查看完整版本 : 睇書好慢,超特慢。一點隨想

呀豹 2018-10-21 09:44 PM

睇書好慢,超特慢。一點隨想

有D人睇書好快,一目十行(最記得郁達夫,條友喺圖書館借書唔係講緊幾多本,係以幾多呎計,然後僱一架嗰d唔記得叫咩車,個轆喺中間兩邊坐人嗰d呢,一車咁車返屋企);查實我都可以快,ok未至於一目十行,一目三四五行總做到罷?嗱唔係話唔得,試過,係做到嘅。
  但自己習慣,睇書我好斟嚼人地寫嘢d文化文筆別字錯漏...so有時睇見d嘢唔係咁順就硬係好唔舒服,有時唔肯定又睇返轉頭、有時過了幾十頁都揭返轉頭,因為要查證番某d嘢,至搞到好多時睇書慢過人幾倍。
  最近睇一長篇小說,作者算現代很有點名氣一人,我好中意睇佢d嘢㗎,那通篇卅七萬字,成吋厚,還是找出來了四個錯字,一個漏字、一句文字意思有誤(我不大相信這是作者出錯,大概手文有誤罷)。
  嗱呀豹雖然都係一個文學家,總不敢話捉人錯處咁弄斧,不過係有感自己睇書特慢找個借口噏吓嘢者---嗱我睇書好似教對咁才咁慢咋。:loveliness::smile_35:
ps 嗱唔好教對我上面寫d嘢 ,我真係得嘅就寫書,唔使寫香討,啦。

swbc 2018-10-22 08:07 PM

睇自己喜歡的小說我會慢慢欣賞
睇學術參考書就只會睇重點

judylam651 2018-10-23 12:02 PM

樓主分享"慢讀"感想幾有趣...:loveliness:

purplerain70 2018-10-25 09:16 PM

速度冇所謂,除非你想短時間內睇好多書。
好似食嘢咁,鍾意食咪慢慢品嘗囉,唔通吓吓都要狼吞虎嚥,三分鐘食完一餐飯咩?

AcssultBo 2018-10-25 09:53 PM

睇情況啦, 以前讀書嗰陣時成日要做卷就習慣咗睇得好快, 但係平時睇小說我會慢慢睇, 因為睇得快其實只不過係掃過咗行字知道大概嘅內容, 細節位過一陣就會唔記得

呀豹 2018-11-8 06:03 PM

真大鑊,"最近"開始了另一本小說,300,000字,一開始已十幾廿個人名,d關係又千絲萬縷,要記住一堆陌生名字唔好搞錯,開正我最弱嗰瓣:smile_27: 唔知使唔使睇到出年。:Q
頁: [1]
查看完整版本: 睇書好慢,超特慢。一點隨想