查看完整版本 : 天杯/地杯/聖杯/教杯

墨耀銘 2018-11-4 06:21 PM

天杯/地杯/聖杯/教杯

[attach]8963907[/attach] [attach]8963908[/attach] [attach]8963909[/attach] [attach]8963910[/attach] [attach]8963911[/attach] [attach]8963912[/attach] [attach]8963913[/attach]

茅山神功 觀音教!

聖杯 / 教杯的使用方法!

聖杯與教杯的使用方法是有很大的分別, 聖杯一般是木制, 教杯一般是銅制或用貝殼或其他金屬, 但必須加上鋼錬及一對古銅錢!

茅山法門的升班過教, 都需要用上聖杯及教杯, 初教至中教都會用聖杯(木制), 到大教傳教及其他法門時, 必須要用教杯, 有些獨特的法門, 還需要用3個~5個教杯, 同時進行, 必須同時聖杯方可領教, (有時一個都難啦, 重要5個一齊)!

弟子過教時, 必須要跟一道靈符驅動, 再加上x x & x x, 再加奏章, 上奏壇門後才開始進行, 今次其中一位弟子, 師公特來扶持, 領得蓮花教杯(如圖, 極之難得的教杯, 好像用手擺出來咁!?), 教杯聖筶爲憑!可以立即領教!恭喜恭喜!如果有開眼的, 就會見到師公們, 如何擺放著教杯的過程及結果!

聖杯/教杯都有好幾種不同的顯示:
1, 當然係聖杯(一正一反)
2, 否杯(2個都係平面向上)即係NO , 下次再擇目來過啦!
3, 天杯(最難見到的)其中一只會打直楝企在地上, 另一只正反也無所謂, 這樣的企杯, 如果唔係師公扶持住, 根本係無可能的!
4, 坐杯 (第2難見到的), 其中一只杯脊打横企起, 另一只正反也可!
5, 地杯(又名可隣杯), 兩只叠在一起, 正反也Ok, 緊緊過關坩上下!
6, 考慮杯(可以立即來多一次), 雙脊同時向上!多數係誠意不足或祈求意思不明/不清晰!

墨耀 壇門
金光萬丈祥雲現, 白玉池中種異蓮!

ps, 在網上見到有些人過教, 唔得就再來過, 唔得又再來, 直到見得聖杯為止, 咁即係點啊......無視師公的指示!?

其實有些教門, 只要係反杯, 就要等108日後(3個多月), 才能再來, 或供品在長虹(法器)上跌下來, 就要等108天!相當嚴格的!
頁: [1]
查看完整版本: 天杯/地杯/聖杯/教杯