查看完整版本 : 【中美貿易戰】對行業嘅影響 - IT 篇

PacificIslander 2018-7-10 08:57 AM

【中美貿易戰】對行業嘅影響 - IT 篇

版友們有資料的,請分享。

PacificIslander 2018-7-10 08:57 AM

*** 該帖被屏蔽 ***

PacificIslander 2018-7-10 08:58 AM

起初貿易戰疑幻疑真,而家仲好似越嚟越入戲。經濟鏈係全球化,咪話唔擔心。2001年911,世貿未倒塌,只係一件災難事故,維修呀,拆咗重建啊,都係紐約事。電視一影冧咗,島主呀左一聲,跟住自言自語講咗句 "this is global"。跟住旅遊停頓,經濟踏入衰退。跟住香港 SARS。對比通縮嘅可怕,通脹可以系天堂。

島主公司唔係 T1 manufacturer,而係 T2。所以啲貨,係冇輸入美國,都係國內轉廠,及運去東南亞 T1 廠。但係啲完成品若果係去美國,最終都會殃及池魚。

大家有資料就發表下。

[[i] 本帖最後由 PacificIslander 於 2018-7-10 10:02 AM 編輯 [/i]]

jenniferyiu0800 2018-7-10 09:24 AM

jenniferyiu0800 2018-7-11 11:32 PM

jenniferyiu0800 2018-7-11 11:35 PM

政治與經濟既事, 可能性可以好多,
所以可以盡量諗任何可能.....

其一, 只能做一任.
經濟係 global, 自然, localized politics, 都可以變得 global.
因為senator既思想, 決定, 或被指定作決定既 criteria, 都可以係幾 global ....

[[i] 本帖最後由 jenniferyiu0800 於 2018-7-11 11:40 PM 編輯 [/i]]

PacificIslander 2018-7-11 11:58 PM

jenniferyiu0800 2018-7-11 11:59 PM

PacificIslander 2018-7-12 12:07 AM

jenniferyiu0800 2018-7-12 12:10 AM

PacificIslander 2018-7-12 12:13 AM

jenniferyiu0800 2018-7-12 12:13 AM

PacificIslander 2018-7-12 12:14 AM

jenniferyiu0800 2018-7-12 12:18 AM

PacificIslander 2018-7-12 12:23 AM

jenniferyiu0800 2018-7-12 12:24 AM

PacificIslander 2018-7-12 12:31 AM

jenniferyiu0800 2018-7-12 12:32 AM

PacificIslander 2018-7-12 12:35 AM

jenniferyiu0800 2018-7-12 12:35 AM

PacificIslander 2018-7-12 12:39 AM

jenniferyiu0800 2018-7-12 12:42 AM

JMP$ 2018-7-12 10:30 AM

貿易戰之前已經有中興事件,公司有話落嚟唔準賣嘢俾中興,連答問題同技術支援都唔得,所有同中興有關聯繫嘅公司都唔可以。
即係好似亞媽話,唔好同埋啲曳嘅公司一齊玩。
最明顯嘅影響當然係5G嘅推出,中興係5G back end的主要廠家,手機反而係非常小事,好似華[u]為[/u]同埋其他公司都有做一啲server ,不過telco grade server 要求唔同,唔係可以用普通商用server 代替。
當然係益咗Ericsson同歐洲其他公司。就算高通都有好大影響,5G推遲連手機製造商都多少有影響。
問題係大部分的晶片都係美國公司,英特爾同AMD,三星台積電同埋其他小公司都只係做 ARM, 但係大部分的製造小機大 server同裝嵌OEM ODM 都响中國,貿易戰就做成中國冇晶片,美國就冇servers 。

[[i] 本帖最後由 JMP$ 於 2018-7-16 07:48 PM 編輯 [/i]]

PacificIslander 2018-7-12 10:41 AM

一早講咗,希拉莉係騙子,侵侵係瘋子。好可惜 Sanders 以大局為重,比希拉莉上,美國國運,就每況越下。

瘋子掌舵,同丁板上論壇一樣,小學雞砌唔到個沙堡,都要推冧人哋果個。

好奇一問,有人/公司違反禁令,係未有espionage 罪?

