查看完整版本 : 新手開咸水魚缸請教(魚和海葵)

tc986652 2018-9-27 06:39 PM

新手開咸水魚缸請教(魚和海葵)

你好 Ching / CTse, 小弟想開一個咸水缸養魚和海葵,本身有一個約18"長x10"闊x12"高水晶缸。有一個掛濾連 UV 燈,請問是否只要買以下用品來開缸養水?
1. 蛋白質分離器
2. 鹽度計
3. 海鹽
4. 生物石/假石
5. 還需要其他過濾器材?
6. 沙
7. LED 燈

初步budget HKD2-3k 內可以嗎?只想養2-3 條魚,加海葵.

另外是否需要預備水(咸水)用來之後換水,可否直接用水筒加海鹽後加入魚缸?

謝謝各位指教

[[i] 本帖最後由 tc986652 於 2018-9-27 06:43 PM 編輯 [/i]]

kwong1000 2018-9-28 09:54 AM

1-3係
4,因為要比海葵住係活石到,要買
5,如果你個濾裝得好多濾材,可買貴環,PH微鹼S size環
6,可買可不買,唔落沙就安全,落沙就好睇
7,隨你喜愛,買盞只係照明又得,買盞珊瑚缸用既又得

買幾隻大蒸餾水樽,溝完咸水後儲住佢,之後換,水桶又得,最好仲用氣泵打一晚氣除氯

tc986652 2018-9-28 11:56 AM

[quote]原帖由 [i]kwong1000[/i] 於 2018-9-28 09:54 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=488040453&ptid=27743179][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
1-3係
4,因為要比海葵住係活石到,要買
5,如果你個濾裝得好多濾材,可買貴環,PH微鹼S size環
6,可買可不買,唔落沙就安全,落沙就好睇
7,隨你喜愛,買盞只係照明又得,買盞珊瑚缸用既又得

買幾隻大蒸餾水樽,溝完咸水後儲住佢,之後換,水桶又得,最好仲用氣泵打一晚氣除氯 ... [/quote]

Thanks Ching

tc986652 2018-9-29 02:04 PM

呢個可以嗎?
[attach]8825976[/attach]

king002003 2018-9-29 10:14 PM

放大量珊瑚骨入濾水器

沒有最紅 2018-10-24 10:27 AM

樓主養過海葵嗎?如無經驗唔建議養,比較麻煩,會走位,對細缸水質影響多。

沒有最紅 2018-10-24 10:32 AM

第4點,真係想俾海葵住可以試吓用個淺身陶器放佢入去,最好啱啱包到佢腳位有安全感放中流位,希望佢坐定定。

Sunday-Joe 2018-11-19 01:59 PM

如何養海葵 要有水冷機 夏天室內有34度高溫
頁: [1]
查看完整版本: 新手開咸水魚缸請教(魚和海葵)