查看完整版本 : 讀degree 社工好定master 的社工好?

ilovevpw 2018-8-27 10:23 AM

讀degree 社工好定master 的社工好?

[font=新細明體][/font]我[font=Calibri]degree[/font]是讀輔導及心理學,做左幾年小學輔導工作,黎緊想報[font=Calibri]19[/font]年的社工碩士[font=Calibri](MSW)[/font],最近同老闆傾計,佢提醒我,你要留意你讀完[font=Calibri]MSW[/font]搵工的機會率,有顧主或招聘指明請學士註冊社工,因為老闆會中意本科社工畢業的人,覺得本科非社工再讀[font=Calibri]MSW[/font]叫半途出家。[font=Calibri] [/font]如果不理會讀的年期及金錢,我想問下大家意見,特別是讀[font=Calibri]MSW([/font]本科非社工[font=Calibri])[/font]的朋友仔在搵工及升遷的情況,謝謝。[font=新細明體][/font]備注[font=Calibri]: [/font]我打算[font=Calibri]degree [/font]同[font=Calibri]master[/font]都報曬,到時邊間收我再諗[font=Calibri]([/font]不過相信到時我仍會煩緊讀[font=Calibri]degree[/font]定[font=Calibri]master)[/font]
[font=新細明體][/font]
[font=新細明體][/font]

twdream 2018-9-9 02:30 PM

我會揀讀 master

greentea2014 2018-9-21 09:06 PM

其實現在分別不大了。

Vincent2019 2018-9-26 08:48 AM

當然係讀Master,其實都沒有什麼分別的,但是學歷是高一級

可惜我是金牛座 2018-10-9 06:39 PM

當然是報master啦,始終學歷高啲,日後晉升機會都高啲啦!再者,degree不是比asso/ hd社工報的嗎?(有錯請糾正):loveliness:

canbiel6623 2018-10-21 04:42 PM

MSW比較好, BSW 太多爭, 又讀得耐, 你仲要有DEGREE底, 唔好浪費時間

Ratchet 2018-10-24 05:05 PM

Part-time Bachelor 而家得返明愛一間,而且for ASW/HDSW 已註冊社工進修用。

除非你下定決心想 full-time 返讀返個四年制 UGC BSW ,
否則你都係只可以揀 MSW 一途。

利申:現part-time MSW學生
頁: [1]
查看完整版本: 讀degree 社工好定master 的社工好?