查看完整版本 : 科大財務Finance Soc呈獻--2018科大商學院新生全攻略

hkustfss1819 2018-8-6 01:34 PM

科大財務Finance Soc呈獻--2018科大商學院新生全攻略

Hello !!
我地係2018-2019年度香港科技大學學生會財務學系學生會(The Finance Students' Society, HKUSTSU)嘅Exco
大家可以簡稱我哋做FINA SOC
今日Jupas就放咗榜喇,首先恭喜哂各位科大嘅新生,我哋FINA嘅Exco都希望透過呢個Post俾到最全面嘅科大資訊大家!

FINA Soc簡介
[attach]8622907[/attach]
香港科技大學財務學系學生會喺1992年成立,係科大入面6個sbm departmental society其中之一。作為唯一一個連繫財務系學生和財務學系嘅學生會,我哋Fina嘅Exco將會準備一系列嘅活動促進members對Finance嘅興趣,同時希望佢哋可以一齊參加活動識多啲朋友~
好多人以為關於金融嘅活動都會太偏重於學術範疇上面,不外乎一啲投資嘅talk。但係其實Fina籌備嘅活動好多元化架!例如有Finance Festival, Mentoring Program同一系列嘅Society Gathering, 務求令members覺得好玩之餘仲學到嘢添~

[[i] 本帖最後由 hkustfss1819 於 2018-8-6 01:41 PM 編輯 [/i]]

hkustfss1819 2018-8-6 01:42 PM

[b][u]課程簡介[/u][/b]
商學院由2016年開始同時實行學院制(School-based Admission) 同課程制(Program-based Admission)收生,即係有一部分同學會係讀完一年半基礎課程同大學核心課程之後再根據成績揀major,有一部分同學入黎科大嘅時候就有major
無論你係School-based定Program-based入科大,喺Year 1都會一齊讀基礎課程架~商學院嘅基礎課程包括:會計學、經濟學、財務學、資訊、商業統計及營運學、管理學、市場學嘅課程。就算你中學高中既時候無讀商科都唔洗擔心讀唔黎架,因為你入黎UST之後都會讀返商學嘅基礎課程~

科大商學院提供俾學生選修嘅Major有11個,分別係:
[list][*]BBA in Economics (ECON)[*]BBA in Finance (FINA)[*]BBA in General Business Management (GBM)[*]BBA in Global Business (GBUS)[*]BBA in Information Systems (IS)[*]BBA in Management (MGMT)[*]BBA in Marketing (MARK)[*]BBA in Operations Management (OM)[*]BBA in Professional Accounting (ACCT)[*]BSc in Economics and Finance (ECOF)[*]BSc in Quantitative Finance (QFIN)[/list]

課程大綱
Economics (ECON)培養學生面對未來的挑戰,能獨立分析和不斷變化的經濟和社會環境作出反應。了解密切相關的公司外部經濟環境和內部經營問題,對經濟推理將有助於穩健經營決策。適合對社會和經濟問題的研究感興趣,渴望成為管理者和商界領袖的學生。

Finance (FINA)認識決策和金融定性和定量分析的分析和批判性思維能力。學生將學習如何評估和價格風險,如何識別寶貴的機會,如何評估備選方案,如何管理金錢。包括企業融資,投資分析和投資組合管理等。

Global Business (GBUS)注重培養學生的全球視野和應用為基礎的學習,讓學生接受全球性挑戰去實現自己的夢想。

Information Systems (IS)認識一個機構和公司的基本的運作知識,如設計,分析,運用和管理資訊系統。幫助學生取得專業資格,而且有機會參與一年實習。

Management (MGMT)認識如何有效地管理人員和資源。學生將能夠理解和應用實用管理技能:制定短期和長期的目標,系統地進行嚴格的決策流程,設計組織結構,解決業務問題等。

Marketing (MARK)為學生提供分析工具來理解營銷問題和技能知識,解決了企業行業遇到的實際問題。

Operations Management (OM)認識如何有效管理各類組織資源和業務流程。強調經營理念和定量分析,設計,規劃,控制和改進企業運營的實際業務應用。

Professional Accounting (ACCT)使學生在商業和會計知識,溝通和領導能力有堅實的基礎。精益求精的專業課程,包括由著名的商務人士主導的研討會,被納入課程,讓學生從行業領導者學習。

Economics and Finance (ECOF)提供了經濟學與注重分析能力和定量的方法,並在金融學的基本訓練嚴格的訓練。旨在培養未來的領導者和研究人員。

Quantitative Finance (QFIN)認識投資金融業的基礎上的數學和統計工具,計算的經驗,金融知識,包括在本項目的專業領域,投資策略,投資組合管理,衍生產品定價和風險管理。

