查看完整版本 : 我喺一個幫人軀鬼嘅麥麥送外賣仔(14)

雨觴 2018-8-3 11:46 PM

我喺一個幫人軀鬼嘅麥麥送外賣仔(14)

「今日又嚟到12:00鐘,我哋繼續聽下一位聽眾嘅電話。」電台DJ小M說到。
呢個係一個深夜點歌傾偈嘅節目。
「我好唔開心!」一位聽眾話。
「做咩唔開心呀?」小M問
「我男朋友話要同我分手!由嗰日開始,佢就好似切底變咗第個人咁!」個聽眾喊住咁講。
順帶一題,小M其實係萌月,佢除咗係麥記到做part-time,佢夜晚仲有另一個身份,就係戀愛急救室嘅DJ,專係安慰一啲失戀嘅聽眾。
「嗰日?可唔可以分享下個故事?」小M又問,佢覺得佢男友係比鬼上身。
「嗰日我哋食完飯,未返屋企囉!佢突然話要去seven仔到買嘢,咁我自己未返去先囉!點知一返到嚟,佢就好似變咗第二個人咁,好暴躁,有時仲打我,有一日我放工返屋企仲見到佢同第個女人一齊,於是佢就同我提出分手,仲即刻叫我唔好留喺屋企度。」佢好傷心咁話。
「都唔怪得你咁傷心,咁就放低佢啦!搵過一個更好嘅人,雖然我知放低係好難,但放手啦!」小M話。我只可以咁講,其實我知道你男朋友嘅肉體已經比鬼魂佔據咗!
「接落嚟播首歌送比呢位聽眾《終於好天氣》希望你過咗呢次低潮之後,終於好天氣!」
---
音樂播出...
 Don't be alfead~
絕處到底可反彈高飛~
沒有永久的劫難期~
泥中翻身勇敢地撐起~
---
可惜,可惜!
萌月打開塔羅牌,唉咗一聲然後細細聲咁講,
「連神都唔容許佢哋一齊,好一對苦命情侶!」
↠↠↠↠↠↠↠↠↠↠↠↠↠↠↠↠↠↠
(以萌月作為自白)
「喂!我琴日夜晚喺電台度,聽到呢個故事,經理我哋要唔要幫佢?我收工嗰時問咗人攞佢電話。」萌月話。
「唔~都可以,不過我哋萌月做咩突然咁樂於助人!」經理笑一笑之後話。
「因為佢嘅故事,同我以前好似,所以我好想幫佢哋。 」萌月好正經咁望住經理講。
「哦!咁你就去囉!」經理話。
終是萌月就去搵返嗰個聽眾。
由於唔想咁多人知道麥記其實係驅鬼,所以佢會扮想用佢哋故事嚟拍劇嘅導演。
佢打算WhatsApp一下佢。
「請問你係咪琴日戀愛急症室嘅嗰位打電話嚟嘅聽眾?」萌月以導演嘅身份問佢。
「係呀!有咩事呀!?」嗰位小姐問。
「我想用你同你前男友嘅故事做一個微電影。你介唔介意?」我問。
「點解要喺呢個時間同我提返起佢嘅事?」佢問。
咁我都照直講啦!
「其實我想幫你!因為你男朋友其實有啲事!」我話。
「咁咩事?你係咪假㗎,你r撈啊?」佢話。
「唔係,我係真㗎,介唔介意出嚟見下?我真係可以幫到你男友。」我話。
「好呀!一試無彷,我只係想佢返嚟我身邊!」佢話。
「咁deal嫁啦!」我話
其實話大家知,我表面好似玩玩下,好似成日都好開心咁,但其實我都會唔開心,只係一直唔講,呢次之所以咁想幫佢,係因為我以前都試過,不過就唔係男友,係我啊爸,佢都係比鬼上身,本來我都唔知,因為我估佢係壓力太大姐!點知有一日我返屋企見到佢自己喺度自殘,仲要望住啲血喺度笑!
我細個嘅經歷,就令到我要立智成為一個神學家!
因為我唔想呢種事再發生喺任何一個人身上。
所以今次我一定要幫呢個女仔既男友。
頁: [1]
查看完整版本: 我喺一個幫人軀鬼嘅麥麥送外賣仔(14)