查看完整版本 : Noah vs Serena vs Stepwgn

edli1234 2018-8-18 06:01 PM

Noah vs Serena vs Stepwgn

Noah vs Serena vs Stepwgn 大家會點簡?

mihei 2018-8-18 08:53 PM

上網search,已經有好多比較,你可以搵下。
最近試左新serena VIP, 我偏向呢架,因為座位可7+1,第三排可向前移,十個氣袋,360度泊車鏡

Noah: 我唯一鐘意係佢有+/-波箱,但佢得兩個氣袋

Stepwgn: 本身唔太鐘意佢個外型同個雪櫃門,亦有師兄話要整個雪櫃門好貴,佢行1.5tubro, 維修貴同未必慳油

馬路G友 2018-8-21 03:17 PM

Noah 易楂,省油,舒適,保險平。

[[i] 本帖最後由 馬路G友 於 2018-8-24 10:55 AM 編輯 [/i]]

前晚變態的牛 2018-8-31 02:22 PM

Serena,十氣袋保護性強好多!

chantinlung 2018-8-31 06:22 PM

第三排可向前移, 正!!!

~11~ 2018-9-3 10:38 PM

[url]https://www.youtube.com/watch?v=7XIVyVVmnzI[/url]

ANTHONYCHAN909 2018-9-4 02:56 AM

3部都租過,揸咗300幾至700公里不等。

Serena: 設計多花款,實用,舒服,但避震偏軟,過線轉彎擺動大,軚多虛位,CVT極垃圾,80-120係踩極都唔上,完全唔似2000cc. 制動力不足,最少3-4個車位停車,油耗10公里/升上下,最食油。

[[i] 本帖最後由 ANTHONYCHAN909 於 2018-9-4 02:57 AM 編輯 [/i]]

ANTHONYCHAN909 2018-9-4 03:05 AM

Noah: 都係偏舒適,都冇serena咁多花款。軚感好過serena 少少,避震硬返少少正常啲,但比較單薄,空洞感強啲。我揸混能版有電池大風啲會搖。CVT好少少但力水只係夠,起碼唔會好似Serena咁忍不住彈冚check 係咪2000cc.
最中庸。
極慳油,15公里/升

[[i] 本帖最後由 ANTHONYCHAN909 於 2018-9-4 03:20 AM 編輯 [/i]]

ANTHONYCHAN909 2018-9-4 03:17 AM

STepwgn: 箱型7人車最好揸,CVT最爽快,反應接近傳統自動波。80-120上得好爽快,起步都夠力,完全唔似1500cc(好有VW 1.4嘅感覺)。揸落大力過Serena嘅2000cc. 由於避震最硬,過線和穩定度高;軚盤少虛位指向性好,出奇地山路表現幾好,起碼唔會左fing 右fing. 制動力算足,雖然冇歐洲對手咁應但都ok, 係試過落山打過幾次腳(搵唔到23波engine brake:smile_42:)
雪櫃門好用。不過好似冇尾bumper?
油耗唔錯,12-13公里/升

[[i] 本帖最後由 ANTHONYCHAN909 於 2018-9-4 03:19 AM 編輯 [/i]]

alanchan1982 2018-9-6 11:31 PM

Noah 中間係captain seat 比 serena 舒適。
頁: [1]
查看完整版本: Noah vs Serena vs Stepwgn