除咗以上11個programme之外,商學院亦與理學院合作提供兩個BSC PROGRAMS,分別係

[list][*]BSc in Biotechnology and Business (BIBU)[*]BSc in Mathemcatics and Economics (MAEC)[/list]

課程大綱
Biotechnology and Business (BIBU)Year 1除了要讀一些商業的基礎課程外,還要讀理科的基礎課程,例如:化學、生物。學生能同時認識到生物科技和商業的知識。旨在提升學生在生物科技的發展上的創意和更長遠的思維方式。

Mathematics and Economics (MAEC)強調數學與經濟的關聯,着重學生在數學的運用能力, 並為學生提供一些實質訓練, 協助他們能在未來從事一些關於計量的工作。同時也適合對數學和經濟方面想繼續升學的同學。

除此以外,科大也有一個跨學科課程事務處(Interdisciplinary Programs Office, IPO),提供了3個PROGRAMS,分別係
[list][*]BSc in Environmental Management and Technology (EVMT)[*]BSc in Risk Management and Business Intelligence (RMBI)[*]Dual Degree Program in Technology and Management (DDP)[/list]

課程大綱

Environmental Management and Technology (EVMT)能深入地探索更多環境的問題,讓學生能在平衡各方利益的情況下,想出更多創新的環境保護方法。 旨在培育未來與環境相關的領導者和研究人員。

Risk Management and Business Intelligence (RMBI) 認識商業管理上的風險,並學習通過分析現有資料和數據來製定最佳方法去進行管理和決策。旨在提升學生的分析能力和思維方式。

Dual Degree Program in Technology and Management (T&M-DDP)在此5年的degree program,學生能選擇工程學或理科其中一個,再加上商科。工程學方面有9個major可以選擇,而理科只有生物工程可以選擇。商科則需要讀一些基礎課程。旨在培育學生能從科技角度和商業角度去分析事情。

此外,IPO還有提供一個Degree Program: Individualized Interdisciplinary Major Program,這並非JUPAS PROGRAM,但學生能在入學後申請入讀此科。

課程大綱
Individualized Interdisciplinary Major Program(IIM) 學生自訂一個合適於自己的major,但此major必須有一個深入探討的主題,並要通過學校的審批,現有的包括:仿生學、生物能源管理。 適合未來想從事研究的同學。

[[i] 本帖最後由 hkustfss1819 於 2018-8-6 04:01 PM 編輯 [/i]]

hkustfss1819 2018-8-6 01:43 PM

[u][b]科大交通[/b][/u]
平時成日都話科大好偏僻啦,不過其實呢到嘅交通都好方便,有好多唔同嘅方法入到嚟㗎,依家就等我地教你點樣入嚟科大啦

1.經彩虹
-小巴
大家到咗彩虹站之後去C1出口上,然後擰轉面見到最頭嗰個小巴站就係啦
小巴-11
車費: $7.1
車程: 約15分鐘
班次: 6 - 15分鐘
服務時間: 05:20-23:50

小巴-11S(深宵線)
車費: $8.5
班次: 15 - 50分鐘
服務時間: 00:20-05:20
[attach]8623036[/attach]

-巴士
喺彩虹搭巴士都方便架,同樣喺C1出口上去,今次右轉就見到巴士站架啦
巴士- 91
車費: $7.4
車程: 約30分鐘
班次: 20-25分鐘
服務時間: 06:00 -22:25

巴士- 91M
車費: $6.1
班次: 12-20分鐘
服務時間: 06:00 -00:10

巴士-91P(*特別班次)
車程: 約 12 - 20mins
班次(鑽石山): 07: 50 ;08:05 ;08:15 ;08:30 ;08:50
፠鑽石山—>彩虹~5 mins
服務時間: 07:50 -08:50

2.經鑽石山
通常都會建議大家去彩虹轉車嘅,因為搭港鐵由鑽石山去彩虹只係一個站大約兩分鐘嘅時間,但之後搭車返科大就會快啲。不過如果你依然想喺返鑽石山上車,就可以經鑽石山C2出口搭91,91M或者91P啦
[attach]8623037[/attach]

3. 經坑口
到左坑口港鐵站由B1出口出,向左轉過兩條斑馬線就會見到小巴站啦
-小巴
小巴 11M
車費: $5.2
車程: 約10分鐘
班次: 3-10分鐘
服務時間: 07:00 -24:00
[attach]8623038[/attach]

