查看完整版本 : 綜合:4 請問點解後面既煞車制用唔到?

Golderneagle 2018-10-18 11:42 PM

綜合:4 請問點解後面既煞車制用唔到?

[b]4[/b]

[attach]9356335[/attach]

[b]3 [/b]
[attach]9298702[/attach]

[b]請問呢種單車鎖匙係邊度有得配?[/b]
[b]去到好多配匙鋪都無?[/b]

[b]2 [/b]

[attach]9120901[/attach]
[b]單車個腳踏爛咗,[/b]
[b]請問點樣整返?[/b]
[b]我仲有另外的腳踏配件,[/b]
[b]請指教[/b]
[b]多謝曬[/b]

[b]1 [/b]

[attach]8899081[/attach]

[attach]8899082[/attach]

[attach]8899083[/attach]

[b]請問點先唔駛令個籃貼住個單車位,Ang住背脊,坐得唔好[/b]
[b]已經用鎖鏈鎖後d,佢又「吞」去前面[/b]
[b]係唔係要較平個後尾板?[/b]

[b]FOY組:[/b]
[b]N:[/b]
[b]1 尾架根本唔啱size[/b]
[b]2 收螺絲[/b]

[b]W:[/b]
[b]試下令鬆黑架V字的螺絲能否調教向後少少[/b]

[b]M:[/b]
[b]買條鐵鍊,鎖頭嘅錢,[/b]
[b]已經足夠買一隻專門裝上尾架,[/b]
[b]金屬制造,[/b]
[b]鏍絲孔+夾片+尾架=完美匹配[/b]
[b]承載力強,穩固唔容易移位。。。[/b]

[b]如果呢個膠欖[/b]
[b]你條鍊…欖底要前後對扣[/b]
[b]即係鍊要穿欖底架面,扣落架尾穿返專頭[/b]
[b]打對角咁穿,對角咁扯。。。[/b]
[b]鎖頭就鎖尾架同條鍊互相重叠嘅位置[/b]

[b]我:[/b]
[b]嗯,謝提醒[/b]

[b]今日臨急臨忙搞左先[/b]
[b]同埋日後如需一拆就得[/b]

[b]請指教[/b]

[b]謝謝[/b]

[[i] 本帖最後由 Golderneagle 於 2019-2-21 11:44 PM 編輯 [/i]]

luckkong 2018-10-21 01:38 AM

智慧 "膠" 籃 "題" ?

:fst_012:
想了一分鐘左右, 如下方案看看合用否?

用 "幾蚊" 買條較闊的 "魔術貼",
用綿布的一邊魔術貼帶, 貼在貨架面或兩側圓柱上,
用膠勾的一邊魔術貼帶, 貼在膠籃底的相關位置上,
每次固定放在你想的位置後, 基本上已經可以防止移位,
而且亦做到你要求的隨時可以快拆放果了!

不過要留心, 肯定及處理魔術貼接膠籃時的接合力,
如膠力不足的話, 自行再加黃膠,
甚至界穿膠籃, 把魔術貼帶直接穿過...等等,
強化附件之組合性問題即可!

如貨架兩側圓柱高於貨架中間平面時,
也可以考慮其中一面加多一層軟或硬物升高,
直到籃與架吻合為止, 如用軟物,
例如CHEAP用膠拖鞋之類, 更有吸震的增值果效!
但同樣要注意要強化附件次固定加工便是了!

其後, 其實改買4條普通 "活扣式" 索帶已經可以,
同樣是可以隨時即時退出來的, 鐵鏈掉得的了!

又或兩邊有水滴形圓套的鋼索, 加上保安小鎖,
或行山運動扣接好即可!

以上....應該是最經濟、簡易、實用之方法了!
:fst_003:
Hope can help u!!

luckkong 2018-10-21 02:11 AM

PLAN B

成本可能要較高, 但效能及快拆度會提升!

就是找幾片較為大面積, 及強力的磁鐵,
應該直接放在籃中的內底, 已經可以被有效固定!
想再強力的話, 籃及架各4片, 合共8片,
用電線膠布之類固定好已可!

類似的.....思考 MORE

Golderneagle 2018-10-22 09:01 PM

先謝謝回覆

今日見到有人用螺絲收,但我怕有人會扭返出來

Golderneagle 2018-12-18 05:24 PM

單車個腳踏爛咗,
請問點樣整返?
我仲有另外的腳踏配件,
請指教
多謝曬

luckkong 2018-12-18 07:35 PM

想問點樣(整返), 而不是更換的話, AA膠應該唔得, 個人建議燒焊!
:victory::lol

小卡梅 2018-12-18 09:31 PM

腳踏爛咗最好換過對,唔係嘅話好易踩到 PK。
要用薄身板手拆腳踏。注意有一邊腳踏係正牙,有一邊係反牙。

Golderneagle 2018-12-20 04:48 AM

[quote]原帖由 [i]小卡梅[/i] 於 2018-12-18 09:31 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=492169574&ptid=27791191][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
腳踏爛咗最好換過對,唔係嘅話好易踩到 PK。
要用薄身板手拆腳踏。注意有一邊腳踏係正牙,有一邊係反牙。 [/quote]
謝謝
會試試

Golderneagle 2019-2-7 12:08 AM

已增題至3

Golderneagle 2019-2-21 11:44 PM

請增題至4

y031027 2019-2-24 07:42 AM

唔影埋隻尾制點睇呢
制手還制手, 制鉗還制鉗, 兩件嘢一齊用, 是但一邊瓜直另一邊都可以無反應
頁: [1]
查看完整版本: 綜合:4 請問點解後面既煞車制用唔到?