查看完整版本 : 睇完書/文章但記不入腦

jacky8520 2018-9-8 04:54 PM

睇完書/文章但記不入腦

我想養成閱讀既習慣
但每次睇完一篇文章,新聞,或者一本書,
轉個頭就唔記得左
感覺好似係"純粹望左d字 沒再深入思考"
平時想拎d話題出黎講 但又唔記得前幾日睇過d咩。。。
係咪我轉數太慢 太蠢
亦或短期記憶與長期記憶轉換唔到
有咩方法改善:fst_004:

司令官 2018-9-8 05:33 PM

從communication theory來說,透過分享,發表意見,從而與異質立場進行交流,會使人更願意深入特定話題,加深對該題目的認識,而不論是改變立場,加固立場,或者該溝通場域是否一個真正越辯越明的地方,諸如LE度。
所以上FB或者討論區同人9 UP或鬥屌,可以使你對某些問題作更詳細的考慮。開拖插異議者,某程度上你必須回應他們對你的立場的問題。
至少,以第一步而言,你會針對性地閱讀到更多相關的文獻和資料。

Mimi~~ 2018-9-8 08:28 PM

我會做筆記. 
精彩既, 立即分享比同事, 朋友知, 會加深記憶. 
得閒坐車回憶下. 
你可以影相做record.   

東方滴滴師兄 2018-9-10 06:15 AM

揀本自己有興趣嘅書先。

斯人的黃昏 2018-9-11 02:57 PM

每遇到書上不明的問題, 可以做筆記及即時反覆思考問題, 以及再看多次前文/後理, 可能未必解決到問題, 但卻可加深了解或記憶.

elsalamhk 2018-9-16 05:31 PM

我都係 唯有寫低睇慢啲

AcssultBo 2018-9-19 07:12 PM

係咪睇書嗰陣睇得太快呀 ? 我之前係一行字唔使一秒就睇完 , 啲內容轉頭就唔記得咗 , 我後尾迫自己睇書嗰陣時要逐隻逐隻字睇就好咗好多 , 你可以揀本有興趣嘅書試下

Bilibilibi 2018-9-23 07:19 PM

應該關記憶力、領悟/吸收力事;我都睇唔少但好易睇完唔記得,要mark 底重點/重覆睇多過一次。
頁: [1]
查看完整版本: 睇完書/文章但記不入腦