小巴-11
車費: $7.1
班次: 6 - 15分鐘
服務時間: 05:20 -23:50

小巴-11S 深宵線
車費: $8.5
班次: 15 - 50分鐘
服務時間: 00:00 -05:00

其實嚟到坑口站搭往鑽石山方向嘅91M都仲返到科大架,不過如果小巴站唔係太多人大部分人都會選擇返搭小巴嘅

4.經寶琳
喺新都城中心二期嘅UG/F由電梯落就見到巴士同小巴站啦
-小巴
小巴- 12
車費: $10.8
፠分段收費$7.0 (上車後俾錢前記住要同司機講去科大呀~)
班次: 10-15分鐘
服務時間: 05:50 -22:25

-巴士
巴士- 91M
班次: 12 -15分鐘
服務時間: 05:40 -23:50

5.經調景嶺/將軍澳
-巴士
巴士-792M
車費: $6.9
車程: 15-25分鐘

6.經牛頭角
係牛頭角港鐵站A1出口轉左就見到104小巴站架啦。104小巴係一架循環線小巴嚟架, 起點同終點都係科大,大家留意返啦~

7.經西貢
-小巴
小巴- 12
車費: $10.8
፠分段收費$6.6 (上車後俾錢前記住要同司機講去科大呀~)
班次: 10-15分鐘
服務時間: 05:50 -23:15

巴士
巴士-792M
車費: $6.9
車程: 15-25分鐘
服務時間: 06:30 -23:45

香港科技大學(北閘)
如果你喺彩虹、坑口(11M小巴)、寶琳(12小巴)、西貢或者鑽石山上車,你就會喺北閘落車

香港科技大學(南閘)
如果你係坑口(11)、寶琳(91M)、清水灣(91)或者牛頭角上車, 就會係南閘落車啦

[[i] 本帖最後由 hkustfss1819 於 2018-8-6 02:19 PM 編輯 [/i]]

hkustfss1819 2018-8-6 01:51 PM

[b][u]科大地標[/u][/b]
火雞
科大最具代表性嘅地標,因為外型相似而被叫火雞,實質上係一個日晷嚟
[attach]8623010[/attach]
青蛙路
出入科大北閘必經之路,地上十二隻大字象徵住科大人對民主嘅追求,傳聞中春夏天好多青蛙出沒
[attach]8623011[/attach]
蘑菇
蘑菇係一個蘑菇形嘅觀景台,有180度嘅無敵大海景,科大嘅術語「跳蘑菇」就係指呢度
[attach]8623012[/attach]
智慧石
Bridge Link中間嘅一舊石,相傳如果踩上去嘅話一係Dean List,一係Quit U,信不信由你
[attach]8623013[/attach]
天一泉
LG7 Canteen隔離嘅一個噴水池,從來冇人預測到佢幾時會噴水,而假期會有好多小朋友係度玩水
[attach]8623014[/attach]
偷情小徑
連接Bridge Link同大斜嘅一條小路,夜晚嘅時候會好黑好靜,所以會有唔少情侶係度談心
[attach]8623015[/attach]
共振橋
連接main building同大斜嘅一條橋,閒時都有唔少人係上面跳,感受條橋嘅振動
[attach]8623016[/attach]
Seafront
顧名思義Seafront就係科大最接近海洋嘅地方,得閒可以約三五知己嚟睇下日落看下海~
[attach]8623017[/attach]

[[i] 本帖最後由 hkustfss1819 於 2018-8-6 02:11 PM 編輯 [/i]]

