查看完整版本 : 強烈要求竹內美宥立即退賽以保留日方戰鬥力,維持Produce48日本成員出道比例

手塚晴 2018-8-5 19:00

竹內美宥係日本人氣低,年紀大,加上最新排名30,出道機會率唔大,更何況宜家入到圍的日本成員得返10個左右,預期花精力係一個無價值無希望的人身上,倒不如放晒精力係一堆人氣成員身上,櫻花,Nako,美瑠,朱里,仁美這d排名較高的人身上,只要票原集中,日本成員出道比例先至可以維持5個或以上。

竹內美宥就算唔退賽下一輪都會out,既然係咁,只要竹內美宥退賽將佢原有所得票分俾其他日本成員,俾其他人(好似美羽,美穗,朱里)過關進入下一回合,咁日本成員進入下一輪機會大增,先有機會出到道。

宜家要先保住櫻花,Nako入到圍,因為櫻花,Nako機會較大,之後按名次計,仁美,美瑠,朱里,美羽,美穗,只要保住這堆人氣成員,日本成員出道比例機會會大增。

[font=Microsoft JhengHei][/font]

手塚晴 2018-8-8 23:28

竹內美宥係速報排名暫時第四,唔知係唔係上次排名30差d出局博得同情票,主辨單位無所不用其技,居然用煽情去感動人去幫佢拉票,幫佢幫到出晒面,對其他選手唔公平,難為班務實,努力積極以實力打動觀眾而慘被淘汰(真子,十夢,惠里)。
[font=Microsoft JhengHei][/font]

乃木板井泉水 2018-8-13 23:08

[color=#ffffff].[/color]

[[i] 本帖最後由 乃木板井泉水 於 2018-9-17 11:18 AM 編輯 [/i]]

手塚晴 2018-8-14 02:20

[quote]原帖由 [i]乃木板井泉水[/i] 於 2018-8-13 11:08 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=485519445&ptid=27624175][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]

Sakura 總選舉以“最後一次參加”為理由要求得到第一,又説“無指原,無挑戰目標”。最後只得第3。
佢係 AKB 史上,最不知所謂的成員,必定得到教訓。 ... [/quote]

老實講Sakura咁講無錯,客觀d睇AKB總選除了指原有無法撼動的力量外,其餘實力都差唔多,仲有山本彩,柏木由紀唔參選,有得同Sakura鬥得返松井珠里奈。

Sakura係現有AKB屬Ace級成員,除了松井珠里奈外,其餘成員好難有佢的級數,話晒佢都幫AKB吸唔少Fans,無功都有榮,其實你係唔係松井珠里奈fans,因為松井珠里奈係總選教訓Sakura,受到指責,要無限期停工。

至於最不知所謂的成員到竹內美宥,都未輪到Sakura,參加九年AKB總選都圈外,一百名都唔入,之前仲有段長時間受到力捧,人氣無不得止,連簽名握手會都場面冷清,嚴重浪費AKB資源,最慘仲要用AKB48個名義參加Produce 48,整臭AKB48個名,臭出韓國。

手塚晴 2018-8-14 02:28

其實Sakura今次真係入選Produce 48,係日本活動時間必定減少,有傳參加Produce 48要係韓國活動一年半,咁唔多唔少影響佢係日本的人氣。

況且同樣入選Produce 48的日本成員,除了同屬HKT的Nako有人氣外,其餘都係宮崎美穗,竹內美宥係日本屬閒角的二打六角色,這個團都唔妨有起色,算唔算好似你所講受到教訓。

乃木板井泉水 2018-8-14 14:53

[color=#ffffff].[/color]

[[i] 本帖最後由 乃木板井泉水 於 2018-9-17 11:19 AM 編輯 [/i]]

手塚晴 2018-8-15 22:44

[quote]原帖由 [i]乃木板井泉水[/i] 於 2018-8-14 02:53 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=485554155&ptid=27624175][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]

真的嗎?松井不是真病?
Sakura 不尊重別人,亦未及乃指原流行
且看明年會否再選⋯
Korean 投俾竹內,不應投訴
可能真係主打韓國

個人感想,要睇到時想唔想買⋯ ... [/quote]

首先松井係總選完之後先病,會唔會病得咁及時
好大可能係公司借佢病去平息今次風波
我估松井至少一年後先會歸隊

Sakura說話無指原咁得體
而佢輕視對手已經得到教訓
事實上佢出道順風順水
一直受公司力捧
點會唔目中無人

竹內係韓國人氣一直都唔上唔落
最有人氣係Sakura同Nako
而竹內暫時排第四係上次排名跌至30的同情票(虛火)
下次one pick先見真章
其實竹內係日方暗捧對象(鏡頭僅次Sakura)

真係主打韓國有Sakura, Nako同仁美已經夠
況且宮崎美穗,下尾美羽都有人氣過竹內
竹內係這個組合似係可有可無
仲同日本主音Nako重疊
仲有韓國點會唔考慮日本市場
放珠里,美瑠落去起碼可以係日本賣多d碟

這個組合至少要有Sakura, Nako兩大人氣成員助陣先會有成績
唔係都係咁先
未去日本之前已經要解散

手塚晴 2018-8-17 20:20

理想出道日本人選:
1.     宮脇咲良
2.     矢吹奈子
3.     白間美瑠
4.     高橋朱里
5.     本田仁美/下尾美羽

1,2係韓國定日本都有人氣,係必須要係Produce48出道。

3,4係日本屬Top級別,3重要係關西地區NMB組合,對打入關西市場有重要性。

5係Team 8未來之星,年輕有潛力,對打入日本年輕市場有一定幫助

以這個陣容出道無論係韓日都有人氣,最重要係團員之間都有綜藝感,上韓國綜藝節目宣傳都無問題,綜藝感係成功吸飯的最大武器。

手塚晴 2018-8-26 12:09

純粹以商業角度出發,竹內出道對日韓雙方根本無任何好處,相對上比起人氣略低的本田同下尾更無價值。放本田同下尾去韓國出道受韓國訓練,至少慳一筆資源,又可以用新組合捧人。竹內係日本人氣低,年紀大,係PD48出道都唔妨會紅。

手塚晴 2018-8-30 00:15

其實想深一層竹內美宥出道對韓國最蝕底,打唔到入日本市場,無條大水喉點維持開支。相對上櫻花奈子一定要出到道,無論日韓都有人氣,其次珠里美瑠,如果日本得四個位,唯有出堆人氣成員。

手塚晴 2018-9-1 16:46

一如我所料,竹內美宥最終排名第17落選,而日本得櫻花,奈子同仁美入選,正正印證竹內美宥令日本出道名額少的主因。事實上以小嶋真子代替竹內美宥,以韓國人著重顏同舞蹈能力,換來更多韓國人投票,仲有真子係日本人氣,韓方無理由會放棄。

手塚晴 2018-9-16 21:35

竹內美宥累街坊,自己明知入唔到出道圈,死霸個主唱最後自己入唔到,抵佢死。一早叫佢退賽讓賢,留翻d票俾其他日本成員,宜家搞到兩敗驅傷,日本出得3個就好開心笑出來,罷明係韓方派來間諜,令日本成員內訌。

手塚晴 2018-9-24 17:06

唔該下次AKS醒目d,唔好派d咩竹內美宥參賽影衰成個AKB group,令全世界以為日本女偶像無顏值,實力又唔係好得。放無人氣成員都唔緊要,放研究生參加吸取經驗都唔錯。
頁: [1]
查看完整版本: 強烈要求竹內美宥立即退賽以保留日方戰鬥力,維持Produce48日本成員出道比例