JMP$ 2018-7-12 11:06 AM

[quote]原帖由 [i]PacificIslander[/i] 於 2018-7-12 10:41 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=483616100&ptid=27568050][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
一早講咗,希拉莉係騙子,侵侵係瘋子。好可惜 Sanders 以大局為重,比希拉莉上,美國國運,就每況越下。

瘋子掌舵,同丁板上論壇一樣,小學雞砌唔到個沙堡,都要推冧人哋果個。

好奇一問,有人/公司違反禁令,係未有espionage 罪? ... [/quote]

侵侵係生意佬CEO ,成個國家都变成一個電視節目。總比奥班馬好,雜種小學雞總統,用佢頭像仲傻X。好奇怪,米國香港啲民主派都想要好似共產咁既福利,而共產中國去醫院都要先付現金,都唔知點搞。
有人/公司違反禁令,公司可以失去出口證書,好大鑊㗎。
espionage 可能要個人洩漏高科技資料去control country.

PacificIslander 2018-7-12 05:59 PM

[quote]原帖由 [i]JMP$[/i] 於 2018-7-12 11:06 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=483617393&ptid=27568050][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]

侵侵係生意佬CEO ,成個國家都变成一個電視節目。總比奥班馬好,雜種小學雞總統,用佢頭像仲傻X。好奇怪,米國香港啲民主派都想要好似共產咁既福利,而共產中國去醫院都要先付現金,都唔知點搞。
有人/公司違反禁令,公司可以失去出口證書,好大鑊㗎。
espionage 可能要個人洩漏高科技資料去control country. ... [/quote]

用奧巴馬做頭像,有好多問題的。

會成日都想打做一個受歡迎既親民形象,吃得開,識得人多,朋友滿天下,凡事有答案(google),有投資知識,識外語。但係呢....

Check 緊 DSM-5 睇下係乜事...

[[i] 本帖最後由 PacificIslander 於 2018-7-12 06:04 PM 編輯 [/i]]

akwok2080 2018-7-13 12:18 AM

留名
今晚我又講下美加貿易戰。

tortoise77777 2018-7-13 04:21 AM

講多無謂, 買定沽 ?

akwok2080 2018-7-13 06:59 AM

在美中貿易戰開打之前,北美已經開打左。講緊北美自由貿易協定NAFTA。身為加拿大人,我是少數支持重定NAFTA的。但我針對的並非美國而是墨西哥,事關美加工資、生活水平差不多,算是對等貿易,而墨西哥就攞曬着數。市場係大左,但公司去曬低工資地區開廠。嚴重影響本地工人。在美國大選前,浸浸都係話只對付墨西哥的,所以對加拿大而言,最應該係同美國聯手對付墨西哥,可惜個岸居總理,救世主上身,係要玩女權,同權,環保野串九浸浸。搞到美國掉轉槍口對準加拿大。老實說,我支持平權,我支持環保,但經濟還經濟,係都要扯埋一齊講為既只係曝光率,生意人好現實的。

再續

PacificIslander 2018-7-13 12:10 PM

[quote]原帖由 [i]akwok2080[/i] 於 2018-7-13 06:59 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=483665227&ptid=27568050][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
在美中貿易戰開打之前,北美已經開打左。講緊北美自由貿易協定NAFTA。身為加拿大人,我是少數支持重定NAFTA的。但我針對的並非美國而是墨西哥,事關美加工資、生活水平差不多,算是對等貿易,而墨西哥就攞曬着數。市場係大左,但公司去曬低工資地區開廠。嚴重影響本地工人。在美國大選前,浸浸都係話只對付墨西哥的,所以對加拿大而言,最應該係同美國聯手對付墨西哥,可惜個岸居總理,救世主上身,係要玩女權,同權,環 ... [/quote]

好文。期待。
頁: [1] 2
查看完整版本: 【中美貿易戰】對行業嘅影響 - IT 篇