hkustfss1819 2018-8-6 01:52 PM

[b][u]科大設施[/u][/b]
Concourse
上落堂必經嘅地方,一到轉堂時間就會人山人海
[attach]8623085[/attach]
Academic Records and Registration (ARRO)
ARRO係Concourse,如果想補領學生證同埋有關於學費、唔同course同grade嘅問題都可以嚟呢度
[attach]8623086[/attach]
Barn B
Concourse嘅另一邊就係Barn B,科大入面印嘢最方便嘅地方,想印notes可以嚟呢度
[attach]8623087[/attach]
ATM
Barn B嘅隔離有三部ATM,想㩒錢可以嚟呢度
[attach]8623088[/attach]
The Base
The Base係一個推廣創業文化嘅地方,定期會舉辦唔同嘅seminar同workshop,而平時都可以入去傾下project食下嘢
[attach]8623089[/attach]
郵局
係Enterprise Center嘅最底層,可以係度收信收包裹,出面亦都有郵箱寄信
[attach]8623090[/attach]
Conference Lodge
係LSK上面嘅五星級酒店,一般係由科大嘅來賓住
[attach]8623091[/attach]
Security Center
係Lift 2 G/F隔離,想報失可以去呢度
[attach]8623092[/attach]
銀行(東亞,中銀,恆生)
科大有三間銀行,中銀同恆生就係Security Center隔離,東亞就係另一邊
[attach]8623093[/attach]
[attach]8623094[/attach]
[attach]8623095[/attach]Souvenir Shop
係恆生銀行隔離,有唔同UST嘅精品賣,定期有discount得閒可以去睇睇
[attach]8623096[/attach]
商務
係呢度俾course code職員就可以買到教科書,亦可以係度買到上堂要用嘅文具
[attach]8623097[/attach]
Student Lounge
係Lift 4隔離,有電腦同梳化,啱哂想搵個地方傾下計、溫下書嘅你
[attach]8623118[/attach]
Student Service Counter (SSC)
係Student Lounge入面,申請學生八達通張form就係呢度攞
[attach]8623119[/attach]
Co-op Shop
係McDonald's隔離,有唔同嘅低過市價嘅文具同日常用品賣
[attach]8623120[/attach]
Fusion
位置LG7嘅Fusion係科大入邊唯一嘅超市,要買日用品通常都要嚟呢度,科大人出示學生證仲有折架
[attach]8623121[/attach]
Printing Shop
係LG5嘅Printing Shop提供釘裝剪切影印一站式服務,不過就要用八達通冇得用Printing Budget入面嘅錢印嘢
[attach]8623122[/attach]
EF Locker
上網買嘢或者收包裹都可以揀用LG3同LG4嘅智能櫃收
[attach]8623123[/attach]
診所
由Lift 4隔離條樓梯行落去就係科大嘅診所,科大學生睇醫生係免費架,但係科大人通常叫診所做獸醫,所以睇唔睇就自己諗喇
[attach]8623124[/attach]
牙醫
科大嘅牙醫診所係獸醫隔離,每年可以免費check一次牙,如果要洗牙都係大約$70
[attach]8623125[/attach]
Mega Hair
同樣係診所隔離係科大人嘅Salon,如果想平平地係科大剪頭髮可以係呢度剪
[attach]8623126[/attach]
燒烤場
BBQ場就係Seafront,如果想燒嘢食可以近近地去燒
[attach]8623127[/attach]

[[i] 本帖最後由 hkustfss1819 於 2018-8-6 02:36 PM 編輯 [/i]]

hkustfss1819 2018-8-6 04:04 PM

[b][u]運動設施[/u][/b]
Artificial-turf Soccer Pitch
人造草地球場,平時可以嚟踢下波跑下步
[attach]8623456[/attach]
Sports Hall
室內體育館,可以打羽毛球同籃球,不過就要book咗場先得
[attach]8623457[/attach]
Fitness Center
可以嚟做Gym攀石同打壁球,另一個Gym Room係Hall VIII嘅樓下,方便有住Hall嘅科大人
[attach]8623458[/attach]
網球場
Hall IV對面有兩個,南閘都有
[attach]8623459[/attach]
小型足球場
係Seafront嘅五人足球場只要冇人book就可以入去踢
[attach]8623460[/attach]
Seafront籃球場
同隔離嘅五人足球場一樣只要冇人book就可以入去打[attach]8623461[/attach]
游泳池
科大有兩個泳池,室內嘅由11月開到4/5月,而室外嘅由4/5月開到11月[attach]8623462[/attach][attach]8623463[/attach]

[[i] 本帖最後由 hkustfss1819 於 2018-8-6 04:11 PM 編輯 [/i]]

hkustfss1819 2018-8-6 04:04 PM

[u][b]教學設施[/b][/u]
李兆基商學大樓(LSK)
各位Business嘅同學大部分嘅堂都會係LSK上,各大Business Department嘅Office亦都係LSK
[attach]8623618[/attach]
Finance Department
LSK五樓就係finance department喇,交FINA course嘅功課同埋見Professor都會係呢度
[attach]8623619[/attach]
鄭裕彤樓(CYT)
主要係Lab同埋課室
[attach]8623620[/attach]
圖書館
科大嘅圖書館有五層,館藏量極高,但係記得要帶學生證先入到
[attach]8623621[/attach]
Learning Commons
簡稱LC,係LG1嘅自修室,可以book房同朋友溫書
[attach]8623622[/attach]
Mathematic Support Centre
係Lift 3嘅三樓,有任何數學上嘅問題都可以上去搵人教
[attach]8623623[/attach]

[[i] 本帖最後由 hkustfss1819 於 2018-8-6 04:55 PM 編輯 [/i]]

hkustfss1819 2018-8-6 04:21 PM

[b][u]科大飲食[/u][/b]
Reg Day行到咁上吓可能大家都會覺得肚餓想搵嘢食㗎啦,跟住落嚟就等我地介紹一下科大有咩食啦:loveliness::loveliness:

