查看完整版本 : 見工你地通常會點著?

kiuesse 2018-7-23 07:43 PM

見工你地通常會點著?

我最細個表妹岩岩fresh grad黎緊會見工
佢竟然走黎問我呢個主婦意見
但係我完全唔知應該點著好
好怕比錯意見佢
求各位sis指教一下?

蛇馬lu 2018-7-24 01:00 PM

要睇下佢in咩類型嘅工?
有d工就真係要求著formal dressing,
有d就smart casual 都ok架啦

小魔女doremi 2018-7-24 01:12 PM

Formal dressing 實冇死:lol

犯法呀 2018-7-24 03:08 PM

佢有無同你講係in咩工?

kiuesse 2018-7-24 03:38 PM

[quote]原帖由 [i]犯法呀[/i] 於 2018-7-24 03:08 PM 發表 [url=https://ladies.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=484323813&ptid=27597535][img]https://ladies.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
佢有無同你講係in咩工? [/quote]

佢in呢份係marketing公司 咁應該點著呀?

kiuesse 2018-7-24 03:41 PM

其實我真係唔知而家見工d人通常會點著:smile_42:
大家快d幫幫手

Pooh07123 2018-7-24 11:20 PM

我會著one piece 裙。

青嵐 2018-7-26 02:50 PM

恤衫西裙最穩陣, 唔識就去G2000執套啦, 但唔駛買外套~

kellywg70 2018-7-30 12:37 PM

我建議都係formal dressing 會好d,
不過記得內衣方面揀返d淺色,
同埋著返件打底背心,
唔係到時透左個bra出黎就尷尬啦

Emilythestrange 2018-7-31 02:37 PM

我都同意樓上個位sis,
除左揀顏色之外,都要留意返內衣著出黎個型好唔好睇

Emilythestrange 2018-7-31 02:37 PM

好似我自己著緊BRAXXXGIE嘅功能內衣,
著出黎胸型幾靚,而且好多顏色揀
著左個合身既Bra,真係著件T-shirt出黎都好睇d

~Rita_BB~ 2018-7-31 03:24 PM

suit

samstan2012 2018-8-1 02:53 PM

FORMAL 會好D, 正所謂禮多人不怪

stockshark 2018-8-3 04:20 PM

formal dressing

!PO 2018-8-6 09:42 PM

我自己係:斯文上衣+黑色西裝裙

Dandelioni 2018-8-7 02:29 PM

我會著斯文的上衣(絲質類襯衫一素色為主)+黑色西裝裙或西褲+高跟鞋

floralam 2018-8-8 10:20 PM

見工衣著選擇建基於妳所見的是什麼類型的工作,
如果是普通的商務公司和銀行等文職人員, 上身穿簡單素色的上衣/恤衫, 下身穿深色的及膝裙, 配上絲襪和低跟鞋可以了!
如果是秘書或者比較高級的文職人員, 穿正式一些的套裝, 例如長袖修腰的外套和窄裙,再 配上絲襪和高跟鞋, 比較讓人覺得專業和有氣勢!
如果見的是銷售或者比較新潮行業的職位, 該選一些顏色明亮一些的連身裙, 配休閒鞋, 難自己表現得活潑一些, 面試較有利!

題外話:
1.記得穿內襯衣, 避免顏色淺和質料薄的上衣/恤衫透底!
2.穿好絲襪後要小心檢查, 絲襪有沒有走線, 穿孔, 顏色不均的問題; 皮鞋也要擦乾淨!
3. 注意儀容: 面試前該要洗髮和set 頭,做美面面膜, 讓皮膚好看一點;要修甲, 指甲不宣過長, 指甲油顏色不要太豔; 要化淡妝,面試不宜濃妝, 除非是見娛樂場所的工啦^_^

[[i] 本帖最後由 floralam 於 2018-8-8 10:22 PM 編輯 [/i]]

車站疑惑的隊長 2018-8-12 01:21 AM

連身裙

賤賤影分身 2018-10-7 05:09 PM

例牌OL淡妝

yuenyau 2018-10-8 11:19 PM

著杏色, 白色,淺灰上衣
深藍,黑下身裙或褲
一黎不會太死板, 2睇黎都知你斯文,簡單

diunila 2018-10-8 11:36 PM

崖上默默的妹頭 2018-10-11 03:22 PM

睇工作種類吧? OFFICE 都會著得體面少少, 恤衫加斯文既裙
而家比較少著成套suit, 除非係好專業(好似銀行同保險個D?)

寒冬長長白襪 2018-10-17 02:13 PM

funfunsuen 2018-10-27 02:52 PM

着suit, black handbag, set hair
頁: [1]
查看完整版本: 見工你地通常會點著?