賣同一樣野, 嗰間野照租, 但即刻嗰間小店變死成...
利申: 我條邨個商場好細, 都玩到咁

[[i] 本帖最後由 babiesasa 於 2018-7-13 09:47 PM 編輯 [/i]]

manlau 2018-7-14 01:10 PM

我有樣提問,做飲食係無返工同放工時間,你點樣照顧小朋友同老婆?
頁: [1]
查看完整版本: 新手爸爸創業請指教