查看完整版本 : 想買部bmw 116i /116ia

chufai1979 2018-9-2 11:17 AM

想買部bmw 116i /116ia

我有渣開車,但係對汽車機件冇乜概念,想買部bmw 116i /116ia,年份2010至2011,budget 大約5萬蚊左右,唔好太食油,最好可以有Keyless,多功能呔控,可以定速唔使吊住油門。

想請問各位師兄,買呢一款車有咩要留意,116i同116ia有咩分別,維修補多唔多,油費大約幾錢1公里?

mightykoala 2018-9-2 12:55 PM

省油車大把選擇,幾時到寶馬?而且一部欠馬力欠性能欠空間欠豪華設備的寶馬價值何在?

chufai1979 2018-9-3 12:32 AM

師兄我唔係好識車,覺得116ia但樣幾靚所以有興趣。
想求教,可否俾少少意見我,應該買咩車?
年份2010以後,budget 大約5萬蚊左右,唔好太食油,最好可以有Keyless,多功能軑控,可以定速唔使吊住油門。
想請問各位師兄,買車有咩要留意?維修補幾多,油費大約1.2以下per公里?

神秀天王 2018-9-3 11:27 AM

116唔好呀,車重又鈍,118i啦

chufai1979 2018-9-3 11:29 AM

118油耗貴啲?

mightykoala 2018-9-3 04:28 PM

[quote]原帖由 [i]chufai1979[/i] 於 2018-9-3 11:29 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=486695104&ptid=27686516][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
118油耗貴啲? [/quote]
不如咁講,樓主每年楂幾多公里?期望部車慳幾多錢?

peter712 2018-9-3 06:46 PM

定速香港用唔到,除非出入機場

chufai1979 2018-9-4 11:43 AM

期望每公里油費大約一蚊至1.2左右,一星期出入機場2次,每次出入機場單程計24km,成本控制喺$100左右,(包括橋費來回共40)

mightykoala 2018-9-4 01:40 PM

油價隨時升跌,計鬆啲當今天16.69/L,用最基本油卡減$1.2/L,即$15.49/L; 以每公里$1計,即6.5L/100KM,以高速道油耗計,2.0-2.4NA車亦不難有比表現。

另一個重點,當你每星期24KM X 4 = 96KM,再額外加私人用roundup成150KM,一年就是150 X 52 = 7,200。以平均8L/100KM計,每年總油費約9,000元。

呢個數字咩意思?就係咁少油量,部車再省油都平衡唔到入一次車房。楂部Camry成本分分鐘平過寶馬仔。要計到盡買Ractis Jazz果啲,行2碌再平一截。

chufai1979 2018-9-4 02:00 PM

又啱喎,應該係咁計。
咁如果只係比較1系,116,118,120(我覺得個樣靚),車價又大約5、6萬,
我其實都有少少心大心細,係唔係買部大少少cc好力啲會好啲呢?
我想買116 ,純粹係因為諗住啲油會平啲,同埋車價五、六萬好似平少少🤔

mightykoala 2018-9-4 04:36 PM

首先係知邊一兩樣最緊要。如果當生意逐毫計,唔使考慮寶馬。

想欣賞寶馬所謂操控、運動,起錶位係120以上;咁當然,120都算稱職的靈活小型家庭車。你自己都識計數,馬力越大,預算內的車款就越舊,修理密度有可能上升。

部車用量唔係咁高,又未必用來跑單、救命的話,克服到意料中的難處就可以一親芳澤,唔得選返日本車仔~
頁: [1]
查看完整版本: 想買部bmw 116i /116ia