Starbucks
位於Atrium嘅左面,基本上入到火雞一眼就可以望到㗎啦,記得出示學生證嘅話會有七折㗎,所以想買都要忍忍手,等攞左學生證先好去買啊[attach]8623710[/attach]
Subway
位於鄭裕彤樓嘅地下,即係大家攞學生證嘅出面,平時轉堂趕嘅話都可以去買個包頂住先㗎[attach]8623711[/attach]

美心Canteen
位於LG1,有齊中西式嘅食品,價錢算平之餘仲要質素唔差,朝早嘅時候仲可以去買個早餐添[attach]8623712[/attach]

南北小廚
位於Atrium嘅中式酒樓,妟晝去可以叫下點心,夜晚就可以叫餸食飯,酒樓嚟講都算平,大約$50到啦,係Re-u嘅聖地嚟㗎[attach]8623713[/attach]

Asia Pacific Catering (大家樂)
都係位於LG7,呢到嘅早餐同下午茶餐都幾受歡迎㗎,因為佢夠曬平同埋夠曬飽肚啊!![attach]8623714[/attach]

Gold Rice Bowl 金飯碗
位於LG7,我地通常會叫佢做金兜,日日都會有唔同嘅廚師推介,而且分量都幾多,不過就成日都有人話佢幾伏[attach]8623715[/attach]

Milano Fresh
都係位於LG7,係平價西餐嘅好選擇,如果你係鐘意食沙拉嘅話呢到絕對係啱曬你添啊!![attach]8623716[/attach]

McDonald's& McCafe
M記相信都無須多講啦,位於LG5,科大學生買McCafe會有九折[attach]8623717[/attach]

LSK Canteen Chartwells
位於LSK地下,平時busi學生去LSK上堂就多數都會嚟呢度食埋lunch嘅,雖然係就係遠啲但係質素絕對有保證!!不過唯一嘅問題就係佢依家裝修緊,未知幾時會開翻
Cafe Liscio
喺LSK Canteen出面,有沙律同鬆餅等可以買,想食健康啲嘅就可以嚟呢度食

Ebeneezer’s
都係喺LSK Canteen,主要售賣清真食品,呢到嘅咖哩飯同kababs都好好食㗎,不過呢到本身就冇位坐嘅買完可能要去翻隔黎LSKCanteen食[attach]8623718[/attach]

Seafront Cafeteria
位於HallVI地下,因為佢開到凌晨兩點又近Hall,所以係住Hall同學宵夜嘅好選擇,其中車仔麵同糖水都好受歡迎㗎[attach]8623719[/attach]

Uni-Bar
大斜一直向上行到職員宿舍附近嘅酒吧,可以約人去飲酒睇波,定下飛鏢咁

UC Bistro
Uni-Bar隔離嘅高級西餐廳,氣氛都幾好,但價錢亦都比較貴,大約$80到啦[attach]8623720[/attach]

UniQue
位於ConferenceLodge 2/F,酒店級飲食,三餐都有buffet,都可以上嚟一路食嘢一路睇景,價錢方面就一定貴啲㗎啦,起碼都$100起跳[attach]8623721[/attach]

[[i] 本帖最後由 hkustfss1819 於 2018-8-6 05:20 PM 編輯 [/i]]

hkustfss1819 2018-8-6 05:02 PM

今年嘅8月8號同9號就係JUPAS Registration Day啦!呢兩日科大會有唔同嘅入學講座、enrichment talks、tours同埋workshops等大家深入了解大學生活。除此之外,各大Society嘅O’Camp公開接受Freshmen報名啦!而我地科大財務嘅O’Camp期係8月16號到8月18號,爲期3日。我地O’Camp今年嘅主題係Voyage of Finance,我哋FINA將會帶領各位「乘客」開展新嘅旅程,幫大家適應新嘅校園,認識新嘅朋友。FINA喺科大出哂名玩得又讀得,最warm最團結,最有人情味,想chill住咁博盡就要參加FINA ocamp啦!我哋有最熱血真火campfire,最刺激水戰,最好玩city tracing,為你帶嚟一生難忘嘅回憶,想你嘅大學生活有個美好嘅開始,就唔好錯過我哋嘅Ocamp啦。

[[i] 本帖最後由 hkustfss1819 於 2018-8-6 08:54 PM 編輯 [/i]]
頁: [1]
查看完整版本: 科大財務Finance Soc呈獻--2018科大商學院新生全攻略