查看完整版本 : Macbook pro 13" TB 2017版 wifi 斷線問題, 求解決方案

happyhappyapple 2018-8-24 01:15 PM

Macbook pro 13" TB 2017版 wifi 斷線問題, 求解決方案

各位大大, 求救~

本人之前一直是用macbook air, 連上屋企wifi用, 一直都相安無事, 好快好順...

但一個月前轉左新機macbook pro 13" TB 2017版後, wifi就出現經常性斷線問題出現了:smile_41:

一直用住不間斷咁上網係冇事的, 但只要你放埋部機一邊唔用佢唔郁佢, 幾分鐘後用番, 個wifi就顯示連不上, 要off wifi後, 過一陣再連就冇問題.  

但我都sure唔關我wifi訊號問題, 因為手提一直上緊, mytvsuper又連住wifi播緊冇問題.呢段時間我又冇轉過rounter...但就係部macbook pro個wifi連線經常咁斷線...我覺得好困擾.

我有上網search過, 有1-2個方法我都試過了, 但問題都得唔到解決.

請問有冇同我一樣情況出現嘅大大們呢?
如有, 請問大家係用邊個解決方法?

謝謝大家:loveliness:

6674 2018-8-24 04:47 PM

試過邊1-2方法?等人估少d。

esprithk 2018-8-24 05:43 PM

你家中有沒有將不同裝置都設定fixed IP。 這樣可減少撞ip機會。
撞ip就會上唔到。

happyhappyapple 2018-8-24 05:44 PM

第一雒

1) 首先開啟『系統偏好設定』。
2) 接著點選『網路』,再進入『進階』。
3) 在『進階』的視窗中,下方有幾個選項,其中一個『需要管理者授權』的部分,把裡面的『更改網路』打勾勾。
4) 然後按下『好』,這樣就行了。

這個方法的邏輯是,
避免 MacOS 自己自作聰明的在背景更換到其他的網路連線,
或者是跳出現在連接的網路,
因為一旦網路變更,必須要管理者打入密碼才行。

happyhappyapple 2018-8-24 05:47 PM

第二種

是在「系統偏好設定>網絡>位置」中,除「自動」以外加入一個新的位置。
經測試,在加入新的位置後,一切即回復正常,再沒有斷線問題,我也沒有藉口購買新的 Router。

以上呢個我試過都係唔得。

happyhappyapple 2018-8-24 05:48 PM

~已刪除~

[[i] 本帖最後由 happyhappyapple 於 2018-8-24 05:50 PM 編輯 [/i]]

happyhappyapple 2018-8-24 05:50 PM

[quote]原帖由 [i]esprithk[/i] 於 2018-8-24 05:43 PM 發表 [url=https://computer.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=486152892&ptid=27666016][img]https://computer.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
你家中有沒有將不同裝置都設定fixed IP。 這樣可減少撞ip機會。
撞ip就會上唔到。 [/quote]

冇set過, 因為之前用macbook air冇事, 只係轉左macbook pro之後就係咁, 好奇怪:smile_39:

6674 2018-8-24 06:20 PM

3. 如樓上, Advance/ TCP/IP, choose Use DHCP with manual address.  一般 router 應該可以 reserve ip 俾指定裝置 (thru mac address)

4. Energy Saver 
a, on battery, do not enable power nap
b. on power supply, enable "wake for network access"

5. Refresh router

6. 拎去 Apple Store, 佢地識診斷 wifi card 有冇問題

6674 2018-8-24 06:24 PM

Also try
把 home network 移至最頂。

[attach]8690459[/attach]
頁: [1]
查看完整版本: Macbook pro 13" TB 2017版 wifi 斷線問題, 求解決方案