查看完整版本 : 開game前搓波, 又drop又後場, 什麼心態?

1號閒人 2018-8-11 10:15 PM

我今日都有幸遇到個對手,相方都係企防守位熱身,
高波來回唔夠10次,突然重殺我肚臍位:funk:

我拍擋嚇到哎出聲,我就嚇到要側身避波,勉強擋回過網做短波:smile_35:
但佢又唔去救波,等個波落地,佢先慢慢去執....真係古古怪怪 :smile_39:

alberta1996 2018-8-14 12:04 AM

練多啲咪得囉.

LeoLeoLeo2018 2018-8-14 03:00 PM

搓波的原則應該係打到去對方個位,等大家都可以回多幾板......

信天翁~ 2018-8-15 10:54 AM

呢D野無咩所謂既,你鍾意咪接,唔鍾意咪唔接去執波

Antwu 2018-8-15 10:42 PM

其實呢個做法都好正常,就是比賽前熱下身,試下手感同步法。

alanbaba 2018-8-17 01:23 AM

去到咁上下直接叫開波

RickyPun 2018-8-20 08:17 PM

通常係啲屎波嘅人先會咁無禮貌
,因為個 game 內贏你唔到,所以在 game 前贏下你囉!
人地點打係人地嘅事,佢差你又同佢差咩?!  有自己一套最重要。
通常熱身係
第一,企中場,推球。
唔好高遠,唔好放波,唔好又大力又細力,目的係要大家都熱身。
第二,企後場,打高遠,盡量同對手搓。
第三,剎波,唔好太尖。
目的都係熱身。然後,角色對調。自己挑俾對方剎。

ymhraymond 2018-8-22 09:07 AM

每個人都不同吧~不用放在心~

萬家清涼的蛇 2018-8-22 08:42 PM

當練波囉,你都可以比多啲拉吊佢玩架嘛

mhpc89 2018-8-23 12:25 PM

Just relax, watch him.

8862 2018-8-24 02:01 PM

正常,無問題

籠中雀躍的老闆 2018-9-5 11:13 PM

基本上 正常泥講一開始會企定定打下高遠波
打到咁上下之後drop波同後場 
可能係佢都想你同樣對佢drop波同後場
一齊熱下身

jonathan1230 2018-10-11 12:02 PM

睇得起你先比你走下咋, 唔鐘意都可以同對面講聲架

rodneyfan 2018-10-11 11:12 PM

當練下步法,我又覺得ok既,同埋容易入game

leachaha 2018-10-12 11:37 AM

打咩波冇所謂,只要慢一點速度就大家都好接同埋熱好個身

場上的波兒 2018-10-12 12:13 PM

我看了。開game 前......心態。 重要是你自己的心態啊。不是嗎?波打完了。你覺得呢?受影響/不受影響。自己實力最重要。

場上的波兒 2018-10-12 12:20 PM

[quote]原帖由 [i]RickyPun[/i] 於 2018-8-20 08:17 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=485931679&ptid=27618750][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
通常係啲屎波嘅人先會咁無禮貌
,因為個 game 內贏你唔到,所以在 game 前贏下你囉!
人地點打係人地嘅事,佢差你又同佢差咩?!  有自己一套最重要。
通常熱身係
第一,企中場,推球。
唔好高遠,唔好放波,唔好又大力又細力,目的係要大家都熱身。
第二,企後場,打高遠,盡量同對手搓。
第三,剎波,唔好太尖。
目的都係熱身。然後,角色對調。自己挑俾對方剎。 ... [/quote]

經驗之談。有見地。Ricky Pun. 説的是以影響别人的同時自己心裡有數不夠實力,所以不用介意。你的意識(型)態。帥氣啊。

cathefelix 2018-10-31 11:28 AM

剛遇到個C兄,第一球搓波,佢細力開,我以為大家做下平抽擋,點知第二板佢就好輕力點去網前,我以為佢吾識打控制吾倒,跟住連續四丶五球都輕力點去網前

明了,米當單打咁打,佢一點,就卒佢網,佢一起就半高波,大板殺落去

有兩嘢殺中佢身,咁起完個半高波又吾退後又吾舉拍,企咁近網

抵中

爽哂

跟著開 game, 佢都打得吾錯,又殺倒又走[u]倒[/u],係吾知點解同佢搓波下下細細力點網前,吾打高波又吾殺波,俾個高波佢,一壓後場又吾打,drop番佢又吾接,古靈精[u]怪[/u]

[[i] 本帖最後由 cathefelix 於 2018-10-31 11:59 AM 編輯 [/i]]

gingman 2018-10-31 12:05 PM

[quote]原帖由 [i]cathefelix[/i] 於 2018-10-31 11:28 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=489797414&ptid=27618750][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
剛遇到個C兄,第一球搓波,佢細力開,我以為大家做下平抽擋,點知第二板佢就好輕力點去網前,我以為佢吾識打控制吾倒,跟住連續四丶五球都輕力點去網前

明了,米當單打咁打,佢一點,就卒佢網,佢一起就半高波,大板殺落去

有兩嘢殺中佢身,咁起完個半高波又吾退後又吾舉拍,企咁近網

抵中

爽哂

跟著開 game, 佢都打得吾錯,又殺倒又走倒,係吾知點解同佢搓波下下細細力點網前,吾打高波又吾殺波,俾個 ... [/quote]
可能位C兄習慣咁樣拎個球感, 有啲球友一黎就淨係高遠5分鐘之後開game, 開game打得唔好就又賴波又賴未夠熱身, 我覺得熱身時平抽擋高遠網前都要做下先有埸館同用球球速既感覺

cathefelix 2018-10-31 01:43 PM

佢就爽,下下細細力點去網前

咁回波,有乜意思?

cathefelix 2018-10-31 01:51 PM

如果佢吾識打,又真係走吾郁都算

係要下下細細力點網前

試力?試拍?

我drop番佢,佢又吾郁

未熱身?起動吾倒?

咁做乜下下都點去網前?

cathefelix 2018-10-31 01:57 PM

可能佢當自已係教練?

waikim001 2018-11-3 09:21 PM

熱身姐。。甘就沒氣就打考慮是否合你打

地獄灰黑頭 2018-11-4 12:07 AM

幫妳快滴heat up

曾巨明 2018-11-4 07:07 AM

吾出奇'1个人都有

曾巨明 2018-11-4 07:17 AM

這些人是表演自己技術

miffmama 2018-11-5 01:59 AM

基本搓波熱身多數淨係慢打高波,但如果雙方有默契會拎粒波行前2步心口向前推個短波,示意平推;又或者輕力點殺,對方如果有默契會挑返叉燒比你繼續點殺;又或者慢drop一個長到發球線後既波,有默契者一樣會挑返叉燒比你。。。然後交換做

所以說穿了都係雙方有冇共識,但好多人搓波會輕鬆高波緊既時候,突然重殺你。。。或者drop個貼既斜線。。。引你埋網同你搓網,勾對角。。。打到好似比賽咁:fst_015:總之就係唔識搓波...仲要襯你唔為意偷襲成功會令佢地得到好多成功感,通常我既處理方法就係做電燈柱,望住佢drop, 睇住佢殺。。。仲要好hea好散慢咁讚佢好波,球球都讚但球球都唔接:lolhea到佢無癮,迫到佢識搓高波為止

光头强 2018-11-10 01:23 AM

😱ི😱ི

ka8888ka 2018-11-10 09:38 AM

第一球就殺波都唔少😂

光头强 2018-11-10 01:21 PM

每個人都不同吧~不用放在心~
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: 開game前搓波, 又drop又後場, 什麼心態?