查看完整版本 : 70-100mm f4-5.6 AF Lens

smobius 2018-9-23 09:30 PM

70-100mm f4-5.6 AF Lens

小弟想買支70-300 f4-5.6鏡頭比我部6D MKII:smile_o12: ,Canon同Tamron都有出這個焦距範圍的鏡頭,咁多位師兄有沒有高見選那一支好:smile_o10: ?Canon那支是廠鏡,但Tamron那支平D又有LD鏡片。大家都係入門級,那支效果會好點呢? 

mflyer 2018-9-24 11:21 AM

$$$$ 的問題? :smile_o05:

smobius 2018-9-25 12:56 AM

主要唔係錢問題:smile_o10:。Canon支廠鏡,已經係第二代,但冇咗螢石鏡片:smile_o03:,個LCD顯示真係好似冇乜用,我影相就唔會望着支鏡睇讀數:smile_o02:。Tamron那支,有LD鏡片又平啲:smile_o12:,但不知效果如何。還有佢唔係廠鏡...:smile_o05:

smobius 2018-9-27 10:47 PM

結果我都係買咗Cannon水貨。

Kenji_Sawada 2018-9-27 11:31 PM

我兩支都用過。以同一機身計,Tamron 對焦嫌慢一些,而且去到300mm唔夠 sharp.  但 Tamron 包埋遮光罩, 又平少少。

Canon 70-300 mark II ~ 那個 LCD display 真係多9魚。但對焦快少少,300mm 時又 sharp 一點點 (當然如果和300/4 L 相比,都係唔多掂)

Kenji_Sawada 2018-9-27 11:41 PM

還有,ching 的標題打錯左, 70-100mm,  這個 range 的zoom鏡,應該無任何廠家生產過。

smobius 2018-9-28 10:07 PM

:smile_o05:唔講都冇留意,真係打錯!
頁: [1]
查看完整版本: 70-100mm f4-5.6 AF Lens