查看完整版本 : 請問銀行入職做reference check 係點做?

Kay01 2018-10-24 04:24 PM

請問銀行入職做reference check 係點做?

除左Resume上的僱主、學歷,還要check咩架?
係咪一定要比諮詢人,即一定要搵到直屬上司問performance?
個人唔想,因為之前走唔愉快,
請問大家有無提意我可以點同HR講呢?
另外,如果要佢check完先返工,一般要check幾耐?
例如HSBC,DBS
Thanks!

比得臨驅 2018-10-24 10:37 PM

要睇你apply既係邊間行, 同咩級既位, 愈高級當然check得愈deep
一般好似大貓, 渣兜依類都係搵外面專門做background check既公司
resume上寫既基本都會check, TU都要check
無諮詢人都得, 通常都會搵番你前公司既HR

基本只有唔係講大話講得好嚴重都會pass

如果一個fresh grad, 一畢業即係做bank(除非係海外)
基本上無咩可以check, 可以一到兩星期搞掂
否則可能最長要兩個月都有機會

java2 2018-10-25 02:14 PM

DBS reference check 有兩部份, 第一部份是找你的諮詢人問返以往工作表現, 在正式上班前做完.
第二部份就是check 你CV 上過去7年的工作記錄包括人工, 職位, 工作日期, 離職原因等, 這部份會在試用期內做完, 簽約時也有聲明如果check 到有問題可以隨時終止合約.

[quote]原帖由 [i]Kay01[/i] 於 2018-10-24 04:24 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=489448500&ptid=27803403][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
除左Resume上的僱主、學歷,還要check咩架?
係咪一定要比諮詢人,即一定要搵到直屬上司問performance?
個人唔想,因為之前走唔愉快,
請問大家有無提意我可以點同HR講呢?
另外,如果要佢check完先返工,一般要check幾耐?
例如HSBC,DBS
Thanks! ... [/quote]

stan718 2018-10-27 08:58 AM

唔同銀行,唔同職級查既方式都唔同
有d send封信比對方簽名confirm,有d真係會打去問長問短

Ger0787 2018-10-29 06:55 AM

其實以前都冇reference check, 只需俾reference letter 同寫咨詢人, 现在好嚴
頁: [1]
查看完整版本: 請問銀行入職做reference check 係點做?